Dobre vijesti za ljubitelje vina: Evo četiri stvari koje vjerujete o vinu, a nisu istinite

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2022. u 10:28
Foto: Unsplash

Vino dolazi s negativnim i pozitivnim nuspojavama.

Kraj je dana. Imali ste dug dan na poslu i sve što želite je opustiti se. Uzimate bocu vina i natočite si čašu. Čini se da vam ova svakodnevna rutina pomaže da se opustite i završite dan. Međutim, ova navika pijenja proizvodi mnoga zdravstvena pitanja, poput ‘mogu li ovo raditi svaku večer’ ili ‘je li pijenje vina svaki dan u redu za moje zdravlje?’. Vino dolazi s negativnim i pozitivnim nuspojavama, ali kako znati što je stvarno istina o njemu. U nastavku donosimo istine i mitove o vinu, piše Eatthis.

Ne možete piti vino i smršaviti

Prema Goodsonu, vino još uvijek može biti dio plana mršavljenja, sve dok pratite dodane kalorije od alkohola u svom ukupnom dnevnom unosu kalorija.

“Alkohol sadrži sedam kalorija po gramu, tako da standardna čaša vina sadrži otprilike 105-120 kalorija”, objašnjava Goodson i napominje da vodite računa o veličini čaše.

Vino je puno šećera

Još jedan mit o vinu koji često možete čuti je da je vino puno šećera.

“Ljudi vino često drže na lošem glasu jer je puno šećera. Ali, zapravo, standardna čaša vina ima vrlo malo šećera”, kaže Goodson.

Goodson sugerira da suha crvena vina kao što su Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Syrah često imaju manje od jednog grama šećera, a suha bijela vina kao što su Pinot Grigio i Chardonnay imaju između jedan i jedan i pol grama šećera u standardu. Čak i slađa vina rijetko sadrže više od dva do četiri grama šećera.

Foto: Unsplash

Dobro je piti puno vina

“Nažalost, previše dobrih stvari može uzrokovati više štete nego koristi. Pretjerana konzumacija alkohola povezana je s povišenim razinama triglicerida, povećanim rizikom od kroničnih bolesti i nedostatkom mikronutrijenata”, kaže Goodson.

Smjernice o prehrani SAD-a i American Heart Association preporučuju ograničavanje alkohola na jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

“Pridržavanje ovih smjernica pomoći će vam da zaštitite svoje tijelo od potencijalnih štetnih posljedica alkohola”, kaže Goodson.

Crveno vino je jedini izvor resveratrola

Prema Goodsonu, resveratrol je polifenol s antioksidativnim funkcijama koje pomažu u zaštiti sluznice krvnih žila u srcu. Resveratrol također može pomoći u smanjenju LDL ili ‘lošeg’ kolesterola i povećati HDL ili ‘dobar’ kolesterol. I dok je crno vino izvrstan izvor resveratrola, ono nije jedini izvor.

Foto: Unslash

“Ostali izvori resveratrola uključuju svježe grožđe, borovnice, kikiriki, pistacije, kakao prah, tamnu čokoladu i jagode. Dakle, za one koji ne piju alkohol, još uvijek postoji mnogo ukusnih opcija za uživanje u blagodatima resveratrola za zdravlje srca”, kaže Goodson.

Komentirajte prvi

New Report

Close