Deset najvećih zabluda u kuhinji zbog kojih vam jela ispadnu lošije

Autor: Poslovni.hr , 14. prosinac 2022. u 10:14
Foto: Unsplash

Ponekad male stvari rade veliku razliku, zbog čega je važno izbjegavati tipične greške u kuhanju, koje se najčešće javljaju jer vjerujemo u neke zablude o spremanju obroka.

Ako se želimo hraniti zdravo i raditi ukusne obroke, moramo se držati nekih pravila koji se tiču pripreme hrane. Ponekad male stvari rade veliku razliku, zbog čega je važno izbjegavati tipične greške u kuhanju, koje se najčešće javljaju jer vjerujemo u neke zablude o spremanju obroka, piše Aktivnasi, a prenosi City magazin.

Sljedećih deset mitova o kuhanju su naročito rašireni među stanovništvom.

1. Nije važno kako ćete i hoćete li nasjeckati češnjak

Ako recept zahtjeva zgnječeni češnjak, zgnječite ga. Ako se traži nasjeckani češnjak, nasjeckajte ga. Ako vam treba pola češnja, dodajte pola češnja i ne više od toga. Zašto je ovo toliko važno? Pa, zato što intenzitet okusa češnjaka ovisi od tome kako se priprema. Zgnječeni i nasjeckani će imati jači okus nego ako vam ostane u komadu i samo pusti svoje sokove u ostale namirnice s kojima je izmiješan.

Češnjak inače sadrži nekoliko supstanci koje djeluju kao antioksidansi i otklanjaju mnoge probleme i stimulira imunološke reakcije. Sirovi češnjak uništava bakterije, a kuhani dobro razrjeđuje krv i štiti srce.

2. Začini se mogu dodati u bilo kom trenutku tijekom kuhanja

Za neke začine je dobro da ih na početku kuhanja brzo propržite, jer se tako oslobađaju previše jake arome. Druge, posebno kada se spremaju jela koja se dugo kuhaju, bolje je dodati kasnije da se ne prekuhaju i izgube okus. Toplina može aktivirati neke spojeve u začinima, a druga “uništiti”, pa je važno dodati začine i na početku i na kraju kuhanja.

Kurkuma, primjerice, sadrži spoj koji je odličan antioksidans, ali naše ga tijelo ne može uvijek apsorbirati. Da biste izvukli maksimum iz ovog divnog začina, zato je dobra ideja da kurkumu propržite na samom početku kuhanja. Neki začini zahtijevaju duže kuhanje, kao što je, primjerice, lovorov list.

3. Listovi celera su beskorisni

Listovi celera se koriste za mnoga jela. Nasjeckajte ih kao i svaku drugu svežu biljku i dodajte u juhe i variva.

4. Rajčicu treba držati u frižideru

Hladne temperature mijenjaju okus rajčice i njihovu teksturu, pa je rajčice bolje čuvati u ostavi ili na nekom drugom hladnom tamnom mjestu. Samo se uvjerite da nije blizu izvora topline ili izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Međutim, ako je ipak odlučite čuvati u frižideru, izvadite je iz frižidera prije korištenja i držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Također vam preporučujemo da zrelu rajčicu upotrijebite u roku od tri do pet dana. Ako imate previše, napravite pire od nje i zamrznite ga.

5. Da biste napravili kajganu, potrebno vam je mlijeko

Za savršenu kajganu nije potrebno ništa osim jaja i soli. U zdjelici umutite jaja, posolite ih, dobro promiješajte i ulijte u vrelu tavu. Pržite ih na relativno visokoj temperaturi i konstantno miješajte. Kako biste izbjegli da se prekuhaju, uklonite ih s vatre prije nego što su potpuno kuhana, jer će toplina iz tave završiti proces kuhanja.

6. U umak za karbonaru ide vrhnje za kuhanje

Talijani će prestati razgovarati s vama ako dodate vrhnje za kuhanje u karbonara umak. Kremastu teksturu ove tjestenine trebaju isključivo stvoriti jaje i malo slane tople vode, uzete iz posude u kojoj se kuhala tjestenina.

Za pripremu su vam potrebna samo četiri sastojka, ali uvjerite se da su dobre kvalitete: panceta, jaja, Pecorino sir i mljeveni crni papar. I, naravno, špageti, kuhani al dente. Prihvatljivo je dodati i malo parmezana, a možda čak i zgnječenog češnjaka. Vrhnje, s druge strane, nema što tražiti u ovom jelu.

7. Ako u tjesteninu dodate ulje, neće se lijepiti za posudu

Tjestenini nije potrebno ulje da bi se spriječilo lijepljenje. Ulje će zapravo spriječiti da tjestenina lijepo upije umak, a ako se prekuhaju mogu postati ljigave. Umjesto toga, koristite dovoljno veliku posudu s puno vode i dodajte sol tek kada voda proključa.

8. Meso ne smije stajati na sobnoj temperaturi prije kuhanja, a kada se prži, treba ga stalno okretati

Meso iz frižidera direktno u vrelu tavu? Loša ideja. Da bi se ravnomjerno skuhalo, bolje je da meso nakratko odstoji na sobnoj temperaturi. Ali nikada duže od dva sata. Oko 20 do 30 minuta bi trebalo biti dovoljno.

Vjerovatno je vrlo primamljivo okretati meso češće nego što je zaista potrebno. Ali ako prečesto ili stalno okrećete meso (na roštilju, u grill tavu, pri pečenju), vjerojatno ćete spriječiti karamelizaciju – koja ne utječe samo na boju i teksturu mesa, već i njegov okus.

9. Pileće meso uvijek treba isprati pod tekućom vodom

Za neutraliziranje negativnog djelovanja bakterija u mesu važnije je da se meso pravilno pripremi i bude dobro kuhano ili pečeno, jer je toplina ta koja uništava bakterije. Kada ga ispirete pod tekućom vodom, s druge strane, postoji rizik da bakterije završe na radnoj površini u kuhinji, pa samim tim kontaminiraju druge namirnice.

10. Nije dobro podgrijvati rižu

Riža je čest uzrok trovanja hranom, ali samo ako je ne pripremite na pravi način. Problematičnija je od nekih drugih namirnica jer može sadržati bakterije zvane Bacillus cereus, zbog čega je proces pripreme i skladištenja vrlo važan. Naravno, rižu je najbolje jesti svježe kuhanu. U suprotnom, kada je napravite, treba je brzo staviti u frižider i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Kada je budete jeli sutradan, potrudite se da bude vruća kao da je tek kuhana, a zagrijte je u tavi na laganoj vatri uz stalno miješanje. I zapamtite, nikada ne zagrijavajte rižu dva puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close