Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Crna ovca – krčka fešta od janjetine i vina

Autor: Emina Šeremet
14. svibanj 2009. u 22:00
Podijeli članak —

U Baški na otoku Krku četvrtu godinu zaredom održala se gastronomsko-glazbeno-sportska manifestacija Crna ovca

Proteklog se vikenda u kulturnom i turističkom središtu Otoka Krka, Baški, već četvrtu godinu zaredom održala gastronomsko-glazbeno-sportska manifestacija – Crna Ovca. Iako po mnogim kriterijima tek “beba” među gastronomskim manifestacijama, Crna Ovca se već može smatrati tradicionalnim proljetnim događajem koji privlači zaljubljenike u prirodu i aktivan odmor, dobru glazbu, odlično vino i napose nenadmašnu krčku janjetinu.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Specifičnosti krčke janjetine
Svake godine sve veća i bolja Crna Ovca, ove je godine zahvaljujući lijepom vremenu i najbogatijem programu do sada, zabilježila rekordan broj posjetitelja. Tako su umjetnici mogli uživati u izložbi Davora Gopca, likovnim umijećima Malih Sinjala te etno izložbi koncipiranoj na životu slikarice Pavice Julije Kaftanić. Sportaši su, s druge strane, mogli zaposliti mišiće na jedriličarskoj regati, planinareći ili pak u neizostavnoj biciklijadi. Pasivni posjetitelji su birali između mnoštva performansa i dobrih koncerata. Valja spomenuti i “Kotlić olimpijadu” – kuharski višeboj gdje su “majstori od kuhače” prezentirali vještinu priprave, čega drugog, nego janjećeg gulaša u kotliću. Najspretnija i najbolja je pri tome bila ekipa Slovačkog radija koja je za nagradu dobila živo crno janje. U skladu s tradicijom, janje je vraćeno u stado ovaca koje sada već polako poprima kultni status budući da su svi članovi crne ovce. No, bez obzira koja je zanimljivost okupirala posjetitelje ovogodišnje Crne Ovce, može se reći da ih je ujedinila strast prema vrhuncu krčke gastronomske ponude – krčkoj janjetini, koju su bašćanski ugostitelji nudili po pristupačnim cijenama.Krčka ovca je inače izvorna hrvatska pasmina koja je nastala na otoku Krku, gdje se i danas uzgaja. Ova pasmina je izuzetno otporna, prilagođena klimi otoka Krka koju odlikuju visoke ljetne temperature često popraćene dugotrajnom sušom te bura u zimskim mjesecima. Krčka ovca danas se uglavnom uzgaja radi proizvodnje mesa – janjetine koja je izuzetno cijenjena na hrvatskom tržištu. Manji broj ovaca koristi se za proizvodnju mlijeka, iako postoji dobro iskazani interes tržišta za tvrdim ovčjim sirom poznatim kao “krčki ovčji sir”. Glavni dio jelovnika krčkih ovaca, gotovo tijekom cijele godine predstavlja paša, a u zimskim mjesecima ovcama se daje i sijeno. Vegetacijski pokrov Krka je u velikoj mjeri pod utjecajem bure koja često puše i donosi morsku sol na tlo gdje rastu biljke. Zbog posolice, biljke poprimaju specifičnu aromu te upravo te različite sorte aromatičnog mediteranskog bilja koje rastu na pašnjacima otoka Krka daju janjećem mesu osebujan okus i aromu. Gastronomska ponuda otoka Krka počiva na janjetinji brižno pripremljenoj na stotinu načina, a ipak je omiljena na lešo ili kuhana s domaćim rezancina i umakom od rajčica. Ipak, kultni status uživa jedinstveni gulaš od janjetine sa šurlicama.

Proteklog se vikenda u kulturnom i turističkom središtu Otoka Krka, Baški, već četvrtu godinu zaredom održala gastronomsko-glazbeno-sportska manifestacija – Crna Ovca. Iako po mnogim kriterijima tek “beba” među gastronomskim manifestacijama, Crna Ovca se već može smatrati tradicionalnim proljetnim događajem koji privlači zaljubljenike u prirodu i aktivan odmor, dobru glazbu, odlično vino i napose nenadmašnu krčku janjetinu.

Specifičnosti krčke janjetine
Svake godine sve veća i bolja Crna Ovca, ove je godine zahvaljujući lijepom vremenu i najbogatijem programu do sada, zabilježila rekordan broj posjetitelja. Tako su umjetnici mogli uživati u izložbi Davora Gopca, likovnim umijećima Malih Sinjala te etno izložbi koncipiranoj na životu slikarice Pavice Julije Kaftanić. Sportaši su, s druge strane, mogli zaposliti mišiće na jedriličarskoj regati, planinareći ili pak u neizostavnoj biciklijadi. Pasivni posjetitelji su birali između mnoštva performansa i dobrih koncerata. Valja spomenuti i “Kotlić olimpijadu” – kuharski višeboj gdje su “majstori od kuhače” prezentirali vještinu priprave, čega drugog, nego janjećeg gulaša u kotliću. Najspretnija i najbolja je pri tome bila ekipa Slovačkog radija koja je za nagradu dobila živo crno janje. U skladu s tradicijom, janje je vraćeno u stado ovaca koje sada već polako poprima kultni status budući da su svi članovi crne ovce. No, bez obzira koja je zanimljivost okupirala posjetitelje ovogodišnje Crne Ovce, može se reći da ih je ujedinila strast prema vrhuncu krčke gastronomske ponude – krčkoj janjetini, koju su bašćanski ugostitelji nudili po pristupačnim cijenama.Krčka ovca je inače izvorna hrvatska pasmina koja je nastala na otoku Krku, gdje se i danas uzgaja. Ova pasmina je izuzetno otporna, prilagođena klimi otoka Krka koju odlikuju visoke ljetne temperature često popraćene dugotrajnom sušom te bura u zimskim mjesecima. Krčka ovca danas se uglavnom uzgaja radi proizvodnje mesa – janjetine koja je izuzetno cijenjena na hrvatskom tržištu. Manji broj ovaca koristi se za proizvodnju mlijeka, iako postoji dobro iskazani interes tržišta za tvrdim ovčjim sirom poznatim kao “krčki ovčji sir”. Glavni dio jelovnika krčkih ovaca, gotovo tijekom cijele godine predstavlja paša, a u zimskim mjesecima ovcama se daje i sijeno. Vegetacijski pokrov Krka je u velikoj mjeri pod utjecajem bure koja često puše i donosi morsku sol na tlo gdje rastu biljke. Zbog posolice, biljke poprimaju specifičnu aromu te upravo te različite sorte aromatičnog mediteranskog bilja koje rastu na pašnjacima otoka Krka daju janjećem mesu osebujan okus i aromu. Gastronomska ponuda otoka Krka počiva na janjetinji brižno pripremljenoj na stotinu načina, a ipak je omiljena na lešo ili kuhana s domaćim rezancina i umakom od rajčica. Ipak, kultni status uživa jedinstveni gulaš od janjetine sa šurlicama.

Šurlice i žlahtina
Šurlice su zapravo domaća tjestenina koja se pripravlja na poseban način, a u restoranima i konobama Krka moći ćete je probati u brojnim kreativnim kombinacijama, uz gulaš, umake od plodova mora ili sira. Autentične vinske sorte poput malvazije i terana svakako su se za vrijeme manifestacije “Crna Ovca” našle na vinskim kartama. No, najznačajniji vinski predstavnik Krka je vrbnička žlahtina. To je autohtona sorta kraja specifična po tome što uspijeva jedino u krčkom vinogorju, točnije Vrbničkom polju, od koje nastaje kvalitetno suho bijelo vino nježne arome i svježeg okusa, a najbolje pristaje uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te “laganije” vrste mesa. Iako bi vinski znalci zasigurno imali prigovora, na Crnoj ovci dopušteno je sljubljivanje janjetine i žlahtine.

Činjenice

Krčka janjetina i vrbnička žlahtina
Nježne arome i svježeg okusa, Vrbnička žlahtina najbolje pristaje uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta te ‘laganije’ vrste mesa . Pravi vinski znalci sigurno bi imali na to prigovora, ali Crnoj ovci izuzetno je dozvoljeno sljubljivanje janjetine i žlahtine. I nikome od 15.000 posjetitelja takva enološko-gastronomska pogreška nije smetala.

Autor: Emina Šeremet
14. svibanj 2009. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close