Četiri saveznika u borbi s neugodnim tegobama, evo što najprije pomaže

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2022. u 09:49
Foto: Pixabay

Što duže vaši mišići ostaju ukočeni, to ćete na kraju osjećati više boli, a u nekim slučajevima do ukočenosti mišića dolazi zbog dehidracije

Po definiciji ukočenost mišića nastupa kada se mišići osjećaju napeti i teško se kreću. Stručnjaci kažu da je to jedan od najčešćih uzroka bolova u mišićima – budući da se mišići ne mogu potpuno opustiti dulje vrijeme, pokušaj njihovog pomicanja može uzrokovati bol, i to obično onu oštru. Ako osjećate ukočenost mišića i pitate se kako se nositi s tim kod kuće, donosimo listu kućnih lijekova i aktivnosti koje bi vam mogla pomoći.
Ukočenost mišića je češća nego što mislite i obično je uzrokovana stresom, koji može poremetiti normalno funkcioniranje živčanog sustava, piše Healtybuilderz. Stres može uzrokovati da mozak šalje signale mišićima koji im govore da ostanu stegnuti. Budući da mišići ostaju napeti dulje vrijeme, na kraju mogu postati bolni – pokušaj da ih pomaknete vam to najbolje pokazuje, odnosno bol koju osjetite. Što duže vaši mišići ostaju ukočeni, to ćete na kraju osjećati više boli.
U nekim slučajevima do ukočenosti mišića dolazi zbog dehidracije. Često se s ukočenošću mišića povezanom s dehidracijom susreću oni koji se bave intenzivnim vježbama ili tjelesnim aktivnostima jer gube puno vode i elektrolita. Ukočenost mišića zbog dehidracije može se pogoršati ako se izgubljena tekućina ne nadoknadi odmah.

Foto: Pixabay

Postoje i razni medicinski uzroci ukočenosti mišića, u rasponu od sindroma kroničnog umora, reumatoidnog artritisa do multiple skleroze. Ako sumnjate da je vaša ukočenost mišića posljedica ozbiljne stvari, posjetite liječnika, posebice ako uz bolove u mišićima imate osip, vrtoglavicu, ukočenost vrata, visoku temperaturu ili se lako uspušete.
Topli oblozi
Dva ili tri puta dnevno u trajanju od 10 do 15 minuta, možete staviti topli oblog na ukočene mišiće. Primjena ovog rješenja može pomoći u popuštanju zategnutosti mišića, kao i pomoći u ublažavanju bolova u mišićima. Suzdržite se od odabira hladnog obloga jer će to samo uzrokovati daljnje napinjanje krutih mišića.
Nježno istezanje
Samo zato što su vaši mišići kruti ne znači da biste im trebali dopustiti da se odmaraju cijelo vrijeme. Naprotiv, lagano njihovo rastezanje s vremena na vrijeme može vam pomoći da postignete prijeko potrebno olakšanje. Međutim, na trenutak se klonite bilo kakve tjelesne aktivnosti koja zahtijeva puno korištenje zahvaćenih mišića.
Vhežbajte jogu ili Tai Chi
Ranije je spomenuto da je jedan od čestih uzroka ukočenosti mišića stres. Upravo iz tog razloga možete imati koristi od bavljenja jogom ili tai chijem – bilo koje od njih dvoje pomaže u smanjenju stresa i istovremeno nježno isteže zategnute mišiće. Naravno, možete se baviti bilo kojom drugom aktivnošću za koju smatrate da je vrlo dobra u oslobađanju od stresa.
Konzumirajte vodu
Ranije smo spomenuli kako je dehidracija ponekad krivac za ukočenost mišića. Pobrinite se da konzumirate oko 2 litre (oko 8 čaša) vode dnevno. Ako puno vježbate ili je dan vruć, pijte više vode kako biste nadoknadili tekućinu koju gubite u obliku znoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close