Četiri namirnice koje najčešće uzorkuju trovanje

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2022. u 10:06
Foto: Pixabay

Sirova hrana životinjskog porijekla spada među najrizičnije namirnice kad je u pitanju trovanje hranom.

Svaka hrana može uzrokovati trovanje, no postoje zloglasne namirnice koje nose više rizika od trovanja. Drugim riječima, one često sadrže štetne mikrobe zbog kojih se možete ozbiljno razboljeti. Opće je poznata stvar da sirova hrana životinjskog porijekla spada među najrizičnije namirnice kad je u pitanju trovanje hranom, piše  Cookist.

To uključuje slabo kuhano meso, sirova ili mekano kuhana jaja, nepasterizirano (sirovo) mlijeko kao i sirove školjke. Naravno da i voće i povrće može biti kontaminirano, ali šanse su puno manje. Također je važno napomenuti da svaka hrana može biti kontaminirana iako se od nje ne morate razboljeti. Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje hranom i kako ga izbjeći.

Meso

Sirovo ili slabo termički obrađeno meso sadržava bakteriju Campylobacter, ponekad i SalmonelluClostridium perfringens i druge bakterije. Tu se mogu naći i E. coli i Yersinia i zato se savjetuje pranje mesa prije pripreme da se izbjegne prijenos bakterija na radne plohe i druga pomagala. Kako bi se riješili bakterija, važno je termički dovoljno obraditi meso, ali isto tako ostatke spremiti u frižider najkasnije dva sata nakon pripreme.

Voće i povrće

Vrlo je važno jesti sirovo voće i povrće, u tom obliku ima najviše hranjivih vrijednosti i zdravstvenih prednosti, no i ono može uzrokovati trovanje hranom ako sadrži bakterije SalmonelluE. coli ili Listeriju. Upravo zbog toga voće i povrće prije konzumacije treba dobro oprati.

Sirovo mlijeko i mliječni proizvodi

Premda danas ljudi većinom konzumiraju pasterizirano mlijeko, izbjegavajte ono sirovo kao i svježe sireve jer se možete ozbiljno razboljeti. Ove namirnice sadrže štetne bakterije CampylobacterCryptosporidiumE. coliListeriju i Salmonellu. Sve se to može izbjeći kuhanjem, odnosno termičkom obradom sirovog mlijeka čime se ubijaju patogeni.

Jaja

Potpuno kuhana jaja ima čvrste bjelanjke i žumanjke. No, sirova jaja mogu sadržavati Salmonellu koja vam može uzrokovati ozbiljne probleme. Kako biste to izbjegli, držite se podalje od sirovih jaja, a ako pripremate umak koji sadrži sirova jaja, uvijek ga možete miješati iznad pare i tako smanjiti mogućnost prijenosa bakterije.

Komentirajte prvi

New Report

Close