Često imate hladne ruke? Liječnici kažu da mogu biti znak ozbiljnih bolesti

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2022. u 09:08
FOTO: Pixabay

Uobičajeno je s vremena na vrijeme imati hladne ruke, pogotovo kada je vani hladnije. Međutim, kada ovo stanje postane učestalije ili kada uz to dođe i do promjene boje kože, može se raditi o nekoj bolesti koja ograničava protok krvi u rukama, donosi Cleveland Clinic.

Simptomi koji se najčešće javljaju uz hladne ruke, a mogu ukazivati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme, jesu hladne noge, promjena boje kože na rukama u žutu, crvenu ili bezbojnu, trnci u rukama i nogama, ozebline ili tvrda koža.

Raynaudova bolest

Ovo je zapravo jedan od najčešćih poremećaja koji prvenstveno utječe na arterije koje dovode krv iz srca do drugih dijelova tijela. Dolazi do privremenog stezanja ili sužavanja krvnih žila, a protok krvi je ograničen. Najčešće su zahvaćeni prsti na rukama i nogama. Isto tako, liječnici upozoravaju kako neke osobe koje imaju autoimunu bolest lupus, mogu imati i Raynaudovu bolest, a da to ni ne znaju.

Anemija

Kod anemije osoba ima manje funkcionalnih i zdravih crvenih krvnih stanica, što nerijetko dovodi do nedostatka željeza. Ako naše tijelo nema dovoljne količine željeza, nemamo dovoljno hemoglobina pa kisik teže dolazi do pluća i drugih dijelova tijela, a to uzrokuje hladne ruke. Uz hladnoću ruku, anemija kod ljudi može izazvati umor, glavobolju, vrtoglavicu, kratkoću daha i blijedu kožu. U većini slučajeva lako se liječi nadomjestkom željeza.

Dijabetes

Loša cirkulacija, jednako kao i sužavanje arterija, zbog kojih se često može osjećati hladnoća u rukama ili nogama, ujedno su i simptomi dijabetesa. Naime, dijabetes ostavlja velike posljedice na naš krvotok, kao i na čitavi živčani sustav, pa je često praćen ovim pojavama. Ako uz hladne ruke imate osjećaj pojačane žeđi, mnogo jedete, a ne dobivate kilograme ili češće mokrite, liječnici upozoravaju kako biste obavezno trebali prekontrolirati razinu šećera u krvi.

Hipotireoza

Nije nimalo neuobičajeno imati hladne ruke ako imate problema sa štitnjačom. Naime, kada je rad štitnjače usporen, dolazi do slabijeg rada mnogih tjelesnih funkcija u tijelu te se mogu javiti simptomi kao što su umor, zatvor, neobjašnjivi dobitak kilograma i uvijek prisutan osjećaj hladnoće, što uključuje i hladne ruke. Hipotireoza je uobičajena za žene i muškarce starije od 50 godina, ali nerijetko se javlja i kod mlađih osoba, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close