Čaj koji ima 50 puta više vitamina C od limuna, ali samo ako se kuha na ovaj način

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2022. u 13:35
Foto: Pixabay

Osim džema i čaja, može se koristiti i sirov šipak, tako što se plod očisti, usitni na četvrtine i doda primjerice u smoothieje ili u salatu.

Čaj od plodova šipka je savršen jesenji napitak koji će vas okrijepiti, ali i ojačati vaš imunitet budući da ima 50 puta više vitamina C od limuna. Trik je samo u načinu pripreme, piše City magazin.

Plodovi šipka beru se u listopadu i početkom studenog i bez njih ne trebate dočekate zimu, ako želite jak imunitet. Obiluje visokim sadržajem vitamina C, vitamina B2, karotenom, manganom, pektinom, limunskom kiselinom. Čaj od plodova šipka se preporučuje za jačanje imuniteta, u slučajevima upale bubrega, otklanjanju kamenca i pijeska iz bubrega. Čisti krvne žile, pomaže u održavanju normalne probave, opušta organizam, umiruje upalne procese. Jedna prava, pravcata supernamirnica.

“Šipak je biljka koja sadrži čak 50 puta više vitamina C od limuna, ali ono što svi znamo jeste da je vitamin C termolabilan. Kuhanjem čaja ili džema od šipka na temperaturama višim od 60 stupnjevi, gubi se vitamin C, ali bivaju očuvani mnogi drugi fitonutrijenti koji nisu termolabilni”, kaže Hristina Lazarević, magistar farmacije i kreatorica aplikacije Izbjegni aditive.

Foto: Pixabay

Osim džema i čaja, može se koristiti i sirov šipak, tako što se plod očisti, usitni na četvrtine i doda npr u smoothieje ili u salatu. Iako se vitamin C tijekom kuhanja džema izgubi, u džemu ostaju ostale korisne materije koje šipurak sadrži, tako da je svakako puno zdraviji od neke marmelade loše kvalitete. Postoji puno recepata za kuhanje čaja od šipka, ali Hristina je izdvojila ovaj.

Recept za čaj od šipka

Čajnu žličicu plodova šipka oprati, očistiti i izrezati na četvrtine. Prokuhati 200 ml vode i ostaviti sa strane da se ohladi. Kada se ohladi, dodati šipak, poklopiti i ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Po želji dodati limun ili žličicu meda i piti dnevno po 1-2 šalice.

Komentirajte prvi

New Report

Close