Branka Valentić izabrana za novu ravnateljicu Hine

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. prosinac 2012. u 22:00
Branka Valentić, donedavna glasnogovornica Stranke umirovljenika/PIXSELL

Nova čelnica izabrana je između sedam kandidata većinom glasova Upravnog vijeća.

Za novu ravnateljicu Hine izabrana je Branka Valentić, glasnogovornica Hrvatske stranke umirovljenika i nekadašnja novinarka Vjesnika.

Upravno vijeće Hine dalo joj je tri glasa, iako se nagađalo da ima podršku Vlade. Po jedan glas dobili su novinarka Glasa Istre Marica Košta i Nenad Bach, urednik u Hini, kojem je to treći neuspješni pokušaj. Kandidirali su se i Fjodor Polojac, pomoćnik dosadašnje ravnateljice Smiljke Hrnčević Škugor i autor knjige o agencijama, te Almir Elezović, voditelj problematičnog Hininog servisa Media monitoring, Marko Šarić, šef marketinga Hrvatskog radija, dok je novinar Slobodne Dalmacije Frenki Laušić povukao kandidaturu.  "Hina je izgubila povjerenje korisnika i ulogu javnog servisa, pa svoje obveze ispunjava samo djelomično. Zbog sporosti gubi bitku čak i sa malim portalima. Hina je necitirana, nema stava i bježi od ekskluzive", istaknula je Valentić. Zalaže se za preustroj redakcije i novu sistematizaciju radnih mjesta. Nemotiviranost zaposlenika namjerava riješiti sustavom nagrađivanja i protivi se uranilovci, odnosno linearnom smanjivanju svih plaća.

Problem nedostupne Vjesnikove novinske dokumentacije, koju Hina godinama čuva u dvorcu Kerestinac, riješila bi preseljenjem u šire središte Zagreba, te digitalizacijom arhive novcem europskih fondova. Za projekt Media monitoring, koji Hini donosi dodatne gubitke, predlaže gašenje ili izdvajanje iz Hine. Želi i da u upravu Hine uđe neki stručnjak za financije, "kako u upravi ne bi sjedili samo novinari". Nova ravnateljica založila se za što manji utjecaj politike u Hini, a na pitanje članova UV-a neće li upravo njen izbor, kao glasnogovornice stranke – članice vladajuće koalicije dodatno smanjiti ugled Hine, ali i cijele Vlade, odgovorila je da ona nije dužnosnik, već zaposlenik HSU-a, te njezin izbor nema političkog značaja.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

što je dotićna gda.novinarka u penziji a gdje je njen životopis pa da vidimo stručnost za tako važnu funkciju

New Report

Close