Borba protiv korone: Znanstvenici već rade na cjepivima nove generacije koji će štititi od novih sojeva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2021. u 13:31
foto: pixabay

Cjepiva se smatraju glavnim alatom za zaustavljanje pandemije koronavirusa koja je odnijela 2,33 milijuna života, a milijardama okrenula život naopačke. 

Još nije poznato trebaju li svijetu nova cjepiva za borbu protiv različitih sojeva koronavirusa, no znanstvenici već rade na njima, pa nema mjesta za uzbunu, rekao je u utorak čelnik skupine za razvoj cjepiva na Oxfordu.

Južnoafrička Republika zaustavila je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blagog oblika zaraze među mladima, čime je potaknut strah da će borba protiv koronavirusa trajati puno duže, prenosi agencija Reuters.

AstraZeneca i sveučilište Oxford rade na proizvodnji cjepiva iduće generacije koja će štititi od novih sojeva virusa, a cilj je da budu spremna prije jeseni 2021.,  rekao je šef istraživanja AstraZenece ovaj mjesec.

„Definitivno postoje nova pitanja o sojevima na koja ćemo tražiti odgovore. Jedno od njih je: trebaju li nam nova cjepiva?“, rekao je Andrew Pollard, voditelj istraživanja na Oxfordu, za BBC radio.

Istaknuo je kako se to trenutno razmatra, ali i da se radi na novim cjepivima, pa će ona „biti dostupna ako će biti potrebna“.

Cjepiva se smatraju glavnim alatom za zaustavljanje pandemije koronavirusa koja je odnijela 2,33 milijuna života, a milijardama okrenula život naopačke.

Znanstvenici sveučilišta Witwatersrand i Oxford u ranijoj su nerecenziranoj analizi zaključili da AstraZenecino cjepivo pruža minimalnu zaštitu mlađih generacija od blagog ili umjerenog oblika zaraze kod južnoafričkog soja.

Nedovoljno istraživanje

Djelotvorna zaštita od umjereno teških slučajeva, hospitalizacija ili smrti nije mogla biti procijenjena u tom istraživanju provedenom na 2 tisuće mladih ispitanikaprosjčne dobi od 31 godine jer je kod te populacije nizak rizik, rekli su istraživači.

Pollard je kazao da ne postoji razlog za uzbunu.

„Najvažnije je pitanje težih oblika bolesti, a to nismo istraživali u Južnoafričkoj Republici“, rekao je.

Takozvani južnoafrički soj, znanstvenicima poznat kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351, dominantan je u toj afričkoj državi, a kruži u još 41 svjetskih država, uključujući SAD.

U cirkulaciji su i takozvani britanski soj 20I/501Y.V1 i brazilski soj P.1.

Analiza zaraza južnoafričkim sojem pokazala je da je rizik od razvoja blagih do umjerenih simptoma covida-19 samo 22 posto manji ako se cijepi AstraZenecinim cjepivom.

Ako se pokaže da cjepiva neće biti djelotvorna protiv novih sojeva, svijetu prijeti puno duža i teža borba protiv pandemije nego se očekivalo, piše Reuters.

„Dok god imamo dovoljno imuniteta za sprječavanje težih oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, u budućnosti ćemo se dobro nositi s pandemijom“, umiruje Pollard.

Komentirajte prvi

New Report

Close