FOTO: A’E super hrana za uživanje u gornjogradskoj i sigetskoj oazi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 05. travanj 2021. u 08:00
Foto: Marija Laća

Zagrebački lanac barova pokrenuo crowdfunding kampanju za ulaganje u opremu potrebnu za pripremu obroka od zdravih i lokalno uzgajanih namirnica.

Tko god se našao u centru Zagreba i otputio se prema vrhu Radićeve, mogao je zaći u svojevrsnu botaničku oazu i praktički jedino mjesto u tom dijelu grada sa svojim vrtom, ugodnim u svako doba i sezonu godine.

Već treću godinu to je lokacija Caffe bara A’e, s čije se terase je slika kao s razglednica – tornjevi katedrale, kaptolski krovovi, a doživljaj upotpunjuje i ambijent interijera, kao i ponuda pića, od domaćih žestica i vina do craft piva.

Često se konzumiraju i biljni i jestivi ukrasi, dekoracije napicima, spravljene od domaćih proizvođača i OPG-ova. Slično je i s prvim A’e barom, ‘starijim bratom’, u Sigetu, koji 10. travnja slavi 6. rođendan i koji se gostima čini puno više od kvartovskog kafića.

Asortiman obaju A’eova vodstvo je sad odlučilo obogatiti s tzv. A’e Superfoodom – spravljati obroke od sirovina lokalnih proizvođača, te ih sparivati s posebnim, specialty sortama kave.

Stoga su na platformi gogetfunding.com/a-e-superfood/ započeli crowdfunding kampanju ne bi li prikupili, za početak, 33.000 eura koje bi investirali u opremanje bara priborom, kava aparat, mlinac, namirnice i plaće.

Kazuje nam to Reno Benčić, voditelj barova, objašnjavajući da je ideja o nadopuni ponude nastala iz osluškivanja komentara i sugestija gostiju, kolega ugostitelja, OPG-ova, partnera i praćenja domaćeg i stranog tržišta.

33

tisuće eura cilj prikupiti preko go get fundinga kao početno ulaganje u koncept

“Želimo da to bude kvalitetna hrana na razini sezone, da bude super zdravo i nešto što je ipak danas aktualno, da ne idemo na ono što npr. raste kod bake Kate u vrtu. Želimo ponuditi snack varijantu, jednostavno doručak s primjerice 3 jela, jednostavna za pripremu”, ističe Reno.

Misija vodilja je “što domaćije to bolje namirnice”, jer imaju mrežu koju su godinama gradili – uzgajivače s Visa, Korčule, Rijeke…

Navodi da mu je Bruno Lerotić iz tvrtke L’erotic za uzgoj začina i sušenje voća i povrća već dehidrirao svo moguće povrće da vide što se može dobiti – “ideja je da sve bude lijepo i dekorirano, uz to da bude ukusno”, napominje Benčić.

Namjera je osim obroka imati i specialty kave koje bi se za goste mogle mljeti na licu mjesta/Foto: Marija Laća

Jedan od ciljeva jest, poručuju na startu kampanje, da kad čujete ili pročitate A’e Superfood odmah pomislite na sve najbolje od prirode: mrkva, peršin, špinat, brokula, cikla, avokado, brusnica, aswangada, cikorija, celer, naranča, limeta, borovnica, kvinoja, zob, jagoda, ribiz, repa, ječam, lješnjak… popis je beskrajan.

A sve ćete naći, kušati i uživati u A’e Superfood obrocima uz najdraža pića A’e barova. Super hrana, ovako opisana, pomaže u očuvanju zdravlja i wellnessa, a njima je u planu ostvariti sedam porcija voća i povrća na dan kao minimalnu količinu za zaštitu ljudskog tijela.

“Ideja je i da se dio novca iz kampanje izdvoji za pakiranje namirnica u eko ambalažu, da izbjegnemo plastiku, već imamo personalizirane kartonske slamke s našim logotipom – jedan dio ponude krojimo prema tome da bude što manje ambalaže, tako i za sva pića koja ćemo moći sami ćemo proizvoditi – već proizvodimo sirupe, limunadu…”, kaže poduzetni i inovativni ugostitelj.

Žele gostima ponuditi zdrave obroke koji bi se dobro upotpunili u asortiman pića/Foto: Marija Laća

Svaki uplaćeni iznos preko Gogetfundinga pomaže u pokretanju i početnom održavanju A’e Superfooda, a svi koji će novčano doprinijeti bit će i prigodno nagrađeni, bilo primjerica pozivnicama za party godine, 1+1 kombinacijeom joker pola-pola opcijom, bilo paketima nazvanima Breakfast dream, Brunch delight i A’e Xperience.

U A’e su, treba li reći, teško podnosili lanjsko i zatvaranje početkom ove godine, Benčić otkriva da su izgubili dosta pa su dijelom i zato pokrenuli crowdfundanje. Aktualno stanje u sektoru ugostiteljstva i gospodarstvu ovako sažima:

“Pomoć nije izostala, vrlo korektna s 4000 kuna po zaposleniku, te plaćeni najam i režije, no pomoć prilično kasni, za siječanj smo dobili, za veljaču još nismo (podatak od 30. ožujka) i zasad se ne zna što će biti nakon ožujka, bojimo se da će izostati pomoć za režije i najam, a ako izostane potpora za zaposlenike, tu će biti veliki problemi uz nezadovoljstvo zaposlenika i samih vlasnika.

PDV je problem, da se barem umanji na 13% ili da ga se odgodi u ovoj situaciji… Tu je i problem kadra, kvalificiranih ugostitelja je sve manje, djeca kao da se srame upisivati ta zvanja, a susrećemo se i s tim da npr. cijelu moju generaciju školovanog kadra iz Opatije ne privlači ni rad u hotelskim kućama”, zaključuje vlasnik A’e barova Reno Benčić.

U ponudi već imaju pića s jestivim dekoracijama od bilja i vlastite eko slamčice/Foto: Marija Laća

Komentirajte prvi

New Report

Close