ADAC je proveo prometni test s dugogodišnjim vozačima, rezultati su poražavajući

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2022. u 10:09
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ADAC je testirao 3500 vozača s pitanjima o poznavanju prometnih pravila – a rezultat je poražavajući.

Njemački autoklub (ADAC) je proveo prometni test s dugogodišnjim vozačima. ADAC je testirao ukupno 3500 vozača, a gradivo su bila pitanja za kandidate za vozačku dozvolu. Rezultat? Vozači očito imaju ozbiljne nedostatke kada je u pitanju poznavanje prometa jer su svi sudionici mogli točno odgovoriti samo na polovicu od ukupno 20 pitanja. Samo dva posto sudionika uspjelo je postići rezultat od 17 točnih odgovora. Svi ostali su bili lošiji, piše Revija HAK.

Pokazalo se i da vozači vole krivo ocjenjivati svoje znanje, odnosno da se precjenjuju jer je bio čest slučaj da su oni koji su svoje poznavanje prometa ocijenili puno boljim od ostalih, prošli test lošije.

Vozači u teoriji uglavnom znaju koliki razmak od vozila moraju održavati – punih 87 posto sudionika uspjelo je odgovoriti – polovica brzine u metrima. Solidna raznina znanja postignuta je i kod pitanja o alkoholu, ponašanju na zaštitnoj traci za bicikliste te prednosti pri skretanju – točno je odgovorilo 80 posto.

Samo 12 posto znalo je pravila telefoniranja u automobilu, a samo je nekoliko sudionika moglo odgovoriti na pitanja o fizici vožnje u zavojima ili pravilnom korištenju svjetala za maglu.

Komentirajte prvi

New Report

Close