5 “malih” stvari na koje, a da nismo ni svjesni, trošimo mnogo novca

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2018. u 13:51
Foto: Thinkstock

Poroci poput alkohola ili klađenja dodatno će vam isprazniti lisnicu.

Iako je novac tu da se troši, često pri pogledu na bankovni račun nismo svjesni na što smo ga potrošili.

Odgovor se nalazi u "malim" stvarima, ali one za razliku od velikih troškova "potiho" crpe financijska sredstva i smanjuju budžet.

Ovo su neke od tih stvari:

1. Kava i piće
Ispijanje kave nakon posla, pa još koja iz automata za vrijeme radnog vremena, a na kraju dana čaša vina u omiljenom društvu… Čak i ako ste osoba koja sama sebi plaća, dnevni minimum od 25 kuna teško ćete izbjeći. Ako to pomnožite sa 22 radnih dana u mjesecu, samo na kavu i piće možete potrošiti 500 kuna ili više.

2. Parking
Ako ste osoba koja voli vrijeme provoditi u centru, 12 kuna za dva sata parkinga na prvu se možda ne čini tako puno. Ali ako ste u gradu svaki dan, a za izlazak vikendom izaberete garažu u kojoj ćete auto ostaviti na nekoliko sati, to bi vas sve zajedno moglo koštati 300 do 400 kuna mjesečno.

3. Poroci
Kako u Hrvatskoj puši oko 33 posto muškaraca i 21 posto žena što predstavlja čak trećinu ovdašnje populacije, jasno je koliko se puno novaca potroši na cigarete. Ako osoba popuši kutiju dnevno (u prosjeku 25 kuna), mjesečni budžet za cigarete bio bi više od 700 kuna. Poroci poput alkohola ili klađenja dodatno će vam isprazniti lisnicu.

4. Prijatelji i razonoda
Prijatelji vas zovu na roštilj, nogomet, odlazak u kino ili druženje u njihovom prostoru. Iako je to idealna prilika za opuštanje i razonodu, sve to košta. Ako participirate svojim prilogom u roštilju od 50 kuna, termin nogometa platite 25 kuna, kartu za kino minimalno 30 kuna, a narudžbu pizze 30 kuna, a svaka od ovih aktivnosti dogodi se samo jednom tjedno, u najboljem slučaju novčanik će vam biti tanji za 150 kuna mjesečno.

5. Automobil
Ako u troškove ne ubrajamo benzin čija cijena često raste iz mjeseca u mjesec, vlasnici automobila praktički cijelo vrijeme plaćaju samo zato da bi mogli voziti. Redovni servisi, porez na cestovna vozila, osiguranja, tehnički pregledi, naknade za ceste… Ako imate sreće pa vam se auto često ne kvari, a posjedujete mali ekonomičan auto pa su i cijene troškova manje, vaš limeni ljubimac mjesečno crpi 350 kuna (benzin nije uključen).

Kada se sve zbroji, participiranje u ovih pet (za mnoge uobičajenih aktivnosti), mjesečno vas može stajati oko 2.000 tisuća kuna, naravno ovisno o visini izdataka za određenu stvar.

Komentirajte prvi

New Report

Close