Završen postupak izvanredne uprave, Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2022. u 08:28
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema objavljenom pravomoćnom rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak izvanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra.

Trgovački sud u Zagrebu je rješenjem od 19. srpnja  2022. utvrdio da se pravovaljanim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju, Nagodba vjerovnika Agrokora smatra provedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak izvanredne uprave. Time je uspješno okončan jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švicarskoj. Tijekom postupka izvanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sustav je u tom trenutku na području jugoistočne Europe zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog utjecaja na tisuće povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posljedice u gospodarstvima Hrvatske i svih zemalja regije.

Postupak izvanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. travnja 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, omjer duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna. U samo godinu dana su izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegov tim normalizirali poslovanje te završili pregovore o nagodbi vjerovnika, koja je s više od 80 posto glasova vjerovnika izglasana u srpnju 2018., a njezina pravomoćnost potvrđena u  listopadu 2018. godine.

Najvažniji rezultat postupka izvanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tijekom postupka dugovi 2400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali vjerovnici namireni u prosjeku 60 posto. Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabiliziranja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika RH. Ujedno, postupak izvanredne uprave je dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna financijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svijetu 2018. godine.

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlasti i dužnosti izvanrednog povjerenika iz čl. 12. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlast zastupanja.

„S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese vjerovnika. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na koncu je visoki postotak s kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, financijski vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, ja kao povjerenik i cijeli naš tim uložili smo iznimne napore da postupak izvanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktički bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u razdoblju od tri i pol godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijeloj regiji. Zahvaljujem svima koji su dali osoban konstruktivan doprinos postupku izvanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske koja me predložila za odgovoran posao izvanrednog povjerenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji me imenovao. Osobito sam ponosan što, zajedno s timom u kojemu su brojne kolege sudjelovale i u postupku izvanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo“ – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka izvanredne uprave i okončanja njegove uloge izvanrednog povjerenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close