Velika prilika za Biocentar, Genos i Imunološki zavod

Autor: Bernard Ivezić , 11. ožujak 2020. u 11:33
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

COVID-19 Therapeutics Accelerator, koje su pokrenuli Zaklade Billa Gatesa i Wellcome te Mastercard raspolaže s 125 milijuna dolara, a očekuje se da će narasti na 1,5 milijardi dolara.

U Hrvatskoj postoje institucije poput Biocentra, najvećeg biotech huba od Beča do Istanbula, biotech startupi poput Genosa i institucije poput Imunološkog zavoda, koji Hrvatsku čini jednom od rijetkih država na svijetu koje mogu proizvoditi cjepiva, a sada će, ako to žele, moći pronaći i financijska sredstva da se uključe u borbu protiv koronavirusa.
Dvije najveće medicinske zaklade na svijetu, američka Zaklada Billa i Melinde Gates i britanska zaklada Wellcome uz podršku Mastercardovog Impact Funda pokrenuli su COVID-19 Therapeutics Accelerator s početnim kapitalom od 125 milijuna dolara. Dvije zaklade dale su svaka po 50 milijuna dolara, a Mastercardov fond dodatnih 25 milijuna dolara.

Cilj nove zaklade je pronaći efikasan tretman za liječenje oboljelih od koronavirusa kao i razvoj jeftinih lijekova za njegovo suzbijanje. Tri pokretača inicijative naveli su da im je kratkoročan plan fokusirati se na koronavirus, ali da će u budućnosti biti otvoreni i za borbu protiv drugih patogena. U tome će surađivati s WHO-om, vladama, privatnim sektorom i drugim zainteresiranim strankama.

COVID-19  Therapeutics Accelerator je objavio da su mu posebno u fokusu kitovi za testiranje, koje bi velike farmaceutske kompanije mogle razviti za visoku cijenu, otkrivanje efikasnog i cjenovno povoljnog tretmana na koronavirus i jačanje kapaciteta vladinih institucija diljem svijeta u borbi s koronavirusom, a za što se trenutačno oslanjaju na privatne partnere.
Trenutačno ne postoje antivirusni lijekovi širokog spektra, kao ni imunoterapije koje bi se mogle nositi s nadolazećim patogenima.
Mark Suzman, izvršni direktor Zaklade Billa i Melinde Gates navodi da se virusi poput COVID-19 širi brzo, a da razvoj cjepiva i tretmana za njihovo suzbijanje napreduje sporo.
“Ako želimo svijet učiniti sigurnijim od epidemija poput koronavirusa, posebno za one koji su najranjiviji, onda moramo pronaći način kako istraživati i razvijati brže, a za to nam treba suradnja vlada, privatnih kompanija i filantropskih organizacija da brzo počnu financirati R&D u tom smjeru”, kaže Suzman.

Jeremy Farrar, direktor zaklade Wellcome kaže da je COVID-19 Therapeutics Accelerator platforma preko koje će tri osnivača raditi na prikupljanju i kanaliziranju još kapitala drugih zainteresiranih strana u borbu protiv koronavirusa. Prema procjeni  Global Preparedness Monitoring Boarda za taj će posao trebati deset puta veći iznos, oko 1,5 milijardi dolara.
“Stvorili smo mjesto preko kojeg se i drugi mogu organizirano uključiti u inicijativu protiv koronavirusa i nadamo se da će mnogi to podržati”, kaže Farrar.
Globalno se procjenjuje da je najbliži otkrivanju učinkovitog lijeka protiv koronavirusa američka kompanija Giled, koja je razvila antivirusni lijek Remdesivir. Riječ je o lijeku koji je inicijalno razvijen za liječenje ebole. Kinezi su ga već počeli testirati, a navodno se počeo testirati i u SAD-u u državi Washington. Prvi preliminarni rezultati učinkovitosti Remdesivira na koronavirusu očekuju se u travnju. Stručnjaci mu daju 50 posto šanse.

Mike Froman, potpredsjednik Mastercarda kaže da borba protiv koronavirusa dio njihove predanosti inkluzivnom razvoju. “Ovaj globalni izazov nije samo prijetnja zdravlju ljudi već i potencijalni rizik za ekonomsku budućnost milijuna ljudi, tvrtki i organizacija diljem svijeta te naše iskustvo s financijskom inkluzijom ukazuje na važnost izgradnje partnerskih mreža koje mogu pridonijeti rješavanju takvih izazova ne samo kroz kapital već i stručnjake, umrežavanje i efikasnost u provedbi te smo stoga otvoreni i drugim zainteresiranim strankama koje podržavaju inkluzivan razvoj”, zaključuje Froman.

Komentirajte prvi

New Report

Close