Vašarević: Energetska učinkovitost polazna je osnova na putu ka održivosti

Autor: Promo , 31. kolovoz 2023. u 08:02
Foto: Pametne zgrade koriste obnovljive izvore energije i digitalna rješenja za bolju energetsku učinkovitost

Korisnicima je sve bitnija održivost, a zgrade s niskom razinom ugljika pružaju dodanu vrijednost i veće zadovoljstvo stanovanja

U sljedećih 40 godina u svijetu bi se mogla udvostručiti površina zgrada za stanovanje i poslovne prostore, što bi značilo da bi se tjedno mogla graditi kvadratura kao što je površina Pariza. Procjene kažu da će većina te novogradnje biti na tržištima u razvoju, odnosno u Africi, JI Aziji te Pacifiku, ali sigurno je kako će takav rast utjecati na cijeli svijet. Naime, zgrade već danas generiraju oko 40 % svjetskih emisija ugljika, pa je takav veliki rast nužno uskladiti s naporima dekarbonizacije urbanog okruženja. Što se tiče našeg okruženja, nedostatan udio novogradnje usmjerava nas više ka obnovi i modernizaciji postojećih zgrada, ali i njihovoj boljoj energetskoj učinkovitosti i smanjenju ugljičnog otiska.

Rješenja nadohvat ruke

Foto: Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu

Kako bi doprinijeli bržoj dekarbonizaciji zgradarstva, Schneider Electric kontinuirano surađuje sa stručnom zajednicom iz sektora nekretnina, financija i tehnologije kao i s međunarodnim te javnim institucijama. S njima smo napravili i brojne studije na osnovu konkretnih primjera. One pokazuju kako donositelji odluka trebaju razmotriti holistički pristup ishodima, od društvenih i ekoloških prednosti do smanjenja rizika ulaganja ili boljeg povrata na ulaganje. Korisnicima je sve bitnija održivost, a zgrade s niskom razinom ugljika time pružaju dodanu vrijednost i veće zadovoljstvo stanovanja. Stoga su i spremni platiti više za takav najam ili kupnju – kaže Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu, globalnom lideru u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji.

Tako je studija, napravljena uz podršku Schneider Electrica povodom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu pokazala kako je ključno ulagati u tehnologije koje jamče dekarbonizaciju i zatim ih međusobno kombinirati. Na primjer, belgijska tvrtka za nekretnine Extensa koristila je komplementarne solarne i geotermalne tehnologije za renoviranje željezničkog kolodvora u Bruxellesu. Tamo su čista električna energija u kombinaciji s energetski učinkovitijim sustavom grijanja i hlađenja gotovo u potpunosti minimizirali emisije, smanjili operativne troškove i omogućili skoro autonomnu zgradu kolodvora od redovite električne mreže.

Digitalizacija i lokalni pristup

Također, nužno je ulagati u digitalizaciju kako bi se povećale prednosti tehnologija za dekarbonizaciju. Primjer je talijanski Torino koji je tehnologijom i opremom za energetsku učinkovitost i proizvodnju ‘zelene’ energije modernizirao postojeće zgrade u svom vlasništvu. Postavljeni su solarni paneli te hibridni sustavi grijanja s plinskim bojlerima i dizalicama topline. Integracija na digitalnoj platformi donijela je dodanu vrijednost – odluke se donose na osnovu stvarnih podataka o potrošnji energije i mogućim poboljšanjima. Tako su na razini zgrade automatizacija i analiza podataka smanjile operativne troškove, a na razini cijelog sustava omogućili gradskoj upravi postavljanje prioriteta za održavanje i optimizaciju resursa kako bi stanari imali bolju kvalitetu usluge i stanovanja.

Korak naprijed je i poboljšanje gradskog ekosustava s OIE, pa tako Schneider Electricov poslovni kompleks Intencity u francuskom Grenoble omogućava solarno napajanje putem postavljenih 40-ak punionica za gradske e-autobuse. Također, kompanija je s istim ciljem podržala elektrifikaciju autobusne mreže u talijanskom Milanu.

Jedna od predikcija jest daljnji interes za primjenu simulacija digitalnog blizanca (tehnologija Digital Twin). Na tom tragu Schneider Electric već ubrzava povezivanje modeliranja informacija o zgradama (BMI) s operativnim performansama u stvarnom okruženju. U praksi to znači da je u partnerstvu s Bentley Systems instalirao 179 Bluetooth reflektora i 900 senzora koji prikupljaju podatke o rasvjeti, kvaliteti zraka i temperaturi u regionalnom sjedištu Microsofta u Singapuru.

Inovacijama od dobavljača do pametnih tvornica

Digitalne tehnologije nude alate koji mogu donijeti smanjenje emisija ugljika do 30 posto, s vrlo konkurentnim povratom ulaganja koji je prosječno ispod osam godina. Sa svojim dobavljačima u opskrbnom lancu, Schneider definira plan smanjenja Co2, pruža edukacije, najbolje prakse te podršku u implementaciji. U 2023., prema Gartnerovoj Supply Chain Top listi, ocijenjeni smo za globalnog lidera. Rješenja su nadohvat ruke i praksa pokazuje da svako takvo ulaganje donosi koristi – poziva A. Vašarević na djelovanje i podsjeća kako je u Hrvatskoj kompanija Nabla Slavonija modernizacijom i digitalnim rješenjima Schneider Electrica svoju novu pametnu zgradu učinila do 30 posto energetski učinkovitijom.

Foto: Pametne zgrade koriste obnovljive izvore energije i digitalna rješenja za bolju energetsku učinkovitost

U jednoj od svojih pametnih tvornica, odnosno u Smart Factory Plovdiv, Schneider Electric je automatizirao procese na više od 68 posto, a operacije su digitalizirane kroz brojne vlastite aplikacije. Produktivnošću i učinkovitošću upravlja se zahvaljujući analitici prikupljenih podataka, prediktivnoj analitici, digitalnom blizancu i ostalim alatima što zajedno omogućava brzo i informirano donošenje odluka.

Svijet mora prepoloviti emisije ugljika do 2030. kako bi došao na pravi put ispunjavanja net-zero cilja do sredine ovog stoljeća. Pametnije upravljanje resursima i energetska i operativna učinkovitost put su na koji trebamo krenuti ubrzanim koracima, zaključuje Arthur Vašarević.

Povrat ulaganja ispod osam godina

Digitalne tehnologije nude alate koji mogu donijeti smanjenje emisija ugljika do 30 posto, s vrlo konkurentnim povratom ulaganja koji je prosječno ispod osam godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close