U tijeku je berba grožđa u vinogradima Fortenova grupe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2023. u 15:00
FOTO: PD

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika, tvrtkama iz sastava Fortenova grupe, na ukupno 1.300 hektara u tijeku je berba grožđa, izvijestili su u utorak iz Fortenove navodeći kako im godišnja proizvodnja vina iznosi 10 milijuna litara.

Berba je zbog vremenskih neprilika krenula desetak dana kasnije u odnosu na prethodne godine.

U Belju je u tijeku berba graševine, najzastupljenije sorte u vinogradu koji se prostire na 564 hektara južnih padina Banovog brda u središtu Baranje. Berba je također u punom jeku i u Agrolaguninim vinogradima koji se protežu na 630 hektara na terenima zapadne Istre u okolici Poreča.

U vinogradima Vupika na području Srijema, vremenske neprilike i olujno nevrijeme nanijelo je veliku štetu pa će berba biti dodatno izazovna i fokusirana na iskorištavanje svog dostupnog grožđa.

Godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Fortenova grupe – Belja, Agrolagune i Vupika je 10 milijuna litara vina što čini oko 15 posto ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj, istaknuli su iz Fortenove navodeći kako najznačajnije udjele imaju graševina i malvazija.

Rukovoditelj vinogradarstva Vina Belje Tomislav Pintarić smatra da će ovogodišnja berba biti jedna od najizazovnijih, no beljski vinogradari su učinili sve što su mogli kako bi sačuvali grožđe.

“Grožđe koje je do sada ubrano je dobre kvalitete, a berba ide planiranim tempom posebno zbog novog kombajna za berbu koji je u punom pogonu”, istaknuo je.

Za ovako izazovnu berbu, kako je rekao, posebno je važna dobra suradnja i sinergija između vinograda i vinarije kako bi se izvukao maksimum iz grožđa i proizvela prepoznatljiva vina visoke kvalitete.

“Velike količine kiše su negativno utjecale na formiranje grozda što će u konačnici utjecati na ovogodišnje prinose, posebno crnog sortimenta. Zbog vremenskih uvjeta, glavni prioritet nam je bio sačuvati kvalitetu grožđa pa smo na vrijeme obavili sve potrebne mjere u zaštiti vinograda”, istaknuo je Pintarić.

Direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni Josip Barišić je kazao kako je ova godina izrazito nepredvidiva i izazovna, a utjecaj ekstremnog vremena velik.

“U vinogradarstvu, vremenski uvjeti imaju značajnu ulogu i utječu na puno faktora kvalitete vina od razine kiselosti do aromatskih profila”, kazao je.

“Prošle godine, toplija klima proizvela je bogatija i zrelija vina, dok ćemo ove godine imati vina definirana nižim udjelom alkohola, svježim aromama i pojačanom kiselošću. Izazovni uvjeti poput ovih pružaju priliku za prilagodbu i inovaciju, omogućavajući nam da stvaramo vina koja odražavaju svoje jedinstvene uvjete”, rekao je.

Iz Fortenove u priopćenju navode kako će učinkovitost ovogodišnje berbe u Belju značajno povećati novi kombajn za grožđe ERO grapeliner serije 5000.

To je prvi kombajn za grožđe koji je nabavljen za vlastite potrebe i prilagođen za uzgojni oblik beljskih vinograda. Nabavljen je putem mjere 4.1.1. programa ruralnog razvoja pa je dio vrijednosti kombajna financiran iz sredstava Europske unije, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close