U Krapini otvoren atraktivan muzej s 80 vrijednih oldtimera

Autor: PD i VL native tim , 12. studeni 2018. u 09:41
Foto: Borna Filić / Pixsell

Presečki već 25 godina sakuplja vrijedne oldtimere, a sada ima i muzej u Krapini.

Uz onaj svjetski poznati Muzej krapinskog pračovjeka, Krapina od lani ima još jednu muzejsku atrakciju – Muzej oldtimera Presečki.

Muzej se nalazi unutar poslovnog centra Presečki grupe i ima 80 eksponata – automobila, autobusa, motocikala i bicikala. Najzanimljiviji su automobili iz razdoblja između dva svjetska rata, među kojima se ističe Mercedes iz 1924., a ljepotom plijeni i crveni Morgan koji je rađen po modelu iz 1935. Tu je i cijeli niz automobila iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, tadašnji modeli Peugeota, BMW-a, pa Zastava 750, Audi 50 LS, Opel Kadett… Inače, sva su vozila u voznome stanju, a nekoliko eksponata se može iznajmiti za vožnju u nekim posebnim prilikama.

Ljubitelji motocikala također neće ostati prikraćeni, izloženo ih je više od 60.

Otvaranjem muzeja dosanjan je dječački san poduzetnika Antuna Presečkog koji je, kako se prisjeća, “kao dijete usnuo omamljen benzinskim parama iz očeva motocikla”, a koji danas predstavlja izložak s posebnim mjestom u muzeju.

Antun Presečki, vlasnik Presečki grupe, vodećeg zagorskog autobusera, preko 25 godina predano sakuplja i restaurira starodobna vozila. Taj je trud sada sažet i prezentiran javnosti na 1100 kvadratnih metara atraktivnog izložbenog prostora, gdje posjetitelji mogu uroniti u povijest automobilističke i motociklističke kulture. U muzeju su svoje mjesto našli i razni artefakti poput starih fotografija, časopisa, knjiga, plakata i uređaja koji nam dočaravaju svijet oldtimera. Održavaju se tematske izložbe fotografija, radionice, projekcije filmova kao i druge prezentacije kojima se promovira automobilistička i motociklistička kultura. A ako imate sreće, vlasnik će vam pustiti ploču sa starinskog gramofona, čiji je zvučnik velika limena tuba. U sklopu muzeja nalazi se i dječja radionica, u kojoj će se učiti o povijesti automobila i prometa.

U samu zgradu muzeja, koja se nalazi pokraj upravne zgrade Presečki grupe, uložio je skoro šest milijuna kuna, a u izložena vozila uložio je još 300.000 eura.

“Prije ste mogli jako jeftino kupovati. Onda bi te aute popravljali ovdje, gdje Presečki grupa ima svoje limare i druge majstore. Otkako se pročulo za naš muzej, ljudi su se počeli sami javljati i nude nam stare aute”, priča nam vlasnik muzeja.

Najviše je obogatio postav kad je od jednog zaljubljenika u oldtimere iz Čakovca kupio cijelu zbirku. Za jedan stari, ali pažljivo restaurirani Mercedes iz 50-ih punih 13 godina je nagovarao svećenika iz Maribora da mu ga proda. Na kraju je svećenik popustio, ali pod uvjetom da baš ništa na tom autu ne dira. Iako muzej postaje sve važniji za turističku ponudu Krapine, a na njegovom je otvorenju lani nazočio i ministar turizma, država i grad zasad ne pomažu projekt.

“Muzej je zasad registriran kao auto salon! To nisu eksponati nego vozila, rekli su mi nadležni. Vjerojatno su mislili da ću tražiti neku financijsku pomoć. Uskoro će mi ipak doći inspekcija i onda je moguća promjena statusa. Ako dobijem potvrdu da je moj muzej zbilja muzej, ulaznice bi bile jeftinije, jer su muzeji oslobođeni PDV-a”, kaže Presečki.

U svojoj radionici za restauraciju oldtimera Presečki je već obnovio Titov Cadillac s Brijuna.

“Na restauraciji vrijednog oldtimera može se zaraditi i po 100.000 eura! Ovdje imam dobar tim limara, tapetara, a i moj sin Ivica, osim što je preuzeo biznis Presečki grupe, odlično se snalazi u obnovi starih automobila”, kaže naš sugovornik. Tvrdi da se svaki dio potreban za obnovu vozila može nabaviti, a ako ne, njegovi će ga majstori izraditi.

Presečki ništa ne prepušta slučaju, pa je zgradu muzeja osigurao kod Croatia osiguranja, s kojom posluje već desetljećima, a kod njih je osigurao i svoju Presečki grupu i svih 330 autobusa.

Uskoro se sprema kod Croatije osigurati i svoju zbirku oldtimera, no prije toga treba napraviti procjenu vrijednosti svakog pojedinog 
 vozila. v

New Report

Close