Strabagovi centri za obuku u okolici Zagreba i Beograda?

Autor: Suzana Varošanec , 15. rujan 2020. u 14:01
Foto: Strabag

Najveća građevinska grupa u Austriji planira proširiti svoj model.

Unutar jedne velike tvrtke u djelatnosti graditeljstva u situaciji u kojoj ona raspolaže s puno nakupljenoga znanja, izgleda jedini pravi način kako ga se može najefikasnije, najkvalitetnije pa i najekonomičnije upotrijebiti jest model da se znanje umreži, odnosno podijeli i to, dakako, najbolje kroz vlastiti edukacijski centar – no tko može ovaj zahtjevni zadatak kako s financijske, tako i s izvedbene strane, uspješnije i brže realizirati ako ne sami graditelji! U Hrvatskoj kao kronično deficitarnom tržištu po pitanju građevinskih kadrova koji iz školstva izlaze s odgovarajućih vještinama za konkretne potrebe gospodarstvenika, zasad je za tako nešto manjkalo snage, pa i u realnom sektoru nitko nije ni iskoračio na ovaj način. Stvari je moguće i na tom planu i ovdje kako se čini stubokom mijenjati, no na poticaj koji dokazi izvan lijepe naše. Naime, odgovor na navedeno pitanje nalazi se preko granice, konkretno u Austriji gdje nakon dobivene građevinske dozvole kreće gradnja centra edukacijske namjene u vlasništvu i po ideji koncerna Strabag.

Najveća građevinska grupa u Austriji, nakon što je odlučila za vlastite potrebe uspostaviti najmoderniji sustav edukacije svojih ljudi, naumila je za tu prigodu provesti i centralizaciju naukovanja na novoj lokaciji. Naime, u mjestu Ybbs an der Donau već dogodine niknut će Strabagov po mnogo čemu jedinstveni obrazovni centar. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 10 milijuna eura, no realno i o višestruko vrjednijem ulaganju u budućnost grupacije, počevši od ključnog razloga kakav je visok faktor pouzdanja u obučenost njihove radne snage te povezivanje individualnih i kompanijskih ciljeva i obostrano prepoznavanje i uvezivanje pa nadalje. Novi kapaciteti za obuku kadrova zamijenit će dvije lokacije, a predviđa se mogućnost edukacije za čak 250 ljudi godišnje. Na naš upit oko daljnjih pojedinosti iz Beča je stigla potvrda planiranih aktivnosti kojima je cilj završiti trening centar na jesen 2021., sve kako bi novi šegrti iste sezone mogli se pronaći u novim objektima. Gradilište je već organizirano i građevinski radovi započet će uskoro, navodi se u odgovoru voditeljice korporativnih komunikacija i odnosa s investitorima austrijskog Strabaga Marianne Jakl.

“Razmišljamo i o uspostavljanju manjih centara za obuku u blizini Zagreba i Beograda u budućnosti. Kako su nam potrebni kvalificirani i obučeni radnici, spremni smo ulagati u njihovo obrazovanje”, navodi Jakl.

Prema njezinim riječima, novi austrijski obrazovni centar poslužit će i kao uzor ostalim poslovnim jedinicama kako bi se dodatno ojačale tamošnjim iskustvima.

Misija

Cilj je mladima ponuditi karijeru, ali i približiti 
raznolikost građevine

Sam projekt, s obzirom na okosnicu koja podrazumijeva prijenos znanja i vještina pa kao takav i pravi ‘rasadnik’ za njihove druge centre, od vitalnog interesa je i za edukaciju hrvatskih radnika zaposlenih u Strabagu. Stoga se projektu pridaje velika važnost i u hrvatskim subjektima iz ove grupacije, odnosno neslužbeno uz očekivanja da će to dodatno unaprijediti postojeću praksu. Strabagovi zaposlenici u pogledu stjecanja potrebnih vještina u postojećem sustavu su kontinuirano programski organizirani sukladno potrebama te ih se npr. dio upućuje u Austriju, dok inženjeri standardno pohađaju i po nekoliko tečajeva godišnje, kako bi se upoznali sa svim tehnološkim novitetima. Povod našega upita, pa tako vezano i za dio koji bi eventualno uključivao njihove slične planove u Hrvatskoj, tiče se ceremonije na kojoj su zbog mjera sigurnosti izazvanih Covid -19 pandemijom u uskom krugu obilježili postavljanje kamena temeljca za novi centar.

U pripremi gradnje jedne od, kako kažu, najsuvremenijih austrijskih ustanove za naukovanje, “prva lopata” zabijena je u planirano vrijeme, što znači da kompanijske naume za ovaj projekr nije usporila korona kriza. Svečanosti je nazočio i predsjednik Nadzornog odbora Strabag SE Alfred Gusenbauer. I dok se on iz prve ruke upoznao s planovima za razvoj čak 31000 m² površine, izvršni direktor kompanije Thomas Birtel tom prigodom osvrnuo se na korporativnu misiju vezanu za društvenu zajednicu. Naime, kao austrijskoj tvrtki, Strabagu su ulaganja u obuku svojih zaposlenika važna, ali stvari su, tvrdi, postavljene i šire od toga.

“Ozbiljno shvaćamo svoju društvenu odgovornost, čak i u teškim vremenima poput trenutne krize s koronavirusom. Ne stvaramo samo radna mjesta u i oko akademije za pripravnike, već želimo mladim ljudima pružiti razumijevanje raznolikosti zanimanja u građevinskoj industriji i ponuditi im buduću karijeru u Strabagu”, objasnio je Birtel.

Obuka austrijskih pripravnika u režiji ove kompanije dosad je bila podijeljena na dvije lokacije zbog nedostatka prostora, no lokacija u Ybbsu pružit će dovoljno mjesta za sve njih. Uz dvije radionice rade i vlastiti prostor za pripravnike (kapaciteta do 60 učenika), kao i zgradu za učionice, urede, razna događanja i ugostiteljsku ponudu. Planovi uključuju i sportsko igralište i teretanu.

Lokacija Ybbs može se, kažu, pohvaliti značajnim infrastrukturnim prednostima, između ostalog i zbog neposredne blizine željezničke stanice na važnom željezničkom koridoru Westbahn, zbog čega će centar za obuku biti lako dostupan šegrtima iz cijele Austrije.

Ybbs je, navode, i dom mnogih klubova i udruga koji se smatraju prirodnim ‘partnerima’ u obogaćivanju ponude atraktivnih aktivnosti za pripravnike tijekom slobodnog vremena. Utoliko, projekt kakav i priliči 21. stoljeću plijeni sveobuhvatnim pristupom uvažavajući socijalnu komponentu potreba mladih koji ne moraju biti i nisu limitirani isključivo na glavni cilj – stručno usavršavanje.

Inače, svoju aktivnost na hrvatskom tržištu Strabag je organizirao i kroz više subjekata koji su sastavnice grupacije, od čega su dvije na listi Top 5 građevinara u protekloj godini gledano po kriteriju ostvarenog ukupnog prihoda.

To su tvrtke Strabag doo sa 713 milijuna kuna prihoda te podružnica austrijske grupacije Strabag AG, s daljnjih 649 milijuna kuna.

Splitski Pomgrad Inženjering na desetoj je poziciji u ukupnom lanjskom poretku – ostvavrio je 327 milijuna kuna, što je rast od 87 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close