S njima je vožnja sigurna i bez rizika, kažu da je i pristupačna

Autor: Sergej Novosel Vučković , 21. travanj 2021. u 12:10
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Osam od 10 korisnika u Zagrebu i Splitu pozitivno je ocijenilo sigurnosne mjere Ubera, a većina ih je tu aplikaciju i koristilo unazad 6 mjeseci. Uz to, 80% ispitanika smatra Uber pouzdanom i sigurnom alternativom gradskom prijevozu.

Koliko smo se posljednjih dana nagledali i načitali crnih vijesti o poginulima u prometu, gdje su većinom akteri bili mlađi sudionici, a uzroci prekomjerna brzina, alkoholiziranost… Oduvijek je vožnja bila svojevrsni rizik, koji svjesno prihvaćamo i pokušavamo racionalno postupati i voziti tako da ne ugrožavamo sigurnost sebe i drugih u prometu.

A vožnja je sigurna, sa zdravstvenog aspekta, kad se koriste aplikacije za taksi usluge. Kako je utvrđeno istraživanjem koje je nedavno provela agencija SmartUp u vezi važnosti i učestalosti upotrebe aplikacija kod korisnika u Zagrebu i Splitu, oko 80% ispitanika je poručilo da su unazad 6 mjeseci barem jednom koristili uslugu Uber radi kretanja po gradu, a tu aplikaciju smatraju i glavnom za takve prijevozne usluge u Hrvatskoj (premda je sličnih tek nekoliko, op.a.).

Frekventnost potrebe za Uberom ukazuje na činjenicu da se korisnici, kao putnici, osjećaju sigurno u njegovim autima. Naime, 8 od 10 korisnika pozitivno je ocijenilo sigurnosne mjere Ubera, a 74% ljudi navelo je da je razlog korištenja pristupačna cijena, dok 56% ocjenjuje dostupnost usluge pozitivnim.

Premda je 40% ispitanika kazalo da je smanjilo korištenje Ubera u usporedbi s vremenom prije pandemije lani, i to zbog izostanka potrebe za napuštanjem doma (47% od tih koji su smanjili upotrebu) ili straha da se ne zaraze (37%), i dalje 80% anketiranih Uber smatra sigurnom i pouzdanom alternativom gradskom prijevozu, tamo gdje ona postoji.

I sama tvrtka se očito pobrinula za to da je sigurnost na nivou i da se, uostalom, ta briga za zaštitu putnika vidi. Njih, naime, prema rezultatima istraživanja, 80% navodi da vozači nose maske, 74% ih je vidjelo da se vozila dezinficiraju netom prije same vožnje, a 80% ispitanika ima pozitivno mišljenje spram svih sigurnosnih rješenja i protokola Ubera kao alata protiv širenja Covida-19. Vozači su, inače, na raspolaganje dobili 950 higijenskih paketa s rukavicama i zaštitnim maskama, gelovima za dezinfekciju i sprejevima, poručuju

“Od samoga početka pandemije radimo na pružanju sigurnosti svim našim korisnicima i vozačima u Hrvatskoj i nastavit ćemo to raditi i s napretkom procesa cijepljenja. Pored osnovnih zaštitnih mjera, kao što su uporaba maski i dezinfekcijskih sredstava, te svakodnevnog dezinficiranja vozila, razvili smo i tehnološka rješenja kako bismo osigurali poštivanje svih sigurnosnih protokola u svakoj vožnji. Drago nam je vidjeti pozitivne reakcije naših korisnika u Hrvatskoj”, kaže direktorica Ubera za južnu Europu Giovanna D’Esposito. Jedno od spomenutih tehnoloških rješenja je i alat za prepoznavanje predmeta, uz koji je aplikacija uoči vožnje u stanju registrirati imaju li vozači na licu masku, a putnik, isto tako, može u aplikaciji provjeriti provodi li vozač u autu sve nužne zdravstveno-sigurnosne mjere.

Uber je u Hrvatskoj osim u Zagrebu i Splitu prisutan i u nekima od gradova na Jadranu, a procjenjuje se da je na našim cestama oko tri tisuće vozača-uberovaca. Postoji više razina usluge, ovisno o udobnosti vozila – UberX, Connect i UberXL, a u studenom 2020. tvrtka je u Zagrebu uvela novu opciju, UberX Saver, koja omogućava jeftiniju vožnju u doba dana kad je potražnja manja.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo za uber, svaka čast

New Report

Close