Rad i tehnologija se brzo mijenjaju pa vještine i prilagodljivost postaju sve važnije

Autor: Lucija Špiljak , 01. srpanj 2021. u 22:01
Foto: Aleksandar Hangimana, direktor ManpowerGroup Hrvatska kaže kako im se može obratiti za procjenu vještine i smišljanje plana za karijere, PD

Projekt čiji je glavni cilj približiti proces upskillinga ili usavršavanja svim akterima tržišta rada.

U partnerstvu s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Romskom organizacijom mladih Hrvatske i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, tvrtka ManpowerGroup u Hrvatskoj, inače globalni lider u području privremenog i trajnog zapošljavanja, pokrenuo je Skills Power (Moć vještina), projekt čiji je glavni cilj približiti proces upskillinga ili usavršavanja svim akterima tržišta rada, fokusirajući se na razvoj osnovnih vještina kod nisko obrazovanih kandidata. Projekt je predstavljen prošli mjesec u gaming inkubatoru Pismo u Novskoj. Traje od 1. veljače 2021. do 31. ožujka 2022. godine, no cilj je da i nakon službenog završetka projekta Skills Power ostane platforma koja udružuje sve sektore – javni, privatni i civilni kao i resurse, znanja, stručnosti i praktična znanja svih uključenih partnera s ciljem rješavanja problema niske razine stručnog usavršavanja u Republici Hrvatskoj. Posebnost je da je to prvi projekt koji je sufinanciran i realiziran suradnjom između privatne tvrtke ManpowerGroup Hrvatska i fondova Europske Unije, kao i ostalih tijela javne uprave.

Različiti mehanizmi potpore

“Vidjeli smo da možemo utjecati na naše društvo radeći ono u čemu smo najbolji – pronalazimo, mentoriramo i otvaramo mogućnosti za ljudski talent. Stoga smo se, kao dio naš strategije korporativne odgovornosti, usredotočili s partnerima na pitanje usavršavanja nisko obrazovane radne snage. Pritom se posvećuje posebna pažnja i pružaju različiti mehanizmi potpore onima koji bi mogli zahtijevaju dodatnu pomoć ili motivaciju. Bilo da se radi o osobnim mentorima, internetskim digitalnim alatima za nadogradnju ili čak novim rješenjima za nadogradnju u virtualnoj stvarnosti, ovdje smo da pokrenemo upskilling u Hrvatskoj i inoviramo i testiramo kako ljudima, zaposlenima ili nezaposlenima možemo pružiti najbolje što mogu profesionalno”, istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik direktor ManpowerGroup Hrvatska Aleksandar Hangimana.

Zainteresirani se u svakom trenutku mogu obratiti mentorima u Manpower Group Hrvatska kako bi oni procijenili njihove vještine i smislili plan za unapređenje / karijeru.

“Uz to organiziramo nekoliko događanja i prostor za raspravu, kao i gamjam – nova rješenja za nadogradnju virtualne stvarnosti koja će biti dostupna za testiranje na jesen. Tu je i naš poziv poslodavcima. Započinjemo utrku do vrha nazvanu ‘kvalificirani poslodavac’ za sve one koji će motivirati svoje zaposlenike i pružiti im vrijeme za procjenu i usavršavanje.

Nekoliko je podataka o tome kako pripremamo mlade za budućnost. Hangimana se osvrnuo na analize Svjetske banke za hrvatsku strategiju 2030. i rezultate PISA-e za 2015. prema kojoj je 32% hrvatskih 15-godišnjaka loše u matematici, gotovo 25% u znanosti i 20% u čitanju. “Vidimo i značajnu socijalno-ekonomsku podjelu, a time i različite šanse i početne pozicije u hrvatskom društvu. Društvo se brzo mijenja, ali i rad i tehnologija. Stoga vještine postaju sve važnije, kao i njihova prilagodljivost te neprestano usavršavanje i ponovno osposobljavanje”, pojašnjava direktor. Na predstavljanju projekta i okruglom stolu predavanje je održala poznata futuristica Maya Georgieva, koju smo upitali kako vidi budućnost pred nama, ali i kako u tome pomaže projekt Skills Power.

Virtualna stvarnost

“Jasno je da ulazimo u novo doba interakcija s tehnologijom i onime što ona može učiniti za nas. Sada smo u osvit nove ere imerzivnih tehnologija koje više ne nude samo slike i tekst na ekranu. Virtualna stvarnost omogućava vam da ‘zakoračite’ u iskustvo, stvarajući ne drugi medijski format, već preslikavanje ljudskog iskustva. Taj razvoj ima ogromne implikacije na obrazovanje, način na koji osposobljavamo radnu snagu u budućnosti, pa čak i na zabavu. Tehnologija će se smanjivati, biti interaktivnija, imerzivnija i osobnija, a iskustva koja kroz nju imamo bit će zapanjujuće realna”, kaže Georgieva.

Pritom ističe da smo u pandemiji naučili da organizacije i tvrtke trebaju sposobnost brze prilagodbe promjenjivim okolnostima.

“S naletom globalne zdravstvene krize, škole, industrije, tvrtke i mnoge organizacije morale su odmah naučiti nove vještine i nove načine interakcije s učenicima, klijentima, kupcima i suradnicima. Svima nam je bilo potrebno prilagoditi se promjenama, biti okretan i iskoristiti digitalna i tehnološka rješenja.

Iako se čini da se pandemija sada povlači, važno je naučiti kako poboljšati svoj rad i učinkovito se povezati na daljinu”, kaže Georgieva.

Komentirajte prvi

New Report

Close