Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada

Autor: PD VL native tim , 28. srpanj 2020. u 09:04
Plinomjer s IoT senzorom

Digitalna transformacija HEP Plina za veće zadovoljstvo korisnika

”IoT u Osijeku je nastao u Osijeku zato što je gradska uprava imala jako puno razumijevanja za nove tehnologije”, započeo je direktor tvrtke Axis Ante Krznarić.

Krznarić je još 2018. godine dobio priliku prezentirati Sigfox IoT mrežu i tadašnja svjetska rješenja na toj mreži za predstavnike gradske uprave. Iste godine je osnovana i tvrtka Axis, a u Osijeku je u suradnji nekoliko IT tvrtki i HEP Plina pokrenut IoT projekt digitalizacije plinskih brojila. Cilj projekta je da se primjenom pametnih uređaja do kraja godine daljinski očitavaju plinomjeri i smanje
troškovi terenskog očitavanja.

”To je tek početak digitalizacije Grada Osijeka, a siguran sam da je IoT preduvjet za promicanje, ali i ostvarivanje koncepta pametnog grada. On pretpostavlja imati stotine tisuća senzora u službi upravljanja gradom i optimiziranja i poboljšanja funkcioniranja grada, a to nije moguće bez jeftinih senzora, s malom potrošnjom energije, što je definicija interneta stvari”, dodao je Krznarić.

Kako ističu iz Hrvatske elektroprivrede, riječ je o trenutno najvećem hrvatskom IoT projektu kao jednom od ključnih preduvjeta digitalne transformacije. Realizacijom ovog ovakvog projekta omogućava se napredna analitika i podizanje razine korisničkog iskustva, a prije svega je bilo potrebno zadovoljiti preduvjet-spajanje na Sigfox mrežu. Za ostvarivanje tog preduvjeta zaslužna je tvrtka IoT Net Adria kao hrvatski operator globalne tvrtke Sigfoxa. Ta mreža je postavljena na području cijele Hrvatske i u još 60 zemalja svijeta, a uloga joj je da prihvati podatke (potrošnju u m3 ili neki drugi podatak) koje odašilju senzori postavljeni na plinomjere u distribucijskom sustavu HEP-Plina za Osijek i široko područje oko Osijeka.

Ultrazvučni plinomjer

”Kada je jednom podatak o potrošnji plina s nekog mjernog mjesta u središnjem sustavu HEP-Plina i u bazi podataka, vrlo lako je moguće ponuditi krajnjem korisniku da svoju dnevnu potrošnju vidi i na svom mobilnom telefonu ili računalu. Na taj način dolazi do racionalnijeg ponašanja/korigiranja u potrošnji, što utječe na uštedu energije, veće zadovoljstvo krajnjeg korisnika, te u konačnici do smanjenja CO2 zagađenja. Pored toga, u slučaju drastičnog povećanja potrošnje, sustav može poslati alarm te na taj način ukazati na moguće curenje ili kvar. Tako se povećava i sigurnost.”, objasnio je naš sugovornik.

Projekt će omogućiti digitalnu transformaciju HEP Plina, a kako je Hrvatkoj elektroprivredi u interesu da isporuči što više plina, njegova kontrola ide u smjeru sigurnosti opskrbe, boljeg predviđanja potrošnje i boljeg zadovoljstva korisnika. Tako korisnik plaća samo koliko je i potrošio.

”U generalnom smislu, digitalizirano društvo je sigurnije, pametnije i ekološki osviješteno društvo. U konkretnom slučaju, IoT projekt u HEP-Plinu je inicirao razvoj hrvatskog Sigfox senzora, razvoj hrvatskih aplikacija za prikupljanje, prezentaciju i obradu podataka, te pokrenuo dodatno zapošljavanje u Osijeku. Međutim, kod Sigfox mreže, ono što funkcionira u Osijeku i Hrvatskoj, bez ikakvih preinaka može raditi i bilo gdje u svijetu, pa smo potencijalno pokrenuli i izvoz, posebno nakon ovako dobre reference u HEP-Plinu”, rekao je Krznarić.

Mikrotermalni plinomjer

Značajnih prepreka prilikom integracije projekta nije bilo. Jedino na što nisu mogli utjecati su neka mjerna mjesta gdje zbog odsutnosti vlasnika/korisnika nisu mogli pristupiti plinomjeru i instalirati senzor. Otpora prema novim tehnologijama također se ne boje te vjeruju da je društvo spremno za ovakve stvari.

”Čuo sam za otpor građana prema nekim novim tehnologijama, ali mi nismo imali nikakvih negativnih iskustava. Pristupna točka Sigfox mreže je iznimno male snage, ali mi, srećom, nikada nismo ni došli u situaciju da bismo to trebali objašnjavati nekome od građana odnosno potrošača”, zaključio je direktor tvrtke Axis Ante Krznarić.

Sadržaj omogućuje HEP

New Report

Close