PowerUp konferencija ponudila rješenja za ubrzanu zelenu energetsku tranziciju hrvatskog poslovnog sektora

Autor: Promo , 25. travanj 2023. u 16:43
Foto: PowerUp konferencija

Iako energetska tranzicija i obveza dekarbonizacije te smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima nosi značajne izazove, ulaganje u energetsku učinkovitost i vlastite proizvodne energetske kapacitete može stvoriti čvrste temelje za dugoročno održivi rast hrvatskog gospodarstva.

U Zagrebu, u organizaciji E.ON-a Hrvatska, održana je PowerUp konferencija o rješenjima za energetsku učinkovitost i dekarbonizaciju poslovnog sektora. Okupljeni domaći i europski stručnjaci iz poslovnog i energetskog sektora te stručnih udruženja su na tragu klimatskih promjena, sigurnosti opskrbe i volatilnosti cijena ponudili konkretna rješenja kroz energetske infrastrukturne projekte iz obnovljivih izvora energije te osvijestili potrebu za što bržom zelenom tranzicijom.

Foto: Jörn-Erik Mantz, voditelj rastućih tržišta za energetska infrastrukturna rješenja, E.ON SE

Iako energetska tranzicija i obveza dekarbonizacije te smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima nosi značajne izazove, ulaganje u energetsku učinkovitost i vlastite proizvodne energetske kapacitete može stvoriti čvrste temelje za dugoročno održivi rast hrvatskog gospodarstva.

Foto; Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska

Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska, u svom uvodnom obraćanju naglasio je kako Hrvatska ima veliki potencijal biti predvodnik zelene tranzicije, a zadaća svih dionika je oblikovati buduće energetsko tržište i stvoriti zamah za budućnost razvoja energetike. No, to se ne može postići bez odgovarajuće strategije niti s donošenjem ishitrenih odluka.

“Zajedno moramo raspraviti o novom dizajnu tržišta koji je u skladu s očekivanjima Europske komisije i koji omogućava predvidljive uvjete, povjerenje i mogućnosti za dugoročno investiranje. Također, moramo ubrzati investicije jer one do sada nisu bile dovoljno učinkovite. Hrvatska se natječe s EU tržištima, a investitori će biti zainteresirani kada ćemo imati predvidive uvjete i privlačno tržište. A upravo su investicije te koje nam pomažu da gradimo i razvijamo tržište te omogućimo svjetliju energetsku budućnost. A vrijeme za investirati je upravo sad, i taj momentum moramo uhvatiti.”

Učinkovita zelena energetska tranzicija

U prvoj panel raspravi konferencije ‘Rješenja za zelenu energetsku tranziciju i učinkovitost’ sudjelovali su Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivi izvori energije Hrvatska, Romana Šantar, izvršna direktorica Teva Active Pharmaceutical Ingredients Hrvatska (TAPI) i članica Uprave Pliva te Vedran Belamarić, direktor energetskih infrastrukturnih rješenja, E.ON Hrvatska.

Foto: PowerUp konferencija

„Zahvaljujući iznimnim resursima obnovljivih izvora energije, Hrvatska ima odlične preduvjete za uspješnu energetsku tranziciju, no pred nama je još puno koraka kako bismo to i ostvarili. Prvenstveno je potrebna znatno veća suradnja svih dionika kako bi se otklonile regulatorne i administrativne prepreke. Hrvatska je lani bila treći uvoznik električne energije na razini EU, što je podatak koji potvrđuje da moramo više ulagati u obnovljive izvore energije, pri čemu je najveća prepreka administracija i zakonska regulativa. Prošlo je čak 460 dana od kada čekamo donošenje Uredbe za natječaj za dodjelu energetskog odobrenja, a da je donesena prošle godine, brojni projekti solarnih elektrana su se mogli realizirati. Obnovljivi izvori energije (OIE) su rješenja za dostizanje klimatske neutralnosti, a oni uz vodik čine pravi put u postizanju klimatske neutralnosti. Moramo biti svjesni da naše hidroelektrane zbog klimatskim promjena i smanjenja oborina proizvode sve manje energije“, poručila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK.

Maja Pokrovac, direktorica u Obnovljivim izvorima energije Hrvatske (OIEH), istaknula je da će se s novim uredbama podići razina megavata te istaknula kako Hrvatska do 2030. može biti energetski neovisna, a interes investitora postoji. Na razini Europe obnovljivi izvori energije prvi put su prevladavajući javni interes, a Hrvatska i druge zemlje članice od iduće godine moraju puno brže realizirati projekte nego je bilo do sada.

Foto: Panel rasprava ‘Rješenja za zelenu energetsku tranziciju i učinkovitost’

“Zelena energetska tranzicija jedina je opcija koju kao društvo i kao civilizacija imamo. Od zelene tranzicije koristi trebaju imati svi, postoje brojni poslovni modeli na tu temu, za industriju i građane, a mi provodimo projekt Solar Jobs koji nudi obrazovanje za poslove u sektoru solarnih projekata. U OIEH-u vjerujemo da imamo prostor i mogućnost za razvoj 6000 MW projekata OIE kroz 5 do 7 godina i tako osiguramo energetsku samodostatnost Hrvatske“, istaknula je.

Članica Uprave Plive te izvršna direktorica Teva Active Pharmaceutical Ingredients Hrvatska (TAPI), Romana Šantaru panelu se osvrnula na nastojanja kompanije u svrhu očuvanja okoliša i povećanja korištenja obnovljivih izvora energije te istaknula kako će u pogonu u Savskom Marofu uskoro u rad biti puštena solarna elektrana instalirane snage 9.71 MWp, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 2000 kućanstava.

“Postavljeni solari zadovoljit će gotovo 30% potreba za električnom energijom Plivinih proizvodnih pogona na toj lokaciji. Za nas je to dodatna potvrda Tevinih i Plivinih nastojanja da unaprijede ekološke standarde u sklopu svoga poslovanja s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Pliva je već danas, na obje svoje lokacije, certificirana prema ISO 50001 standardu, koji se odnosi na upravljanje energijom te već više od 6 godina posjeduje Certifikat ZelEn koji se dodjeljuje onim subjektima koji koriste zelenu energiju odnosno onu dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora“, poručila je.

Foto: Foto; Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska

Vedran Belamarić, direktor energetskih infrastrukturnih rješenja E.ON-a Hrvatska, je u sklopu rasprave istaknuo da je energetska kriza ubrzala energetsku tranziciju, no apelirao je da svi moramo preuzeti odgovornost i preuzeti stvar u svoje ruke.

“Suradnja E.ON-a i Plive dobar je primjer kako se može uspješno poslovati, a snaga naše kompanije leži u tome da nudimo kompletnu podršku, usluge i rješenja za svoje kupce. Tržište je prepoznalo našu kvalitetu što pokazuje i rezultat od blizu 50 MW instaliranih solarnih kapaciteta u prošloj godini. E.ON Hrvatska nastavlja sa svojom misijom postati predvodnik zelene energetske tranzicije tržišta regije.”

Valamar 6% električne energije osigurava iz sunca

Unatoč brojnim izazovima, postoje kompanije koje su odvažile krenuti “zelenim’’ putem, te već bilježe iznimne rezultate. Vodeća turistička kompanija Valamar Riviera realizirala je ambiciozan projekt solarnih elektrana uz pomoć tvrtke E.ON Solar, vodeće kompanije u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana, dio E.ON Hrvatska grupe.

Suradnja je obuhvatila postavljanje solarnih elektrana na 32 Valamarova objekta duž obale Jadrana što pokriva šest posto Valamarove ukupne potrebe za električnom energijom:

“Valamar već niz godina ulaže značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, s čime ćemo intenzivno nastaviti u idućem periodu. Naš je cilj do 2025. godine, u sklopu naše ESG strategije, putem solarnih elektrana pokriti 15% ukupne potrebe za električnom energijom”, izjavila je Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti Valamara, koja je navedena rješenja predstavila na PowerUp konferenciji.

Foto: Panel rasprava ‘Rješenja za poslovne inovacije i transformacije’

Prijelaz na održivu industriju zahtijeva i čišću energiju, slaže se i Stephanie E. Trpkov dugogodišnja konzultantica u Svjetskoj banci koja je na PowerUp konferenciju u svom govoru istaknula: ’’Udio industrijskog sektora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj je 2021. godine iznosio 15% , dok je prometni sektor činio 32,3 posto. Kompanije u Hrvatskoj pod utjecajem su globalnih trendova i morat će se prilagoditi kako bi ostale konkurentne, stoga su nužne konkretne mjere za dekarbonizaciju i njihova provedba kroz strateška partnerstva i održive mogućnosti financiranja.’’

“Hrvatsko tržište jedno je od najuzbudljivijih tržišta u Europi i ima mnogo potencijala koje treba iskoristiti. Strateški položaj zemlje i ogromni izvori igraju ključnu ulogu u povezivanju i stvaranju mreže između ovog dijela regije i ostatka Europe. Energetska tranzicija se neće dogoditi jednim velikim Big Bangom, već je potrebno da svatko od nas djeluje najbolje što može u svom području i sektoru, ti mali koraci će dovesti do velikih rezultata,” istaknuo je Jörn-Erik Mantz, voditelj rastućih tržišta za energetska infrastrukturna rješenja, E.ON SE.

E.ON pouzdan partner zelene transformacije

U drugoj panel raspravi govornici su razgovarali na temu ‘Rješenja za poslovne inovacije i transformacije’, a u raspravi su sudjelovali Slađana Ćosić, voditeljica Grupe Europske investicijske banke u Hrvatskoj, Ivan Mišetić, glavni tajnik Atlantic grupe, Andreas Klesse, voditelj operativne izvrsnosti za energetska infrastrukturna rješenja, E.ON SE i Vladimir Sabo, direktor maloprodajnih korisničkih rješenja, E.ON Hrvatska.

Voditeljica Grupe Europske investicijske banke (EIB) u Hrvatskoj, Slađana Ćosić poručila je da postoje značajna sredstva za pripremu i realizaciju zelenih projekata u Hrvatskoj.

“Ulaganja u OIE na godišnjoj razini moraju se udvostručiti. Iako postoje EU fondovi i poticaji, potreba su privatna ulaganja, a ključnu ulogu ima financijski sektor koji može pružiti dugoročno financiranje takvih projekata. Klimatska akcija i održivost trebaju biti u središtu korporativnih ciljeva.”

Glavni tajnik Atlantic grupe, Ivan Mišetić istaknuo je: “Vrlo je važno da u sklopu našeg poslovanja možemo imati pouzdan izvor energije te smo iz tog razloga odlučili investirati u OIE, prvenstvo u proizvodnju električne energiju. Naša elektrana u skladištu u Velikoj Gorici proizvodi uštedu električne energije od 270 tisuća eura i na tome ne planiramo stati. Imamo već u planu realizaciju projekata u blizini Križevaca te u Sloveniji, a upravo se E.ON Hrvatska pokazao kao pouzdan partner koji nudi kvalitetno znanje, vještine i brzinu u izgradnji solarne elektrane. Hrvatska ima sve što je potrebno za uspješnu zelenu tranziciju, no potreban je zakonodavni okvir i volja korisnika da ubrzamo taj put.”

Andreas Klesse, voditelj operativne izvrsnosti za energetska infrastrukturna rješenja, E.ON SE istaknuo je kako je energetska infrastruktura u gradovima u porastu. “Vrlo je važno povećati potrošnju, implementirati solare u gradovima, poboljšati energetsku infrastrukturu te se okrenuti ponovnom iskorištavanju energije kako bi stvorili cirkularnost i maksimalnu učinkovitost energije .”

Foto: Vladimir Sabo, direktor maloprodajnih korisničkih rješenja, E.ON Hrvatska

“Moramo shvatiti da zelena tranzicija ima svoju cijenu i da smo svi u lancu odgovornosti. Energetska kriza uzdrmala je tržište i dovela do promjena cijena koje su prouzročile određene rizike. Unutar dvije godine, zahtjevi kupaca uvelike su se promijenili te sada velika većina njih želi prijeći na zelenu energiju. Energetika tako više nije samo dio energetskih kompanija već je postala važan dio mnogih drugih kompanija i sektora. Naši timovi kontinuirano rade na pronalasku novih poslovnih modela i rješenja za kupce koji žele dugoročnu sigurnost. Ono što je potrebno Hrvatskoj svakako su investicije u energetsku infrastrukturu te ubrzanje i poboljšanje samih procedura koja omogućavaju provođenje zelenih, obnovljivih projekata,” zaključio je Vladimir Sabo, direktor maloprodajnih korisničkih rješenja, E.ON Hrvatska.

Foto: Ashkan Hosseini, izvršni financijski direktor i član Uprave E.ON Hrvatska

U završnom obraćanju izvršni financijski direktor i član Uprave E.ON Hrvatska Ashkan Hosseini, je zaključio:

Vrijeme je sad. Investicije i ulaganja u OIE su nužne, a ESG strategija glavni je kriterij za mnoge kompanije i investitore. U sljedeće dvije godine planiramo uložiti dodatnih 50 milijuna eura u solarnu energiju, kogeneracije na biomasu i energetsku učinkovitost. Iako Hrvatska ima sve uvjete za uspješno poslovanje, postoje izazovi pri realizaciji novih projekata. U narednom periodu cilj je poboljšati infrastrukturu mreže te stvoriti kompetitivni ekosistem. E.ON Hrvatska pozicionirao se kao pouzdan partner koji pruža podršku u ostvarivanju zelene, održive i energetski neovisne budućnosti.”

New Report

Close