Poslodavci pozivaju na ‘primjeren’ inspekcijski nadzor u trgovinama

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 11:44
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

HUP-Udruga trgovine upozorava da je u ovoj situaciji nužna bolja usklađenost Državnog inspektorata te da pristup mora biti konstruktivan, a ne represivan.

S obzirom da je cijeli lanac opskrbe hranom (od proizvođača, distributera, trgovaca, transporta i dostave) pod značajnim pritiskom, HUP-Udruga trgovine zahtijeva da Državni inspektorat na cijelom području RH bude usklađen sa uputama Nacionalnog stožera. Ukoliko su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, apeliraju na inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima (kao što su trgovina hranom i promet lijekova) osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan.

Ujedno iz HUP-Udruge trgovine javno apeliraju da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata budu primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja gospodarskih subjekata.

„Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci.  Također molimo da inspektori ostave dodatan rok za dostavu dokumentacije (po
mogućnosti putem e-maila) jer u ovim uvjetima otežanog rada je nemoguće dostavljati dokumentaciju istog trenutka ili za svega nekoliko sati, uzevši u obzir iznimno povećan broj kupaca u poslovnicama te mjere koja je većina poslodavaca poduzela, a to je da je uputila svoje djelatnike u centrali na rad od kuće.“ – izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica HUP-Udruge trgovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close