Pod moratorijima polovica ukupnog bruto kreditnog portfelja HBOR-a

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2021. u 21:59
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Očekivano, kao glavne razloge za takva kretanja vodstvo razvojne banke navodi rizike povezane s Covid pandemijom.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak je, “podvlačeći crtu” pod proteklu godinu, objavila kako je 2020. ostvarila 657,97 milijuna kuna ukupnih prihoda uz rashode od 578,63 milijuna kuna. Dobit je, dakle, iznosila 79,34 milijuna kuna, a riječ je o 49 posto ili 75,71 milijun kuna lošijem rezultatu naspram onog ostvarenog godinu prije.

Očekivano, kao glavne razloge za takva kretanja vodstvo razvojne banke navodi rizike povezane s Covid pandemijom. Do kraja 2020. godine, navode, po programima kreditiranja u okviru mjera Covid-19, HBOR je odobrio gotovo 1,3 milijarde kuna kredita odnosno čak 43% ukupnog iznosa kredita odobrenog lani poduzetnicima u okviru tih mjera. Podržano je, napominju, više od 1800 projekata domaćih poduzetnika, no u finalni “skor” treba, naglašavaju, uračunati i to da je radi ublažavanja posljedica pandemije korsinicima omogućili korištenje moratorija do 16 mjeseci, uz reprogram postojećih obveza. Mogućnost korištenja moratorija klijenti su, kažu, prihvatili za više od 1600 odobrenih kredita pa je “na led” stavljena glavnica čija vrijednost premašuje 12,8 milijardi kuna. “Iznos glavnice stavljene u poček predstavlja gotovo polovicu ukupnog bruto kreditnog portfelja HBOR-a koji je na 31. prosinca 2020. bio je 27,4 milijarde kuna” stoji u priopćenju.

HBOR je u pandemijskoj 2020. nastavio provoditi i svoje uobičajene programa kreditiranja pa je lani je tako više od 50 posto odobrenja HBOR-a bilo namijenjeno investicijama, a najbrojniji korisnici kredita i u prošloj su godini bili s mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 1168 kredita, odnosno 88 posto ukupnog broja odobrenih kredita, naveli su iz banke.

Kroz prošlu godinu razvojna je banka podržala i više od 800 izvoznih projekata, s ukupnim iznosom od gotovo 4,7 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close