Od rujna do danas probili se do pet tisuća korisnika, slijedi iskorak na strana tržišta

Autor: Lucija Špiljak , 29. lipanj 2021. u 06:47
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Tim iz Rijeke razvio je prvu hrvatsku digitalnu logopedsku vježbenicu za djecu s poremećajima izgovora određenih glasova, trenutno rade na verziji za poljsko tržište, uskoro i za englesko i američko.

Hrvatski tim stručnjaka iz riječke tvrtke E-Glas na čelu s direktorom i osnivačem Miroslavom Vrankićem kreirao je novo hvale vrijedno rješenje u svom portfelju – Kokolingo, prvu hrvatsku digitalnu logopedsku vježbenicu za djecu s poremećajima izgovora određenih glasova. Riječ je o vježbenici koja je zamišljena kao pomoć logopedima u radu s djecom, no i kao pomoć roditeljima u radu s djecom kod kuće zato što, kako Vrankić ističe, odlazak logopedu jednom tjednu nije dovoljan već je potrebno redovito vježbati kod kuće kako bi napredak bio vidljiv.

Pritom je djecu potrebno dodatno motivirati, a upravo Kokolingo kroz zabavne igre i priče pomaže u svakodnevnom vježbanju pravilnog izgovora glasova kod predškolske i školske djece. Usto, svi koji žele isprobati vježbenicu, mogu se na app.kokolingo.hr prijaviti za besplatno probno korištenje.

“Početkom Covid-19 pandemije uvidjeli smo da puno djece ne može više odlaziti na logopedsku terapiju. Razgovarali s većim brojem logopeda i svi su nam potvrdili da se uistinu radi o velikoj potrebi za ovakvim rješenjem, a nešto slično u Hrvatskoj dotad nije postojalo”, pojašnjava Vrankić, inače redoviti profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci na Zavodu za automatiku i elektroniku.

Njegova tvrtka E-Glas specijalizirana je za asistivnu tehnologiju, odnosno tehnologiju koja pomaže osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Osnovao ju je prije 12 godina pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, a u timu koji broji oko 15 osoba, od čega je desetak stalno zaposlenih, prevladavaju osobe sa završenim diplomskim studijima računarstva, elektrotehnike i ekonomije.

“Budući da razvijamo softvere za djecu s teškoćama u razvoju, naš tim mora biti multidisciplinaran tako da često angažiramo suradnike edukacijsko-rehabilitacijskog profila – logopede ili edukacijske rehabilitatore”, pojašnjava Vrankić.

Ispričao nam je detaljnije kako je i kada krenula realizacija Kokolinga koji je u Hrvatskoj već prepoznala struka, a sljedeće će godine vježbenicu predstaviti i van Hrvatske.

“U razvoj smo krenuli lani u svibnju, a prva verzija bila je objavljena u rujnu. Naravno, rad na Kokolingu tada nije stao nego smo na temelju povratnih informacija prvih korisnika nastavili dalje razvijati našu digitalnu logopedsku vježbenicu, poboljšavati je i dodavati nove funkcionalnosti. Pored toga, nedavno smo omogućili kvalitetnije korištenje Kokolinga i na mobilnim telefonima tako da sada djeca mogu vježbati ne samo kod kuće na osobnom računalu, nego gdje god da se nalaze sa svojim roditeljima pomoću mobilnog uređaja. Kokolingo je zamišljen kao vesela avantura u tropskom otočju koje dijete prolazi u društvu veselih tutora – papigice Koko i gusara Srećka. Odlučili smo ozbiljne logopedske vježbe zapakirati u veselo ruho šarene gusarske avanture. Tako smo postigli da djeca Kokolingo ne doživljavaju kao nešto što ‘moraju raditi’ nego kao igru koju žele svakodnevno vježbati. Pored toga, za svaku vježbu koju odrade djeca dobivaju raznobojne novčiće koje onda mogu potrošiti u Koko trgovini gdje mogu kupiti razne stvari za papigicu Koko”, navodi Vrankić, dodajući kako se preporučuje oko 30 minuta korištenja Kokolinga dnevno.

Pritom je uloga roditelja da prate kako dijete koristi Kokolingo i budu uz njega.

“Dijete nije prepušteno samo sebi nego uz njega bude roditelj koji prati napredak vježbi. Ovime se vježbanje uz Kokolingo pretvara i u kvalitetno provođenje vremena roditelja s djetetom”, naglašava direktor. Sve aktivnosti koje se nalaze u Kokolingu idu redom, od jednostavnih prema složenijima, kako bi roditelji i stručnjaci vrlo lako mogu pratiti strukturu rada i napretka. Tako se izbjegava mogućnost zamora zbog preteških zadataka, ali se i postepeno dijete uvodi u vježbe.

Velik interes

U projekt su, kaže, uložili puno vlastitih resursa – prvenstveno je riječ o plaćama tima njihovih zaposlenika u zadnjih godinu dana i ostalim vanjskim troškovima. Ulaganje je ubrzo prepoznala i struka – naime, Kokolingo je nominiran i kao najbolje digitalno rješenje na međunarodnom natjecanju World Summit Awards (WSA) 2020. godine.

Na razvoju Kokolinga pomogao im je tim logopeda iz različitih dijelova Hrvatske s obzirom na to da je tvrtka željela napraviti kvalitetnu aplikaciju koja je napravljena po svim pravilima struke, koja slijedi primjere dobre prakse logopedske terapije u Hrvatskoj i koja će biti velika pomoć kako logopedima tako i roditeljima djece s artikulacijskim poremećajima. Važno stručno priznanje dobili su od Agencije za odgoj i obrazovanje koja je o Kokolingu dala pozitivno mišljenje te ga uvrstila u virtualni repozitorij obrazovnih materijala.

Trenutno imaju više od 5000 registriranih korisnika koji su aktivirali probni period korištenja Kokolinga što pokazuje velik interes roditelja, ali isto tako ukazuje i na veliku potrebu za logopedima.

“Poznato je da čak do 30% djece vrtićke dobi ima poteškoća s izgovorom nekih glasova, tako da nas veliki interes roditelja zbog toga nije iznenadio. Naravno, kada istekne probno razdoblje, onda naši korisnici mogu nastaviti vježbati uz Kokolingo uz plaćanje mjesečne pretplatu. Sve je više i ustanova koje su počele koristiti Kokolingo i to vrtići, škole i druge specijalizirane ustanove koje provode logopedsku terapiju”, navodi Vrankić.

Poražavajuće su i statistike – u Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika dok je u EU prosjek jedan logoped na 3000 stanovnika, a rezultat je da preopterećenost logopeda poslom i duge liste čekanja na početak terapije, što predstavlja ozbiljan problem s obzirom na to koliko je važno na vrijeme pristupiti rješavanju artikulacijskih poremećaja kod djece.

Interes izvana

Artikulacijski poremećaji kod kojih Kokolingo pomaže mogu se očitovati na više načina. Tipična je takozvana omisija glasova, gdje dijete prilikom izgovora izostavlja problematičan glas u riječi. Drugi primjer je supstitucija glasova kada dijete jedan glas zamjenjuje drugim. Nadalje, tu je i takozvana distorzija glasova kada dijete nepravilno izgovora neke glasove.

Kako je Vrankić naveo, sve više obrazovnih i specijaliziranih ustanova u Hrvatskoj koristi Kokolingo, no interes raste i izvan granica Hrvatske. S tvrtkom E-Glas kontaktirali su Hrvati koji žive u drugim zemljama pa tako bilježe korisnike iz Irske, Njemačke i Kanade koji su zahvaljujući Kokolingo mogli vježbati izgovor sa svojom djecom unatoč tome što u tim zemaljama nemaju mogućnost hrvatske logopedske terapije uživo.

Trenutno je u pripremi i Kokolingo na poljskom jeziku, a projekt pripremaju s partnerskom tvrtkom iz Poljske koja će tamo biti zastupnik za Kokolingo, i to fokus grupa logopeda iz raznih dijelova Poljske koji vode brigu o tome da Kokolingo bude što bolje prilagođen potrebama poljskih logopeda. Nakon Poljske, u pripremi su dvije verzije na engleskom jeziku za američko i britansko tržište, gdje će s promocijom Kokolinga krenuti početkom sljedeće godine.

Niz inovacija

Riječka tvrtka E-Glas je prije 12 godina svoj poslovni put započela s proizvodom Servus – riječ je o sustavu za upravljanje domom pomoću govora koji su razvili kako bi pomogli osobama s najtežim tjelesnim invaliditetom koje ne mogu koristiti svoje ruke. Nakon toga su razvijali različite edukativne softvere kao pomoć djeci s teškoćama u razvoju. Najpoznatiji od njih je ABC Maestro za razvoj vještina čitanja, tipkanja i pisanja koji su lokalizirali na desetak jezika. Još jedan njihov zanimljivi softver je Mala banka za razvoj vještina računanja i baratanja novcem. Trenutno rade na prototipu jednog uređaja za stimulaciju mozga kao pomoć osobama s demencijom za koji su dobili financijsku pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja im, kaže Vrankić, puno znači.

“U ovoj godini fokus je na daljnjem razvoju Kokolinga te priprema za izlazak s Kokolingom na strana tržišta. U Kokolingu vidimo veliki potencijal i vidimo još puno prostora za napredak kako bi što bolje mogli pomoći djeci s artikulacijskim poremećajima i njihovim roditeljima. Pored toga, trajno radimo na inovacijama u području asistivne tehnologije tako da u pripremi imamo nekoliko novih proizvoda koji imaju potencijal da u sljedećim godinama budu komercijalno vrlo uspješni”, zaključuje Miroslav Vrankić.

Komentirajte prvi

New Report

Close