Objavljen poziv za iskaz interesa za prikupljanje projektnih prijedloga

Autor: Objava za medije , 08. srpanj 2022. u 14:05
Foto: Pixabay

Cilj ovog strateškog projekta je omogućiti učinkovito poticanje očuvanja europskog vodstva u području upravljanja podacima i digitalnog suvereniteta.

Tvrtke registrirane u Hrvatskoj mogu se javiti projektnim prijedlozima za sudjelovanje u Važnom projektu od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije s ciljem očuvanja europskog vodstva u području upravljanja podacima i ostvarivanja digitalnog suvereniteta

Poziv je otvoren do 24. srpnja 2022. godine

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (dalje u tekstu Ured) objavio je Poziv za iskaz interesa za prikupljanje projektnih prijedloga za sudjelovanje u Važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (Important Projects of common European interest – IPCEI) u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije (Cloud Infrastructure and Services -CIS).

Cilj ovog strateškog projekta je omogućiti učinkovito poticanje očuvanja europskog vodstva u području upravljanja podacima i digitalnog suvereniteta.

Tvrtke koje se namjeravaju javiti na ovaj Javni poziv moraju imati poslovni nastan u Republici Hrvatskoj, moći preuzeti odgovornost za provođenje projekta u skladu s europskim zakonodavstvom.

Projekti odabrani za sudjelovanje u IPCEI-CIS-u morat će sudjelovati u:

  • sastancima „usklađivanja” koji će im omogućiti povezivanje s projektima odabranim u drugim državama članicama sudionicama, kao i u

  • postupku notifikacije pred Europskom komisijom. Indikativni vremenski raspored procesa IPCEI-CIS naveden je na stranica koordinatora projekta na EU razini (https://www.bmwk.de/Redaktion/EN/Artikel/Industry/ipcei-cis.htm).

Napominjemo da se tvrtke udružene u zajednicu također mogu prijaviti na Poziv za iskaz interesa, morat će proći kroz postupak povezivanja i prijave pred Europskom komisijom te podnijeti zasebnu prijavu za financiranje ukoliko projekt bude odabran.

Svi prijavitelji koji iskažu interes za sudjelovanjem u IPCEI-u sa prijavljenim projektima trebaju zadovoljiti kriterije:

  1. Projekt se mora uklopiti u opseg ovog poziva za projekte opisan u odjeljku Opseg poziva

  2. Projekt mora ispunjavati kriterije prihvatljivosti navedene u Odjeljku 3 IPCEI priopćenja, uključujući jedan ili više “Posebnih kriterija” navedenih u točkama 21 do 25 istog dokumenta (tj. biti veliki inovativni R&D&I projekt ili prva industrijska implementacija s visokim sadržajem istraživanja i inovacija). Posebnu je pažnju potrebno obratiti na:

    1. Projekt mora biti sufinanciran od strane tvrtke koja prijavljuje projekt (točka 18 IPCEI priopćenja) (U procesu notifikacije projekata pred Europskom komisijom, projekti koji će sadržavati značajniji udio vlastitog sufinanciranja imati će prednost)

    2. Projekt “mora biti važan kvantitativno ili kvalitativno”, što znači da “treba biti posebno velik po veličini ili opsegu i/ili podrazumijevati vrlo znatnu razinu tehnološkog ili financijskog rizika” (točka 24 IPCEI priopćenja);

  3. Većina troškova projekta mora nastati na teritoriju Republike Hrvatske

  4. Projekt ne smije stvarati infrastrukturu ili usluge koje bi mogle ugroziti sigurnost ili javni poredak Unije.

Sve zainteresirane tvrtke koje žele iskazati interes za sudjelovanje u IPCEI-CIS projektu dokument sa sažetim opisom projekta (u docx ili PDF formatu) dostave na e-mail adresu IPCEI-CIS@rdd.gov.hr 24. srpnja 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close