Obilježeno 15 godina od uvođenja PET/CT dijagnostike u naš zdravstveni sustav

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2022. u 12:48
Foto: Poliklinika Medikol

Upravo zbog PET/CT pretrage se u 30 – 40 posto slučajeva mijenja plan daljnjeg liječenja. Posljedično, to značajno utječe na povećanje same kvalitete života i stope preživljenja.

U prisustvu brojnih uzvanika Poliklinika Medikol, lider u PET/CT dijagnostici, jučer navečer svečano je obilježila 15 godina od uvođenja PET/CT dijagnostike u zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

Ova precizna dijagnostika, koja se kontinuirano usavršava, unaprijedila je detekciju i liječenje prvenstveno onkoloških, ali i drugih teških bolesti. Upravo zbog PET/CT pretrage se u 30 – 40 posto slučajeva mijenja plan daljnjeg liječenja. Posljedično, to značajno utječe na povećanje same kvalitete života i stope preživljenja.

Prigodne riječi na svečanosti uputili su ravnateljica Poliklinike Medikol Ivanka Trstenjak – Rajković, dr. med., specijalist opće medicine te pročelnica PET/CT odjela Poliklinike Medikol dr. sc. Sunčana Divošević, dr. med., specijalist nuklearne medicine, mr.sc. Petar Anić, dr. med. specijalist radiologije te predsjednica odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Renata Sabljar Dračevac, dr.med. i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina.

“Ulaganje u PET/CT dijagnostiku smatramo najznačajnijim doprinosom Poliklinike Medikol zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Puno je energije utrošeno na uspostavu visoko profesionalne razine u protokol izvođenja samih PET/CT dijagnostičkih postupaka prema kojima je Poliklinika Medikol danas prepoznatljiva i izvan granica RH. Jednako tako i na podizanje svijesti struke i građana te saznanja o tome kolike su i u kojoj mjeri koristi same pretrage za cjelokupno zdravlje i kvalitetu života onkološkog pacijenta. Od uvođenja ove dijagnostike u zdravstveni sustav RH ukupno je u PET/CT centrima Poliklinike Medikol i KBC-a Zagreb pretragu obavilo više od 150 tisuća pacijenata. S neizmjernim ponosom ističem da je time šansu za preživljenje dobio grad veličine Varaždina, a odgovorno tvrdim da je upotrebom ove dijagnostičke metode jedan grad veličine Čakovca i preživio”, poručila je Ivanka Trstenjak – Rajković, dr. med., ravnateljica Poliklinike Medikol.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, Renata Sabljar Dračevac, dr.med., čestitala je svim djelatnicima Poliklinike Medikol na obilježavanju 15. obljetnice uvođenja PET/CT dijagnostike u sustav Republike Hrvatske u ime Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, i u svoje osobno ime, i zahvalila im na predanom radu i djelovanju u smjeru postizanja napretka i unaprjeđenja najsuvremenije dijagnostike, medicinske prakse i liječenja bolesti.

“Na ovom području dali ste u ovih 15 godina svoj veliki doprinos, o čemu govori i veliki broj obavljenih medicinskih postupaka u vašoj ustanovi. I sama, nažalost znam, kao osoba koja boluje od metastatskog karcinoma, kako su ovi dijagnostički postupci važni i prijeko potrebni i kako  trebaju biti dostupni svim građanima! A vaša Poliklinika je bila prva u Hrvatskoj koja je otvaranjem PET/CT centra to omogućila. Smatram da je suradnja svih nas, stručnjaka i relevantnih dionika u zdravstvu ključna za poticanje istraživanja i razvoj najboljih rješenja. Upravo tu je važna uloga zdravstvene politike: u prepoznavanju, podržavanju i koordiniranju mjera, kako bismo našim građanima pružili najbolje, na što imaju pravo!

Također i veliki dio mojih aktivnosti, kao predsjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, zauzimaju upravo pitanja unapređenja zdravstvene politike, kao i bolja zakonska rješenja u svrhu potpore, povezivosti i veće pristupačnosti kvalitetnijoj zdravstvenoj skrbi. Za 170 000 ljudi u Hrvatskoj koji žive s dijagnozom malignih bolesti i često ostaju marginalizirani i uglavnom nevidljivi, naša je zadaća i dužnost da ih učinimo vidljivim. Ovakva događanja stoga su ujedno prilika da zajedno promičemo i prenosimo znanja i iskustava te pokušamo još više. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama učiniti još jedan veliki korak unaprijed za osobe oboljele od svih, a pogotovo malignih bolesti”, kaže Sabljar Dračevac.

Suočavanje s onkološkom dijagnozom svakodnevnica je mnogih u našoj zemlji gdje je u prošloj godini zabilježeno više od 23 tisuće novih dijagnoza raka. O važnosti dostupnosti PET/CT pretrage oboljelima govorio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ) te naglasio:

“Od trenutka sumnje na malignu bolest život se pretvara u igru skrivača prepunu neizvjesnosti koja razara. Nažalost, u hrvatskom zdravstvenom sustavu nerijetko se događa da su osobe i cijele obitelji suočene s malignom bolešću prepuštene same sebi. Upravo zahvaljujući PET/CT dijagnostici i Poliklinici Medikol hrvatski građani imaju mogućnost dobiti jasne odgovore. Te odgovore nije lako poručiti oboljelima jer vrlo često te vijesti nisu dobre. No, te vijesti omogućuju primjenu adekvatnog liječenja u pravom trenutku i produljenje života oboljelima, dok cijelim obiteljima poboljšavaju kvalitetu života. Za sve više oboljelih od malignih bolesti, život s njima tako postaje život s kroničnom bolešću, zahvaljujući napretku znanosti i tehnologije, a u kojem Medikol kao pružatelj zdravstvene skrbi svakako ima značajnu ulogu koju dokazuju i aktualne brojke i iskazi zadovoljnih pacijenata.”

Osim za onkološke bolesti, pacijenti se na ovu pretragu upućuju i kad su u pitanju neurološke te kardiološke bolesti, a u skladu sa stručnim smjernicama.

“Bolesnici se upućuju na PET/CT pretragu za dijagnozu i procjenu proširenosti malignih bolesti, ali i neuroloških i kardioloških oboljenja. I što je od iznimnog značaja, za procjenu učinkovitosti liječenja pri čemu je vrijedan podatak da se u oko 30 do 40 posto oboljelih upravo temeljem nalaza PET/CT-a mijenja odluka o daljnjem liječenju. Danas se sve više koriste pametni lijekovi i imunoterapija koji su iznimno skupi, ali i učinkoviti, a upravo je PET/CT ne samo najbolja nego prema smjernicama i obavezna metoda praćenja učinka takve vrste liječenja kao i dijagnostike mogućih nuspojava. Osim što na taj način osiguravamo racionalizaciju i uštedu za zdravstveni sustav, PET/CT omogućuje personalizirane medicinske postupke. Takvom preciznom i pravovremenom dijagnostikom kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete života pacijenata i produženju njihovog preživljenja”, rekla je dr.sc. Sunčana Divošević, dr.med.

Kontinuirano ulaganje u edukaciju nužnost je pri ovako sofisticiranoj dijagnostici koja iziskuje suradnju različitih liječničkih specijalnosti.

“Budući se radi o hibridnoj metodi, spoju nuklearne medicine i radiologije, od samog početka u analizi i pisanju nalaza zajedno sudjeluju liječnici specijalisti nuklearne medicine i radiologije. Kompjutorizirana tomografija kao radiološka morfološka slikovna metoda, zbog svoje velike razlučivosti i osjetljivosti pomaže u preciznijoj lokalizaciji fokusa pojačane metaboličke aktivnosti radiofarmaka koja se vidi PET/CT-om, određivanju izgleda i karaktera lezije i načinu imbibicije lezija radiološkim intravenskim apliciranim kontrastnim sredstvom. To je od osobitog značaja kod pojedinih vrsta tumora koji zbog svoje prirode imaju varijabilnu i ne osobito izraženu metaboličku aktivnost te je takvu promjenu, prema svom izgledu suspektnu na malignu bolest, iznimno važno uočiti i navesti u nalazu”, rekao je mr.sc. Petar Anić, dr.med.

Komentirajte prvi

New Report

Close