U Hrvatsku stiže prvi PET/CT uređaj vrijedan 3 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 28. rujan 2007. u 06:30

Riječ je o projektu javno-privatnog partnerstva države i privatne Poliklinike Medikol koja je kupila uređaj

U Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica za mjesec dana počinje raditi prvi PET/CT uređaj u Hrvatskoj, najsuvremeniji uređaj za otkrivanje najsitnijih tumorskih tvorbi zbog kojeg su hrvatski pacijenti godinama morali putovati u inozemstvo. Riječ je o projektu javno-privatnog partnerstva države i privatne Poliklinike Medikol koja je financirala uređenje četiristotinjak kvadrata dosad neiskorištenog bolničkog prostora i kupila uređaj tvrtke Phillips. Vrijednost čitavog projekta je oko tri milijuna eura, a Medikol je odabran javnim natječajem.

Patološka odstupanja
PET/CT funkcionira kao kombinacija PET skenera (pozitronska emisijska tomografija), koji pokazuje metabolizam i funkciju stanica te CT-a (kompjutorizirana tomografija) koji pokazuje anatomiju i morfologiju organa. Zajedno PET i CT omogućuju jedinstveni prikaz cijelog tijela, s izgledom organa, njihovim odnosom i funkcijom, pokazujući pri tome patološka odstupanja. Vrlo je učinkovit u ranom dijagnosticiranju tumora, te posebno otkrivanju metastaza koje su najčešće skrivene i najpogubnije za pacijente. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 20.000 novooboljelih od različitih vrsta raka, a zloćudne bolesti godišnje odnesu oko 13.000 života. Iako Hrvatska ima kadrove koji su osposobljeni raditi na uređaju, iznimno visoka cijena glavni je razlog zbog kojeg ga hrvatsko zdravstvo još nije nabavilo. Uređaj koji će se instalirati u Vinogradskoj je Philips Gemini PF 64-slojni PET/CT koji se proizvodi u Sjedinjem Državama i upravo bi trebao biti na putu u Hrvatsku. Ivan Rajković, vlasnik Poliklinike Medikol, tvrdi da se radio o najboljem uređaju koji se može nabaviti u svijetu. “Riječ je o investiciji koja znači spašavanje života pacijenata koji boluju od malignih bolesti, i mislimo da je ovo najbolja investicija u hrvatsko zdravstvo, kaže Rajković koji tvrdi da je Medikol spreman uložiti i u druge javne zdravstvene ustanove koje pokažu interes. Štoviše, poliklnika je nabavila nekoliko PET/CT uređaja kojima se mogu pokriti potrebe čitave Hrvatske. U ovom projektu Vinogradska je Medikolu ustupila svoj neiskorišten prostor koji je trebalo potpuno urediti. Riječ je o 370 četvornih metara roh-bau prostora koji je potpuno opremljen i prilagođen spomenutoj dijagnostici. Ulaganje u prostor pokriva desetogodišnji najam poliklinike, a nakon toga prostor ostaje Vinogradskoj. Cijena pretrage još nije definirana, a u inozemstvu se ona kreće od 1000 do 1500 eura. Za sada hrvatski osiguranici na PET/CT putuju uglavnom u Beč, Klagenfurt, Graz ili Budimpeštu. Ako dobiju preporuku svog onkologa da se trebaju uputiti na spomenutu pretragu, troškove podmiruje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, odnosno ako put i pregled financiraju sami naknadno mogu ostvariti povrat novca od HZZO-a.

Nepouzdan PET
Međutim, ima primjera da se povrat odbija, najčešće ako nadležno povjerenstvo ocijeni da je prema indikacijama dovoljan pregled uređajem PET koji već nekoliko godina radi na Rebru. Zanimljivo je, međutim, da sami onkolozi pacijentima ne preporučuju PET jer nije dovoljno pouzdan za razliku od mnogo naprednijeg kombiniranog aparata PET/CT koji precizno razlikuje maligne stanice od zdravih, te određuje koje su tumorske stanice aktivne, a koje nisu. PET s druge strane najbolje prikazuje metaboličke aktivnosti, ali loše anatomiju. Pacijenti će imati pravo i na pokrivanje troškova pretrage u Vinogradskoj, što će sada biti znatno jeftinije jer otpadaju troškovi puta. Neslužbeno se doznaje da je upravo Vinogradska izabrana zbog visokorazvijene onkologije i blizine Klinike za tumore, no također neslužbeno doznajemo da je na PET/CT potajno računao zapravo KBC Zagreb koji ga je kanio postaviti na obnovljeno Rebro. Na odjelu nuklearne medicine na Rebru već postoji uređaj PET, i PET/CT našao se na popisu opreme koju je uprava bolnice zatražila od Ministarstva zdravstva. Zahtjev je, međutim, odbijen, a uređaj će ipak u Vinogradsku, što neki tumače kao političku odluku jer je to bolnica u kojoj je radio ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovdje upišite svoj komentar…

New Report

Close