Izdana dozvola za gradnju “nove” slovensko-hrvatske nuklearne elektrane u Krškom

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2021. u 13:58
Postojeći blok NE Krško ima snagu 696 MW Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Slovenska Vlada izdala je energetsku dozvolu tamošnjoj javnoj energetskoj kompaniji Gen energija za gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško.

Slovensko ministarstvo infrastrukture izdalo je energetsku dozvolu Gen energiji, slovenskoj državnoj energetskoj kompaniji, za drugi blok nuklearnih elektrana Krško, piše portal Seebiz . Za proširenje je zainteresirana i Hrvatska čiji su dužnosnici već u nekoliko navrata istaknuli da se ne protive planovima Slovenije, a da će se o konkretnom hrvatskom interesu za dolazak u investiciju 2. blok NE Krško izjasniti tek kad taj projekt dobije sve “blagoslove” u Sloveniji te u Europskoj uniji.

Kako navodi portal, prema riječima ministra infrastrukture Jerneja Vrtovca, ovo nije konačna odluka o ovoj investiciji, već prvi korak kako su postupci mogli započeti. Točna lokacija još nije poznata. “Energetskim dozvolom otvaramo najširu moguću javnu raspravu, ne samo na stručnoj razini, već i među građanima”, rekao je danas ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec na konferenciji za novinare u Ljubljani. Tijekom njenog pokazivanja slažemo se i težinu istim ciljevima – odnosno čistoću i sigurnu energetsku budućnost Slovenije.

Tek nakon postizanja socijalnog konsenzusa uslijedit će daljnji postupci, poput smještaja u prostoru, ishođenja građevinskih dozvola, odabira dobavljača i istog gradnje. Točno mjesto proizvodnog pogona utvrdit će se tek usvajanjem državnog prostornog plana, rekao je Vrtovec, dodajući da će njegov ukupni kapacitet električne energije biti na pragu od 1100 MW, godišnja proizvodnja električne energije nešto ispod 9000 GWh i životni vijek 60 godina.

“Projekt je previše važan da bi se mogao smanjiti različitim interesima”, naglasio je Vrtovec. Podsjetio je na aferu s izgradnjom šestog bloka Termoelektrane Šoštanj i dodao da je ova škola preskupa za ponavljanje. “Stoga želimo osigurati transparentnost i, prije svega, odgovornost za sve donesene odluke”, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close