InsurTech vizionar Marijan Mumdžiev prodao startup Amodo američkom Cambridge Mobile Telematicsu!

Autor: Marina Biluš , 01. ožujak 2023. u 08:21
FOTO: PD

Amerikanci preuzimaju kompletan hrvatski tim kojeg uz Mumdžieva čini 50-ak profesionalaca s kojima je ovaj izniman biznismen novog kova uzdigao domaći startup na poziciju europskog lidera InsurTech scene.

Točno tjedan dana nakon što je objavljeno da Google preuzima Photomath Damira Sabola, hrvatska IT industrija dobiva novu potvrdu iznimnog globalnog dometa. Marijan Mumdžiev prodao je svoj InsurTech startup Amodo i to ni manje ni više nego najjačem svjetskom igraču na polju telematike – američkoj kompaniji Cambridge Mobile Telematics (CMT).

Iznos za koji je prodan Amodo neće biti službeno otkriven, transakcija je zaključena, a Amerikanci preuzimaju kompletan hrvatski tim kojeg uz Mumdžieva čini 50-ak profesionalaca s kojima je ovaj izniman biznismen novog kova uzdigao domaći startup na poziciju europskog lidera InsurTech scene. Mumdžiev postaje managing director koji će, pod kapom CMT-a voditi tim od stotinu ljudi, a novo ime Amoda bit će CMT Europe.

U preimenovanju se očitava i razlog zbog kojeg je američka kompanija preuzela Amodo. Naime, nakon što su izdominirali na američkom tržištu i proširili se na 25 zemalja, Cambridge Mobile Telematics ambiciozno kreće u jačanje tržišne pozicije na europskom tlu, a upravo će u toj operaciji Mumdžievo iskustvo, znanje i poslovni dosezi imati presudnu ulogu.

„Osnažujemo svoje europske operacije uz pomoć Amodova masivnog znanja o tržištu i duboko ukorijenjene poslovne veze kako bismo što većem broju europskih kompanija i organizacija omogućili da spoznaju nevjerojatne benefite telematike“, izjavio je CEO Cambridge Mobile Telematicsa William Powers.

„Oduševljeni smo što smo se pridružili CMT-u i ujedinili se u misiji da svjetske prometnice i vožnju učinimo sigurnijima“, poručio je Marijan Mumdžiev koji ovom transakcijom na velika vrata ulazi na popis najuspješnijih „exita“ osnivača hrvatskih startupa – uz bok Alanu Sumini i Zoranu Vučiniću koji su Stillfrontu prodali svoj Nanobit te Damiru Sabolu, koji čeka realizaciju prodaje Photomatha Googleu.

*Sve o ovom iznimnon poslovnom uspjehu čitajte u sutrašnjem izdanju Poslovnog dnevnika

Komentirajte prvi

New Report

Close