Smart Industry
Digitalna transformacija u vlastitom dvorištu

Pred Codelom je novi veliki izazov: Broj robota povezan je s visinom plaća stanovništva

Codel se vrlo ozbiljno i profesionalno bavio nizom tehnologija koje su u nekom trenutku bile potrebne za opstanak tvrtke…
PD VL native tim
05. listopad 2020. u 22:00

Tehnološki ciklusi i nadogradnje postojećih znanja, opreme i načina primjene svakim su danom sve kraći, te je sve je očitije da će odgađanje digitalnih transformacija u bilo kojem segmentu društva rezultirati vrlo lošim efektima za sve koji su učinili taj grijeh propusta.
Tehnološke djelatnosti su izuzetno izložene pa moraju usklađivanje s tehnologijom postaviti kao svakodnevnu praksu. Zapravo, kad se malo bolje razmisli svaka organizacija mora usvojiti takvu uskladbu.
Codel kao tvrtka koja se bavi savjetovanjem, projektiranjem i izvedbom projekata iz oblasti pametnih tvornica, nije izostavljena iz takvih zahtjeva. Kada se promatra razvoj Codelovih tehnologija kroz 30 godina rada na raznorodnim projektima, očito je da se nekoliko puta dogodila vrlo snažna transformacija u organizaciji, uvjetovana promjenom tehnološkog trenutka, odnosno promjenom zahtjeva tržišta kao odgovora na promjenu tehnologije.
Zbog tih razloga Codel se vrlo ozbiljno i profesionalno bavio nizom tehnologija koje su u nekom trenutku bile potrebne za opstanak tvrtke, odnosno za prilagodbu zahtjevima naručitelja. Codel je konstruirao i certificirao elektroničku vagu za mase do 100.000 kg za potrebe željeznice, prvi RFID projekt isporučio 1995, kasnih devedesetih razvio komunikacijsku programsku suitu vezanu za Siemensove i Ericssonove telefonske centrale, procesno računalo za industrijske potrebe 2004, aplikator naljepnica 2009, printer modul za aplikator naljepnica 2012…
A to su samo elektronički uređaji i sustavi -na programskom dijelu tehnološke promjene bile su još snažnije. Kako smatraju, tvrtka koja promovira Industriju 4.0 i digitalne transformacije mora biti sposobna prihvatiti promjene inicirane razvojem i konstantno propitkivati svoje metode, znanje i tehnologije.

Usvajanje robotike

Codel je poduzeće koje se bavi integracijama i unaprjeđenjima proizvodnih procesa i iskustvo im govori da je nemoguće je smisleno povezati elemente koji se ne razumijemo.
˝Tijekom godina poslovanja usvajali smo znanja o mjeriteljstvu, označavanju, identifikaciji, strojnom vidu, programiranju industrijskih računala, a u ovom trenutku pred našim je timom novi izazov: robotika. U razgovorima s tvrtkama, našim principalima u segmentu robotike, shvatili smo da je broj robota povezan s nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika, odnosno, visinom plaća. Najveći broj robota po glavi stanovnika nalazi se u razvijenim zemljama, gdje su troškovi rada visoki˝, kažu iz Codela.
U Hrvatskoj problem radne snage je složeniji od samog troška zaposlenika, koji lagano raste ka europskom prosjeku. Upotrebu robota treba razmatrati i s aspekta depopulacije, uzrokovane padom nataliteta i odljevom kvalificirane radne snage većinom u zemlje europske unije, čije su granice otvorene za razmjenu rada.
˝Nije nam cilj samo razumijevanje robota kao manipulatora, odnosno, robotskog pokreta kao ekstenzije diskretne automatike, već sposobnost interakcije robota u stvarnom vremenu na osnovi promjene u okolini, na osnovi podataka iz ekspertnog sustava ili sustava odlučivanja.
Isto tako, naša programska rješenja moraju omogućiti snalaženje u prostoru čiji elementi su djelomično ili u potpunosti neodređeni. U ovom trenutku konstruiramo i pišemo programsku okolinu za model vlastitog robota. Nema boljeg načina za učenje od same konstrukcije i proizvodnje nekog uređaja ili sustava.
Takva je praksa prisutna u Codelu od početka poslovanja, te se danas svaki element robotike povezuje s našim programskim i automatizacijskim elementima, a integraciji drugih robotskih sustava koje susrećemo na terenu, pristupamo s više razine razumijevanja, putem programskih alata koje smo sami izradili˝,objašnjavaju iz Codela.

Codel i AI

Nakon dugogodišnjeg rada u standardnim programskim okvirima, a prema novim zahtjevima naših naručitelja i tržišta, iz kompanije su zaključili da se bez naprednih algoritama ne može pratiti sve nijanse proizvodnog procesa pogotovo u području kontrole kvalitete i strojnog vida.
˝Umjetna inteligencija i strojno učenje neophodni su elementi koje koristimo kod prepoznavanja objekata, oblika i načina potrebne manipulacije kod robotskih sustava. Konstantno usvajanje novih znanja, s istovremenom primjenom u praksi i našim rješenjima, omogućilo nam je rast tvrtke zasnovan na prepoznavanju naših kompetencija od strane naših naručitelja i poslovnih partnera, te raznih znanstvenih i tehnoloških organizacija u Hrvatskoj i Europi.
Primjerice u Velikoj Britaniji smo pobudili interes MTC-a (Manufacturing Technology Center), Moore univerziteta u Liverpoolu i tvrtke ATOS (globalni lider u području integracija), a sjedište tvrtke je u sklopu Sci-Tech kampusa u Daresburyu.
U suvremenoj proizvodnoj okolini su sadržani mnogi, raznorodni sustavi, a naš je zadatak da ih povežemo u jednu cjelinu i proizvedemo sinergijsku vrijednost. Samo duboko poznavanje svih aspekata digitalizacijskih procesa kao i same proizvodnje može rezultirati kvalitetnim rješenjem˝, poručuju iz kompanije.

* Sadržaj omogućio Codel

New Report

Close