Imaju odlično rješenje za pivarsku industriju, evo po čemu je njihov ‘Beer Vision’ i više nego specifičan

Autor: PD VL native tim , 06. listopad 2020. u 10:50
Foto: DPA / Pixsell

BeerVision je specifičan jer se odnosi na implementaciju MES-a za pivarsku industriju te jer je razvijen u suradnji s vodećim stručnjacima za automatizaciju u pivarskoj industriji te samim pivarima.

Tehnologija pivarstva nije se puno promijenila, no jesu zahtjevi tržišta. Upravo iz tog razloga bilo je potrebno naći nešto čime bi se lakše upravljalo proizvodnim procesima, a čija bi posljedica bila kvalitetnije pivo. Pivarska industrija sama po sebi podliježe posebnim regulativama s fokusom na sigurnosti hrane. Kako se ne bi u pitanje dovodila kvaliteta i zdravstvena ispravnost proizvoda, bilo je potrebno osmisliti sustav za nadzor i upravljanje proizvodnim procesima te kontrolu kvalitete. Jedan takav osmislili su u 8Sigmi. Riječ je o MES rješenju koje kontrolira proizvodni proces piva u pivovarama svih veličina. Nazvali su ga BeerVision, a svoj pogled i viziju kada je riječ o tehnologiju u pivarskoj industriji, u intervjuu otkrio nam je direktor i MES stručnjak iz 8SIGME Slobodan Kovačević.

Kako je tehnologija, prema vašim referencama i iskustvu, promijenila pivarsku industriju?

Tehnologija pivarstva nije se puno promijenila u zadnjih stotinjak godina. Pivo se i dalje pravi kako se pravilo prije. Međutim, promijenilo se sve oko pivarstva –  od zahtjeva tržišta do današnjih digitalnih tehnologija.  Te suvremene tehnologije su nam omogućile da pomoću automatizacije i digitalizacije bolje kontroliramo i lakše upravljamo proizvodnim procesom.

Slobodan Kovačević, direktor i MES stručnjak iz 8Sigme

Zašto je za jednu pivovaru važno da slijedi postavke digitalne transformacije?

Za svaku pivovaru, kao i za bilo koju drugu industriju, važno je što je moguće više kontrolirati i optimirati proizvodni proces. Upravo digitalnom transformacijom omogućavamo bolju kontrolu proizvodnog procesa jer njome se sve informacije o proizvodnji, odnosno, samom proizvodu spremaju i postaju trenutačno dostupne svima uključenima u proces.

Primjerice, nadzornik može u realnom vremenu i s udaljene lokacije pratiti trenutačnu vrijednost temperature piva u fermentacijskom spremniku, jednog od ključnih parametara buduće kvalitete piva.

Tako i menadžeri i pivari imaju sve potrebne informacije o trenutačnom stanju proizvodnje, količini piva, količini potrošenog hmelja, slada ili drugih sirovina, energije, učinkovitosti proizvodnje te kvalitete samog piva. S druge strane, integracijom spomenutih sustava, svi uključeni u proizvodnju imaju informacije o planu kuhanja piva te znaju koja piva trebaju kuhati.

Po čemu je Beer Vision specifičan, što mu je primarna, a što dodana vrijednost?

BeerVision je specifičan jer se odnosi na implementaciju MES-a za pivarsku industriju te jer je razvijen u suradnji s vodećim stručnjacima za automatizaciju u pivarskoj industriji te samim pivarima.  Primarna namjena je kontrola i upravljanje proizvodnjom piva te povezivanje automatizacije i poslovnog sustava  (ERP).

Njegova dodana vrijednost je u tome što nam integracijom sustava omogućuje bržu kontrolu, brži pristup informacijama i bolju podlogu za donošenje odluka. U odnosu na druge slične proizvode, prednost ovoga softvera je i u tome što se ručni unos podataka svodi na minimum.

Dotaknuli ste se toga da pivovare na godišnjoj razini gube 4 posto bačava. Kako MES može smanjiti taj “odljev”?

Naše softversko rješenje KegTNT (Keg Track and Trace), temeljeno na 8 Sigma MES platformi može smanjiti taj odljev jer prati cijeli životni ciklus svake pojedine bačve: proces proizvodnje, plasman na tržište, povrat bačvi u pivovaru te njihovo održavanje. U svakom trenutku znamo u kojem je stanju određena bačva i gdje se nalazi. S obzirom na to da sustav prati bačvu i tijekom distribucije, možemo znati i kod kojeg kupca je konkretna bačva. Praćenjem bačvi kroz proces proizvodnje znamo koliko smo točno bačava napunili pa prodaja, odnosno, poslovni proces ima točne informacije o raspoloživoj količini piva za prodaju. Osim toga, informacije o lokaciji bačava pridonose boljem planiranju preventivnog održavanja.  Sustav također omogućuje evidentiranje eventualnih reklamacija ili oštećenja bačava pa prilikom povrata bačve u pivovaru, automatski signalizira da je potrebna kontrola kvalitete bačve ili njeno održavanje.

Ima li MES ishodišno utjecaj i na samu kvalitetu piva? Kako se korištenje Sustava može reflektirati na poziciju tog piva na tržištu?

MES sigurno ima utjecaj na kvalitetu piva jer pohranjuje sve parametre proizvodnje u realnom vremenu i tako omogućuje detaljnu analizu proizvodnog procesa.

Stoga, kada nešto napravimo dobro, možemo utvrditi zašto je baš dobro te potom primjenjivati i ponavljati tu dobru praksu koja nam jamči postojanost kvalitete i dobru poziciju na tržištu.  Sustav je u stanju signalizirati pojave nesukladnosti pa možemo pravovremeno reagirati i spriječiti potencijalne štetne posljedice koje bi se dogodile kad bi neko nesukladno pivo završilo na tržištu.

Sadržaj omogućuje 8Sigma

New Report

Close