HUP zahtijeva hitno proširenje odluke o ukidanju RTV pristojbe na sve subjekte pogođene krizom

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2020. u 14:29
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca u nekoliko je navrata ukazivala na neprimjerenost uređenja obveze plaćanja RTV pristojbe kao neopravdano velikog troška koji uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti ima dodatnu težinu i pogoršava ionako negativne efekte kojeg ova kriza ima na poslovanje hrvatskih poduzetnika.

Pozdravljamo odluku koju je donio Glavni ravnatelj HRT-a o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, međutim moramo istaknuti da se odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen ali koje nemaju posla niti prihoda.

Stoga, HUP apelira da se navedena Odluka proširi i da se uzmu u obzir sve tvrtke koje su bile prisiljene dramatično smanjiti poslovnu aktivnost, odnosno, u stanju su poslovne neaktivnosti uslijed korona krize.

Naime, poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo, svaki dodatan namet teško podnose i iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svakim neopravdanim troškom potencijalno ih se gura u tom smjeru.

Ističemo kako je ova naknada jedan od nameta na koji se poduzetnici najviše žale te da je neusporedivo velika naspram drugih EU zemalja, npr. u Njemačkoj i Italiji je godišnji iznos u visini iznosa koliko se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu (radi se o iznosu od 10-15 eura godišnje).

To znači da je ova naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju 12x veća nego u navedenim zemljama, a taj iznos može još i rasti. Primjerice, ukoliko poslovni subjekt ima samo dvadeset vozila ili drugih prijevoznih sredstava, poput kamiona i sl. radi se o godišnjem trošku od 19.200,00 kn, samo po osnovi RTV pristojbe.

Neki od prijedloga koje je HUP uputio HRT-u su sljedeći:

*da pravne osobe imaju obvezu plaćanja RTV pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje te

*za službena vozila – da se naplata uredi na način da se RTV pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

Uvažavanje ovih prijedloga rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe.

Komentirajte prvi

New Report

Close