Desetgodišnji prihod C.I.O.S-a je 19,6 milijardi kuna, a samo 0,55% dolazi od poslova s Zagrebom i Holdingom

Autor: Darko Bičak , 29. ožujak 2021. u 12:19
Tvrtka Cezar iz Cios grupe reciklira automobile Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Iz najveće regionalne tvrtke za gospodarenje otpadom koja posluje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji demantirali da im se razvoj i poslovanje baziranju na poslovanju s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom

Najznačajnija regionalna tvrtka za gospodarenje otpadom, zagrebačka C.I.O.S. grupa je u zadnjih 10 poslovnih godina, od 2010. do 2020., zaključno s veljačom 2021., imala konsolidirane prihoda od ukupno 19,6 milijardi kuna. Od toga iznosa, kažu u C.I.O.S.-u, svega 0,55 ukupne vrijednosti otpada na poslove temeljem suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom. Iz tvrtke ističu da njihova grupa posluje od 1991. godine, a prihodi od suradnje Zagrebom i njegovom javnom tvrtkom bilježe se prvi put tek nakon 22 godine uspješnog rada, u 2013. godini, u kojoj su ukupni prihodi grupe već tada premašivali 1,79 milijardi kuna.

Iz C.I.O.S.-a naglašavaju da su se na objavu financijskih rezultata odlučili zbog čestih upita, ali i neutemeljenih, proizvoljnih i netočnih navoda kako je poslovna suradnja s Gradom Zagrebom iznimno velika i za poslovanje C.I.O.S. grupe značajan, gotovo presudan posao koji je poslužio za rast i razvoj. “Podaci o 10-godišnjem razdoblju poslovanja zorno odbacuju i opovrgavaju bilo kakve komentare i izjave o navodnom stvaranju C.I.O.S. grupe kroz poslove s Gradom Zagrebom te ukazuju da je, veličinom financijskog postotka, iznos suradnje Grupacije s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom u prostoru statističke pogreške”, ističu iz ove tvrtke te dodaju da suradnja s Gradom Zagrebom počinje krajem 2013., zbog otpadom zatrpanih i zakrčenih ulica Zagreba kada su, u pregovaračkom postupku, članice C.I.O.S. grupe ugovorile sa Zagrebačkim holdingom preuzimanje i oporabu otpada, čime je riješen problem otpadom zatrpanih zagrebačkih ulica, u cijelosti u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi, kao i odredbama novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

“Upravo taj posao s Gradom Zagrebom postao je sudskim predmetom „Agram“, u kojem sada egzistira treća, sadržajno jako izmijenjena inačica u odnosu na prvotnu optužnicu u kojoj niti jedna članica C.I.O.S. grupe nije optužena, a koja se optužnica danas odnosi na navodno poticanje na trgovanje utjecajem za neimovinsku korist vlasnika C.I.O.S. grupe. U medijskim objavama recentnih predizbornih istupa i izjava pojedinih kandidata u izbornoj utrci za Grad Zagreb aktualizira se navodna štetnost tog posla za Grad Zagreb. Pojavljuju se čak i nevjerojatne konstrukcije iz sfere znanstvene fantastike da C.I.O.S. Grupacije ne bi ni bilo da nema poslova s Gradom Zagrebom”, kažu u C.I.O.S.

Naglašavaju da je prvi put od osnutka, C.I.O.S. u jednoj poslovnoj godini, 2020., sakupio i obradio više od milijun tona otpada (1.024.000t), što predstavlja 27-postotni rast količina u odnosu na 2019. godinu. Najveći dio odnosi se na hrvatsko tržište, na kojem je sakupljeno i obrađeno 830.000 tona, što je rast od 30 posto u odnosu na godinu prije i ujedno čini 22,4 posto količina ukupno proizvedenog otpada u Hrvatskoj (3,7 milijuna tona otpada po Planu gospodarenja otpadom RH 2017.- 2022.). Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupe pritom su, po procjenama, u 2020. dosegnuli 1,8 milijardi kuna, dok su ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1200 zaposlenih i rast poslovanja na svim trima tržištima – u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close