Dalekovod završio prvu fazu projekta energetskog povezivanja Slovenije s Mađarskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2022. u 11:27
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Dionice će povezati mađarsku i slovensku prijenosnu mrežu na naponskom nivou od 400 kV i tako povećati kapacitete oba prijenosna sustava te osigurati preduvjete za buduće energetske projekte.

U pogon je pušten novi dvostruki 400-kilovoltni dalekovod Cirkovce-Pince dug 80 kilometara koji je izveo hrvatski Dalekovod, a radi se o prvom od dva projekta ugovorenih sa slovenskom stranom čime je okončana prva faza energetskog povezivanja Slovenije s Mađarskom, priopćeno je  ponedjeljak iz Dalekovoda.

Dalekovod  je u lipnju 2020. godine za te projekte sa slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije Eles-om, potpisao ugovore vrijedne gotovo 450 milijuna kuna.

Završen je veći od dva ugovorena projekta, Cirkovce-Pince, koji uključuje izgradnju spomenutih ukupno 80 kilometara dugog novog dvostrukog 400 kilovoltnog dalekovoda, čija su oba sistema (sjeverni Cirkovce-Heviz i južni Cirkovce-Žerjavinec) puštena u pokusni rad 30. lipnja ove godine.

Time je Dalekovod uspješno ispunio ugovoreni rok puštanja dalekovoda u pokusni rad, a ispunjen je i rok završetka radova na prvoj dionici, navodi se u priopćenju.

Po završetku, dionice će povezati mađarsku i slovensku prijenosnu mrežu na naponskom nivou od 400 kV i tako povećati kapacitete oba prijenosna sustava te osigurati preduvjete za buduće energetske projekte.

U različitim fazama radova, ističe se, u projekt su bila uključena 104 montera na sastavu i montaži konstrukcije stupova, 157 montera na elektromontažnim radovima i 51 monter na izvedbi antikorozivne zaštite.

Uz ostalo, projekt je uključivao 260 stupnih mjesta s ukupno 1.040 izvedenih temelja nogu stupova, 14.060 metara izvedenih pilota dubokih temelja, 260 čelično-rešetkastih stupova s ukupno 7.901.910 kilograma konstrukcije, kao i 13.317 metara postavljenog sigurnosnog sustava za penjanje.

Nadalje, izgrađeno je i 79.218 metara novoizgrađene trase dvosistemskog dalekovoda, 1.485.780 metara ugrađenog vodiča (ukupno 486 bubnjeva)

“Svečanim puštanjem u rad dvostrukog 400 kV dalekovoda u Sloveniji ispunjeni su svi strateški planovi za 2022. godinu”,  zaključuje se u priopćenju Dalekovoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close