Dalekovod u Norveškoj gradi još 54 kilometra mreže

Autor: Mladen Miletić , 03. listopad 2023. u 14:13
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Statnett je kompanija za prijenos električne energije i njena je uloga u otvaranju skandinavskog tržišta za Dalekovod bila ključna.

Norveški Statnett, kompanija za prijenos električne energije, nakon evaluacijskog procesa, poslala je obavijest o odabiru ponude i namjeri potpisa ugovora s kompanijom Dalekovod prema kriterijima natječaja za izgradnju novog 420 kV dalekovoda na dionici Skaidi – Hyggevatn u ukupnoj dužini 54 kilometara.

 

Statnett je kompanija za prijenos električne energije i njena je uloga u otvaranju skandinavskog tržišta za Dalekovod bila ključna. Suradnja je započeta 2007., a nastavljena je nizom projekata kojima Norveška, zbog svog geografskog oblika i konfiguracije terena, energetski uspješno povezuje sjever i jug novom mrežom. Na pojedinim projektima, pa i u izrazito zahtjevnim uvjetima, tamo je radilo i po 350 Dalekovodovih ljudi.

Jedan od takvih projekata bila je izgradnja 420 kV dalekovoda Skillemoen – Skaidi na sjeveru zemlje, koji je dio šireg projekta Balsfjord – Skaidi. Na trasi duljine 89 kilometara s varijacijom nadmorske visine u rasponu od 50 do 400 metara, postavljena su 252 stupna mjesta.

Cilj tog projekta bio je ne samo jačanje elektroenergetskog sustava zemlje, već i povećati mogućnost eksploatacije energije koja će se u budućnosti dobivati iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close