Zakonom protiv LGBT-a Orban želi prikupiti sve glasove na krajnjoj desnici

Autor: Zsuzsanna Szelenyi , 04. srpanj 2021. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Riječ je o dijelu zavjere o homoseksualnoj propagandi koja preuzima svijet, što je učinkovito sredstvo za mobilizaciju ruralnih glasača, ‘normalnih ljudi’ koji će se suprotstaviti liberalno-homoseksualnoj Budimpešti.

Opravdano je odbijanje UEFA-e da gradski stadion osvijetli u duginim bojama tijekom njemačko-mađarske nogometne utakmice na Euru 2020., a što je tražio gradonačelnik Münchena. Ne samo zato što bi se sport miješao s politikom, već i zato što bi to bilo kontraproduktivno: njemački bi političar upao u posljednju Orbanovu zamku.

Gradonačelnik Münchena je reagirao na novi zakon odobren od strane mađarskog parlamenta pod dominacijom Orbana, kojim se zabranjuje širenje informacija koje se mogu smatrati “promicanjem” homoseksualnosti djeci mlađoj od 18 godina i kojim se od organizacija zahtijeva posjedovanje vladine dozvole za predavanje spolnog odgoja u školama.

Navodna je svrha ovog zakona bila “suzbiti zlostavljanje djece”, no amandmanom u posljednjem trenutku namjerno je pedofilija povezana s LGBT osobama. Zakon slijedi dvije nedavne odluke Orbanove vlade kojima se ograničavaju LGBT prava: radi se o sprečavanju transrodnih osoba da mijenjaju imena u službenim dokumentima i ozbiljnom ograničavanju prava na posvojenje za samce (i istospolne parove).

József Szájer, vodeći Fidesov zastupnik u Europskom parlamentu, prošle godine je slavno podnio ostavku nakon što je nazočio “homoseksualnoj seks zabavi”, prilikom koje su prekršene stroge mjere zatvaranja u Bruxellesu. Saznavši za skandal, Orban je rekao: “Onome što je učinio József Szájer nema mjesta u vrijednostima naše političke obitelji, njegov je čin neprihvatljiv i neobranjiv”.

Fideszovo nepisano pravilo

Šef stranke nije precizirao što je točno smatrao neprihvatljivim: činjenicu prema kojoj je Szájer bio homoseksualac, kršenje pravila zatvaranja ili skandalozan način na koji je isti uhvaćen, ali uvjerena sam kako je njegov bijes motiviran potonjim. Szájerova seksualna orijentacija je od početka bila javna tajna stranke Fidesz, unatoč tome, njegova supruga Tünde Handó koja je i istaknuta pravnica, najnovija je Orbanova kandidatkinja za mađarski Ustavni sud. Priča o Szájeru rasvijetlila je licemjerni stav Fidesza o homoseksualnosti. Biti homoseksualac u stranci Fidesz nije problem, sve dok to ne bude javno objavljeno. Prilikom transformacije Fidesza iz liberalne u konzervativnu silu, usvojen je slogan “Bog, nacija i obitelj”. Međutim, svjesni da je javno mjenje u Mađarskoj postalo liberalnije, Fidesz postavlja nepisano pravilo prema kojem svatko može imati bilo koju seksualnu orijentaciju, sve dok to nije vidljivo. Jedan političar Fidesza nedavno je rekao: “S nama u Fidesu svatko može slobodno preuzeti svoj seksualni identitet”. Fidesovi nedavni zakoni povezani s LGBT-om uglavnom slijede ovaj pristup, stajalište koje je većinski prihvaćeno među Mađarima.

Pa zašto je Fidesz donio takve namjerno provokativne zakone kojima se javno osuđuju LGBT osobe? Važan je kontekst mađarskih parlamentarnih izbora koji će se održati u proljeće 2022. Za razliku od prethodnih dvaju izbora, mađarska rascjepkana oporba usko surađuje kako bi pokušala svrgnuti Orbana.

Budući da su Fidesz i oporba na čelu biračkih mjesta, a Orbanova stranka bi mogla izgubiti izbore za deset mjeseci i to nakon dvanaest godina preoblikovanja Mađarske, ulozi ne mogu biti veći za obje strane.

Tri su razloga zbog kojih je Orban uveo zakon protiv LGBT-a. Prvo, ovo je dio sve veće antiliberalne zavjere o homoseksualnoj propagandi koja preuzima svijet, što je učinkovito sredstvo za mobilizaciju ruralnih glasača, “normalnih ljudi” koji će se suprotstaviti liberalno-homoseksualnoj Budimpešti. Orban mora prikupiti svaki pojedini glas krajnje desnice. Drugi je razlog podjela unutar oporbe, gdje se sedam stranaka teško dogovara o tome koga će kandidirati kao protivnika kandidatima Fidesza u svakoj od 106 izbornih jedinica. Krhka koalicija uključuje liberale, socijaliste, zelene i desničarski Jobbik, koji je glasao za protuhomoseksualni zakon, dok su ga druge oporbene stranke bojkotirale.

Stvaranje države u sjeni

Konačno, cinični zakon protiv LGBT-a je imao za cilj izazvati bijes europskih liberala koji će šokirati i odvratiti pozornost od ostalih ozbiljno problematičnih zakona izglasanih istog dana. Fidesz je odobrio proračun kojim se vladi daju slobodne ruke da Mađarima ponudi neograničen novac prije izbora. Utemeljena je javna zaklada za domaćinstvo privatnom kampusu kineskog sveučilišta Fudan u Budimpešti – koje će se graditi kineskim zajmom i koje će desetljećima biti dug mađarskih poreznih obveznika, dok se mađarskim sveučilištima istovremeno uskraćuje pristup vladinim i europskim fondovima za istraživanje.

Ovu vrstu zaklada za upravljanje javnom imovinom stranka Fidesz uspostavila je prije nekoliko mjeseci, kako bi državna sredstva i imovinu – na primjer sveučilišta i autoceste – povjerila subjektima pod vodstvom Fidesza. Takve zaklade, prepune kadrova imenovanih od strane Fidesza, stvoriti će državu u sjeni koja će sljedećoj vladi, ako Fidesz izgubi na izborima, umanjiti sposobnost vladavine.

Nažalost, ovaj niz odluka koje prijete integritetu mađarske države nije izazvao nikakav prosvjed Ursule von der Leyen, američkog State Departmenta ili njemačke vlade, koji su u svojim tvitovima zauzeti osudom zakona usmjerenima protiv LGBT-a rekavši: “Zakon se protivi svemu što smatramo našim zajedničkim europskim vrijednostima”. Baš kao i gradonačelnik Münchena, oni vide samo ono što Orbán želi: ideološku provokaciju, kulturni rat i teoriju zavjere. U međuvremenu, Orban neprimjetno planira zadržati svoj utjecaj na zemlju čak i ako bude poražen.

Komentirajte prvi

New Report

Close