U svijetu suprotstavljenih blokova manje zemlje bit će pod još većim pritiskom

Autor: Harold James , 29. rujan 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Manje države kako ih ne bi samljelo geopolitičko mlinsko kamenje, morat će nastaviti s inovacijama, kako u politici tako i u tehnologiji.

Njujorčani sada očekuju prometni kaos kada se Opća skupština Ujedinjenih naroda sastaje svakog rujna. No, ove godine, nazočni također misle na paralizirajuće zagušenje. Čini se da su svi frustrirani i očajni, a predstavnici iz cijelog svijeta zapravo se natječu da vide čija zemlja prolazi najgore.

Primjerice, Sjedinjene Američke Države zaokupljene su pričama o početku građanskog rata. Veliki dijelovi Republikanske stranke neće se obvezati na prihvaćanje rezultata izbora.

Ipak, iako bi strah od inflacije i recesije trebao dati prednost republikancima u odnosu na aktualne demokrate na ovogodišnjim izborima na polovici mandata, republikanci su se umjesto toga usredotočili na mobilizaciju svoje male tvrdolinijaške baze s vrlo nepopularnim programom zabrane pobačaja i nehumanim postupanjem prema imigrantima.

Ujedinjeno Kraljevstvo se u međuvremenu bori s kaosom nakon Brexita i fiskalnom destabilizacijom koja će se pogoršati dok nova vlada provodi svoj program koji je navodno za rast.

Italija, nakon što je smijenila sposobnu i vrlo vjerodostojnu vladu na čelu s bivšim predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem, sada je spremna izabrati krajnje desnu vladu koja neće učiniti ništa za zemlju – osim produbljivanja njezinih podjela.

U Francuskoj komentatori očajavaju zbog nemogućnosti predsjednika Emmanuela Macrona da pokrene novi program reformi. U Njemačkoj je nova vlada hrabro najavila epohalnu prekretnicu (Zeitenwende), ali se bori za provedbu najhitnijeg dijela svog programa: preustroja svoje obrambene politike.

Na izborima u Švedskoj ovog mjeseca, glavni pobjednik bila je krajnje desna stranka posvećena napadu na ključne stupove prethodnog političkog konsenzusa. A u Europi u širem smislu, donositeljima politika, intelektualno iscrpljenim desetljećem rasprave o interakciji između monetarne i fiskalne politike, gotovo je nemoguće osmisliti zajedničku energetsku strategiju.

Svjetske autokracije ne stoje ništa bolje. Zapravo, čini se da imaju čak i više poteškoća od demokracija kada je riječ o učenju iz nedavnih katastrofa i promjeni smjera. Kina je otkrila da je nemoguće izaći iz svoje sve skuplje strategije “nula slučajeva COVID-a”. A Rusija služi kao strašan i zastrašujući primjer kako brzo neodgovorne autokracije mogu upasti u autodestruktivnu ludost.

Sve te zemlje zapele su u zamkama koje su stvorile vlastite povijesne opsesije – bilo da se radi o sjećanjima na prošla poniženja, tvrdnjama o veličini ili oboje. Poznato je da je Charles de Gaulle započeo svoje ratne memoare tvrdnjom da Francuska ne može biti Francuska bez veličine.

Ali ako veličina znači nametanje vašim susjedima, to nije atribut kojem bi bilo koja zemlja trebala težiti; a u današnjem visoko međusobno povezanom svijetu to nije ni izvedivo. Kako ruski vođe brzo saznaju, snovi o hegemoniji neizbježno dovode do otpora, kaosa i samouništenja.

No, dok velike povijesne sile očajnički žele pronaći izlaz iz svog političkog zagušenja, neke manje zemlje izgledaju sve sretnije, otpornije i stabilnije u usporedbi s njima. Kako bi ih spojila kao protutežu skupinama G7, G20 i drugim sklerotičnim skupinama, nova inicijativa sa sjedištem u Švicarskoj pokušava stvoriti ligu malih država, poznatu kao S8.

Četiri od osam inauguralnih država članica – Danska, Finska, Irska i Singapur – imaju 5-6 milijuna stanovnika, a organizatori su možda uključili i druge iznenađujuće otporne zemlje iste veličine, poput Kostarike, Norveške i Slovačke.

U svakom slučaju, S8 predstavlja stajalište da očite izazove za male države treba promatrati kao poticaj za pružanje produktivnih rješenja, a ne kao izgovor za ogrezanje u očaju.

Razmislite o Ukrajini, koja je očito vrlo ranjiva (iako nije mala u uobičajenom smislu). Uspjela je prenijeti svoju ranjivost u izvanredan niz odgovora na rusku agresiju.

Dok su njezini politički vođe organizirali vojnu i financijsku potporu prijatelja i saveznika širom svijeta, njezini nadareni programeri softvera danonoćno rade na suzbijanju ruskih kibernetičkih napada i pokretanju vlastitih.

Malim, ranjivim zemljama koje nemaju jedinstveno povoljan geografski položaj (kao u slučaju Švicarske), sigurnosne prijetnje stvaraju potrebu za snažnim savezima, što zauzvrat može biti politički i ekonomski stabilizirajuće.

Povrh toga, za zemlju koja je usredotočena na akutnu vanjsku prijetnju daleko je manje vjerojatno da će upasti u domaće sukobe. Nema lakšeg plijena za većeg agresora od male zemlje koja je politički podijeljena. Politika konsenzusa u Švicarskoj i Skandinaviji počiva na temeljima uspostavljenim kao odgovor na prijetnju koju je predstavljala nacistička Njemačka 1930-ih.

Budući da male zemlje ne žive u iluziji da mogu nametnuti svoju volju drugima, dijele spremnost prihvatiti fleksibilnost i promjene u svijetu koji zahtijeva prilagodljivost. Male zemlje su “sjajne” zato što nude konkretne i praktične primjere kako poboljšati politiku i upravljanje.

Primjerice, iako je Estonija povećala demokratski legitimitet elektroničkim glasanjem, Kolumbija i Jamajka bile su u prednosti u usvajanju dobro osmišljenih digitalnih valuta središnje banke. Ali ako se svijet udaljava od multilateralizma i ide prema sustavu suprotstavljenih blokova, manje zemlje bit će pod još većim pritiskom velikih sila.

Kako ih ne bi samljelo geopolitičko mlinsko kamenje, morat će nastaviti s inovacijama, kako u politici tako i u tehnologiji. One moraju učiniti upravljanje putem predstavničkih tijela stvarnim, a ne simboličnim, pokazujući da je bolje voditi primjerom nego strateškom dominacijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close