U rješenju globalnih izazova Hrvatska ne smije zanemariti potencijal iseljenih

Autor: Zdenko Štriga , 28. ožujak 2024. u 07:07
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

Današnji odnos između Hrvatske u domovini i iseljene HR na najnižoj je razini u posljednjih nekoliko desetljeća. Još više, nedostatak inicijativa samo produbljuje nesporazum.

U proteklim stoljećima, Hrvatska je prošla kroz mnoge izazove, oduprla se osvajačima i hrabro se borila za slobodu. Domovinski rat bio je test hrabrosti i odlučnosti, a zajedničkim snagama domovinske i iseljene Hrvatske, stvorena je Lijepa Naša.

Ako smo zajedno stvarali našu dragu domovinu, tada smo sigurno sposobni zajedno stvoriti i novu budućnost za nju. U tom kontekstu, uloga HR iseljenika i njihovih potomaka u Domovinskom ratu bila je neprocjenjiva. Nisu samo pružali materijalnu i duhovnu pomoć, već su se aktivno uključivali u borbu za neovisnost.

Narušeni odnosi
Ali današnji odnos između Hrvatske u domovini i iseljene HR na najnižoj je razini u posljednjih nekoliko desetljeća. Još više, nedostatak inicijativa za rješavanje ovog problema samo produbljuje nesporazum.

Usto, rastuće zanimanje Hrvata i njihovih potomaka za povratak u domovinu zahtjeva hitnu potrebu za revitalizacijom odnosa i obnovom povjerenja. Nije dovoljno samo prepoznati krizu; nužno je aktivno raditi na pronalaženju rješenja kako bi se izgubljeno povjerenje obnovilo. Otvorenost za dijalog i razumijevanje perspektiva i potreba obje strane ključni su koraci u procesu.

‘Marshall plan za Hrvatsku’

Prilikom pokretanja inicijative ‘Marshall plan za Hrvatsku’ kompanije CORAL, presudna ideja bila je da se pokuša nešto originalno, novo.

Izazovi i problematika iseljeništva u odnosu s domovinom ne smiju biti stavljeni po strani ili zanemareni. Naprotiv, nužno je redovito otvarati ta pitanja, istraživati ih i aktivno raditi na pronalaženju održivih rješenja.

Pred izazovima budućnosti, hrvatski iseljenici igraju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju RH. Mnogi dolaze iz država s visokim stupnjem ekonomske razvijenosti, pridonoseći sinergiji, znanju i iskustvu. Njihov nemjerljiv doprinos gospodarskom rastu već je vidljiv kroz nekoliko pozitivnih primjera gdje su Hrvati iz iseljeništva uložili svoje resurse.

Potrebno je slijediti te primjere i poticati suradnju između domovinske Hrvatske i iseljeničke zajednice kako bismo ostvarili gospodarske i strateške nacionalne ciljeve. Popravljanjem gospodarskog stanja i daljnjim razvojem RH u prosperitetnu, demokratsku zemlju vladavine prava, stvaraju se preduvjeti za motiviranje iseljenika da se vrate u matičnu domovinu.

Demografska kriza koja se širi Europom sve više je globalni izazov koji traži konkretne odgovore. Situacija proizlazi iz poraznih statističkih podataka o demografskom trendu u zemlji, uključujući alarmantno iseljavanje najproduktivnijih pojedinaca te ozbiljne probleme s niskom stopom nataliteta i sve izraženijim starenjem populacije.

Unatoč tome, Hrvatska posjeduje neospornu prednost koja može igrati ključnu ulogu u rješavanju demografskih pitanja – svoje iseljeništvo. S četiri milijuna Hrvata raspršenih diljem svijeta, raspoloživo bogatstvo u obliku ljudskih resursa, obogaćenih znanjem, iskustvom i kapitalom, iznimno je veliko. Ovo globalno hrvatsko iseljeništvo može odigrati ključnu ulogu u preoblikovanju demografske slike zemlje.

Zbog svih ovih okolnosti, prilikom pokretanja inicijative “Marshall plan za Hrvatsku” kompanije CORAL, presudna ideja bila je da se pokuša nešto originalno, novo. A to novo je da se, bez obzira na situaciju u zemlji, koncentrira projektna inicijativa na probleme s kojima se Hrvatska suočava te kroz sinergiju angažiranih pojedinaca ponuditi održiva rješenja.

S obzirom na opadajući broj stanovnika i sveprisutne unutarnje podijeljenosti, većina ljudi osjeća umor od praznih obećanja, a osjećaj očaja sve više obuzima društvo, posebno mlade. Udruživanje svjesnih pojedinaca s ciljem pronalaženja konkretnih rješenja postaje ključno kako bismo zajedno odgovorili na izazove i pridonijeli pozitivnim promjenama u društvu.

Iz navedenih razloga, projekt “Marshall plan za Hrvatsku” teži obnoviti nadu u društvu stvaranjem nove priče, fokusirajući se na jačanje zajednice Hrvata, bez obzira na njihovu lokaciju.

Želi se ponovno probuditi istu strast i odlučnost koja je obilježavala razdoblje Domovinskog rata, kada je postojala vizija samostalne, ali i socijalno pravedne Hrvatske. Svjesni smo da postizanje istog stupnja jedinstva može predstavljati izazov, no čak i danas, u trenucima teškoća, Hrvatska se suočava s izazovima, a Hrvati u teškim trenucima pokazuju najjaču stranu.

Jedinstvo postaje ključno
Iseljeni Hrvati su jedinstveni u svojoj predanosti domovini. Nema podjela među njima kada je riječ o Hrvatskoj. Potomci iseljenika, druga i treća generacija, spremni su se aktivno uključiti u stvaranje nove hrvatske budućnosti. Važno je otvoriti vrata svim Hrvatima gdje god se nalazili, pružiti im potrebne informacije i podršku te zajedno tražiti rješenja za izgradnju nove budućnosti RH.

U sučelju s globalnim izazovima, jedinstvo postaje ključno oružje za stvaranje novih zajedničkih vrijednosti. Hrvatsko iseljeništvo, zajedno s domovinskom Hrvatskom, ima snagu i potencijal za oblikovanje prosperitetne budućnosti za sve građane Republike Hrvatske. Trebamo biti uvjereni da samo zajedničkim naporom, inspirirani vrijednostima i entuzijazmom iz prošlih vremena, možemo pridonijeti stvaranju bolje budućnosti za Hrvatsku i sve njezine građane. 

* Autor je međunarodni stručni savjetnik s više od 35 godina iskustva u području ulaganja i financiranja investicijskih projekata u regiji JI Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close