Tajvan želi ojačati globalnu borbu protiv Covid-19 sudjelovanjem u radu WHO-a

Autor: Katharine Chang, Veleposlanica , 20. svibanj 2022. u 12:06
Veleposlanica Katharine Chang, Ekonomski i kulturni ured Taipeija u Austriji Foto: PD

Kolumnu piše: Veleposlanica Katharine Chang, Ekonomski i kulturni ured Taipeija u Austriji

Kao i posljednjih godina, mnoge se zemlje bore za sudjelovanje Tajvana na nadolazećoj Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHO) koja će održava u svibnju, barem u ulozi promatrača. Nažalost i paradoksalno, usred globalne pandemije Tajvanu još uvijek nije dopušteno sudjelovati. To postaje još apsurdnije s obzirom na to da smo mi na Tajvanu prvi upozorili Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) (još u prosincu 2019!) kada se u Wuhanu proširila tajanstvena bolest koja će kasnije postati poznata kao Covid-19. Glavni razlog zašto nam nije dopušteno prisustvovati WHO-u, zašto smo isključeni iz mnogih međunarodnih organizacija, miješanje je iste te vlade iz čije zemlje je potekao Covid-19 i iste vlade koja je mjesecima poručivala WHO-u da Covid-19 nije pokazao jasne dokaze prijenosa s čovjeka na čovjeka. WHO je vjerovao toj vladi i nije slušao naše stručnjake. Koliko bi svijet bio drugačiji da je WHO postupio drugačije? Koliko bi ljudi još moglo biti živo?

Činjenica da je Tajvan isključen predstavlja skandal. S jedne strane, skandal je da se Tajvanu sprječava da pomaže drugima na način da se ignorira naše znanje. Ipak, Tajvan i dalje ispunjava svoju ulogu člana globalne zajednice: donirali smo brojene maske, medicinsku opremu i cjepiva velikom broju različitih zemalja. S druge strane, također je skandal da se ne isključuje samo naša vlada nego i naše stanovništvo. Naposljetku, WHO se odnosi na Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a ne za „gotovo cijelu svjetsku zdravstvenu organizaciju“.

Pandemija je jasno pokazala da bolesti ne poznaju granice. No također je jasno pokazala da ni pomoć ne poznaje granice. Tajvan je pomogao. Tajvan pomaže. Tajvan želi pomoći. No pomagati je lakše kada nema ometanja. Dakle: neka Tajvan pomogne!

Komentirajte prvi

New Report

Close