Susjede se već prijavljuje za otpad, a sad bi i liječnici trebali špijunirati za državu!?

Autor: Vladimir Nišević , 11. lipanj 2022. u 09:12
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nije problem novog zakona u izmjenama, već što se one žele provesti u uvjetima raspada sustava zdravstene zaštite, kadrovske i druga potkapacitiranosti. Pa tko će provesti sve specijalističke preglede?

Kažu da je vrag u detaljima. Ovih dana opsežna izmjena zakon o prometu ukazuje upravo na to. Pa za početak da podsjetimo – predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, velik broj hrvatskih građana mogao bi ostati bez vozačke dozvole, upozorila je u ponedjeljak Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te ponovno pozvala saborske zastupnike da reagiraju na predložene izmjene.

Naime, po predloženome, o zdravstvenim sposobnostima vozača odlučivali bi obiteljski liječnici koji imaju uvid u zdravstveno stanje i potrošnju lijekova svojih pacijenata te bi bili dužni prijaviti policiji ako su ugrožene vozačke sposobnosti.

Dio je to prijedloga izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje bez ijedne usvojene izmjene koje su joj uputile udruge liječnika, ističe KoHOM u priopćenju.

Pravilnik u 2023.
To će, ističu, u tešku situaciju dovesti oko 2500 obiteljskih liječnika i desetke tisuća pacijenata koji će ostati bez vozačke dozvole čime se može ugroziti i funkcioniranje prijevoza, hitnih službi i opskrbe.

Upozoravaju i da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, a ne spominje se ni donošenje pravilnika koji bi definirao stanja u kojima se pacijentu treba oduzeti vozačka dozvola.

Nakon ovoga ministarstvo je reklo da će nakon izglasavanja zakon početi i izrada pravilnika, i to kroz cijelu 2023. koji će točno odrediti tko bi mogao ostati bez vozačke dozvole, a prema njima takvih i nema previše.

Još jednom po našoj staroj dobroj navadi počeo je apsurdistan. Naime, i u starom zakonu postoji obveza prijave pacijenata, ali ne i kaznena odgovornost za pacijenta i doktore dok se ne obavi specijalistički pregled. U starom zakonu ne postoji rješenje za električna vozila poput romobila ili autonomna vozila, ali da to postoji u novom nikoga ne zanima.

Jer fokus javnost i medija s pravom je otišao na jednu stavku zakona koja bi mogla u samo nekoliko dana smanjiti našu ovisnost i nafti vrlo efikasno i brzo. Međutim, najveći problem je u onom u što ovaj zakon neće riješiti – naša lutanja. Izmjene zakona nisu nešto što se radi tako kako je odrađeno ovaj i bezbroj drugih puta.

Izmjene zakona nisu nešto što treba služiti kao poluga zastrašivanja naroda već nešto što treba ukazivati na stabilnost. U najrazvijenijim demokracijama postoje smiješni, više od 100 godina stari zakoni o kojim ponekad čitamo na opskurnim stranicama interneta, zakoni koji govore o toliko zastarjelim stvarima da ih više nema tko ni primjenjivati, ali su još uvijek tu jer zakoni se ne mijenjaju svakih nekoliko godina.

Problem ove naše izmjene na kraju i nije izmjena nego trulost i raspadutnost sustava zdravstvene zaštite jer priča se na kraju svodi na to da malo doktora koje imamo pretvaramo u špijune zato što za specijalističke preglede nemamo kadra i kapaciteta.

U tome je još apsurdnija nova najava obveznih sistematskih pregleda koje će obavljati – tko? Liječnici opće prakse već su odavno preopterećeni i pretvoreni u polu doktore polu poduzetnike, a sada bi još trebali biti i špijuni države.

To nas ne treba čuditi jer istu stvar gledamo u gradu Zagrebu gdje u novo ideji o zbrinjavanju otpada i ne plaćanju istoga želimo susjede i upravitelje zgrada pretvoriti u špijune koji gledaju tko reciklira i razdvaja, a tko ne.

Loša preslika Orwella
Uglavnom, polako ali sigurno iz jednog i osnovnog razloga, a taj je što nas ima svega 3,8 milijuna i što smo u nekim ključnim stvarima potkapacitirani, tonemo u neku lošu presliku Orwella ili Sjeverne Koreje, ali ne ozbiljnu nego humorističnu lakrdiju. Susjed susjeda tužaka radi plastike, a doktor vam oduzima vozačku poradi Normabela.

U svemu tome kada već gledamo svoju vlastitu potkapacitiranost, onda ona, možda možemo reći, postaje više nego vidljiva u politici. Vratimo li priču na početak, onda je ove izmjene vjerojatno bez puno razmišljanja osmislio netko u nekom ministarstvu, onda je netko predložio da susjed špijunira susjeda, točnije učinio je to gradonačelnik.

Deficit u svim strukama morat ćemo nadoknađivati dugo. Ako ne drugačije, onda uvozom radne snage. Ali ostaje pitanje kako uvesti političare. Jer to se ne smije.

Komentirajte prvi

New Report

Close