Sjedinjene Države trebaju prevladati populizam, nacionalizam i ‘kukanje-nomiku’

Autor: Michael R. Strain , 27. veljača 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Obje stranke trebale bi se natjecati kako najbolje ojačati gospodarstvo i trebale bi prihvatiti empirijsku stvarnost da se naporan rad doista isplati i da Amerikanci imaju slobodu izbora.

Populizam je porastao kao reakcija na financijsku krizu 2008. Na političkoj ljevici u Sjedinjenim Američkim Državama, pokret Occupy Wall Street, prenapuhao je zabrinutost zbog nejednakosti dohotka, a neočekivano snažna predsjednička predizborna kampanja Bernieja Sandersa 2016. naznačila je veliki zaokret u odnosu na centrističkiju politiku razdoblja prije Velike recesije.

Na desnoj strani, naravno, Donald Trump iskoristio je populističko kukanje, ksenofobiju i nacionalizam kako bi došao u Bijelu kuću.

Četiri ključna proturječja
Obećavajući povratak u normalu, Joe Biden tada je pobijedio Sandersa na predsjedničkim predizborima Demokratske stranke 2020. i pobijedio je Trumpa na općim izborima.

Ipak, u svom govoru o stanju Unije 2023. godine – koji bi se trebao smatrati planom za potencijalnu kampanju za reizbor – Biden je također ponudio dovoljno populizma. Unatoč porazu aktualnog predsjednika 2020. – neuobičajenom podvigu u povijesti SAD-a – Biden očito misli da će se izbori 2024. godine odvijati u svijetu Trumpa i Sandersa.

Razmislite kako se Biden pozicionirao o četiri ključna pitanja. Prvo, zalagao se za politiku “kupujte američko” pri sklapanju ugovora na razini države, zagovarao domaće radnike u proizvodnji i kritizirao prethodne administracije da ne čine dovoljno na tom planu.

Zatim je najavio nove standarde koji nalažu da se sav građevinski materijal koji se upotrebljava u saveznim infrastrukturnim projektima – od drva, stakla i suhozida do optičkih kabela – proizvodi u Americi, izjavivši: “Pod mojim vodstvom, američki mostovi i američke autoceste bit će izrađene od američkih proizvoda”.

Drugo, Biden je zagovarao “rekordan broj osoblja koje radi na osiguranju granice, uhitivši 8000 krijumčara ljudi i zaplijenivši više od 23.000 kilograma fentanila samo u posljednjih nekoliko mjeseci. “Zatim je pozvao Kongres da usvoji njegov plan da osigura opremu i policajce kako bi osigurao granicu”.

Treće, ustvrdio je kako je SAD-e sada u najjačoj poziciji u posljednjih nekoliko desetljeća za natjecanje s Kinezima. “Pobjeda u natjecanju s Kinom trebala bi nas sve ujediniti”, rekao je.

Naposljetku, Biden je kritizirao republikance jer navodno žele smanjiti potrošnju na Medicare i socijalno osiguranje, pozicionirajući se kao zaštitnik tih programa.

Između Bidena i Trumpa nema nikakvog neslaganja oko bilo kojeg od ovih pitanja. Naravno, predsjednik i njegov tim protivili bi se bilo kakvoj usporedbi između njega i njegovog prethodnika. Oni bi mogli istaknuti da je Biden, uz povećanu sigurnost granica, također zatražio put do državljanstva za određene imigrante.

Trump je demonizirao imigrante i ograničio njihov broj. Oni bi mogli također primijetiti da je u Demokratskoj stranci dugo bio uvriježen stav da se ne smanjuje projicirana buduća potrošnja na socijalno osiguranje i Medicare – iako je predsjednik Barack Obama bio otvoren za takve rezove.

Nepotrebni klasni sukob
No, čak i priznajući takve razlike, Bidenov plan za reizbor ima mnogo toga zajedničkog, i konturom i tonom, s Trumpovim brendom ekonomskog nacionalizma.

Također ima mnogo toga zajedničkog sa Sandersovim lijevim populizmom. Biden je napao velike korporacije i milijardere jer nisu platili svoj “pošteni udio”, te je osudio “Big Oil” zbog “nečuvene” dobiti. Izravno suprotstavljajući narod elitama, rekao je: “Mislim da se mnogi od vas kod kuće slažu sa mnom da je naš sadašnji porezni sustav jednostavno nepravedan”. Zatim je pozvao na “minimalan porez na dohodak milijardera” i učetverostručenje poreza na otkup dionica.

Neke politike koje je Biden istaknuo svakako imaju smisla. Nuđenje načina za dobivanje državljanstva za nezakonite imigrante koji su dovedeni u SAD kao djeca (takozvani Sanjari) u zamjenu za dodatne mjere za osiguranje granice nedvojbeno je jedna od njih. Slično tome, sve veća sklonost “jastrebovskom” držanju prema Kini postala je razumna.

Ali populistički i nacionalistički impulsi gotovo uvijek dovode do loše politike. “Kupujte američko” neće otvoriti radna mjesta; samo će povećati troškove s kojima se suočavaju porezni obveznici i dovesti do manjeg broja infrastrukturnih projekata.

Otkup dionica neće potaknuti ulaganja; to će jednostavno navesti korporacije da višak novca usmjere prema isplatama dividendi. A predsjednik bi trebao navijati za više milijardera, umjesto da potiče klasni sukob demonizirajući ih zbog njihovog uspjeha i usmjeravajući prema njima kazneni porezni tretman.

Konačno, svatko tko je pogledao podatke zna da se buduća potrošnja na Medicare i socijalno osiguranje mora smanjiti kako bi ti programi bili održivi za starije osobe s niskim primanjima i niskim bogatstvom koje će o njima najviše ovisiti. Ako se trenutni trendovi nastave, oba programa – i plaćanje kamata na dug – proždrijet će savezni proračun i usporiti rast produktivnosti.

SAD treba prevladati populizam, nacionalizam i “kukanje-nomiku”. Biden nije Trump ili Sanders. Ali on nagovještava kampanju za reizbor koja će zvučati previše poput njih. Trebao nas je izvući iz bespomoćnog poglavlja koje je započelo krizom 2008. Okrenite stranicu, gospodine predsjedniče. 

Komentirajte prvi

New Report

Close