Recesiju u SAD-u proglašava privatna neprofitna istraživačka institucija

Autor: Jeffrey Frankel , 22. lipanj 2020. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Pad gospodarstva utvrđuje Nacionalni ured za ekonomska istraživanja, dok većina ostalih razvijenih zemalja recesiju definira kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a.

Odbor za datiranje poslovnih ciklusa Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja izjavio je 8. lipnja da je gospodarska aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama dosegla vrhunac u veljači 2020., čime je formalno označio početak recesije.

No već smo znali da se nalazimo u recesiji koja je vjerojatno počela oko tog datuma. Stoga zašto je formalno proglašenje recesije Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja bitno? Nije tajna da su mjere zapošljavanja zabilježile nagli pad od veljače do ožujka.

Realni troškovi osobne potrošnje i realni osobni dohodak prije prijenosa također su zabilježili vrhunac u veljači. Službene mjere BDP-a objavljuju se kvartalno, ali slobodan pad gospodarstva pred kraj ožujka bio je dovoljan za sniženje rasta BDP-a u prvom kvartalu na godišnju stopu od -4.8% (u odnosu na posljednji kvartal 2019.).

Iako je Nacionalni ured za ekonomska istraživanja privatna neprofitna istraživačka institucija, njegova kronologija zadužena je za određivanje službenog statusa, kako je potvrdio Ured za ekonomske analize (BEA) pri američkom Ministarstvu trgovine.

Naknadna revizija podataka

Čitatelji su često iznenađeni kad saznaju da je zadatak proglašenja recesije u SAD-u dodijeljen komisiji ekonomista koji razmatraju širok raspon pokazatelja. Naposljetku, većina ostalih naprednih gospodarstava definira recesiju jednostavno kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta BDP-a.

No Statistički podaci o BDP-u uvijek se prikupljaju s vremenskim jazom i naknadno se revidiraju. Stoga uzimanje u obzir samo brojki vezano uz BDP iziskivalo bi još duže čekanje između stvarnog početka recesije i njenog službenog proglašenja. Posljednje proglašenje Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja pokazuje na koji način pomaže zanemarivanje pravila vezano uz BDP.

Možemo biti sigurni da će podaci iz drugog kvartala 2020. pokazati pad outputa u SAD-u koji je još veći od onoga zabilježenog u prvom kvartalu (možda 40% na godišnjoj razini). Ali taj drugi kvartal negativnog rasta neće biti verificiran do ažuriranja koje provodi Ured za ekonomske analize 30. srpnja.

Čak će i taj broj biti samo napredna procjena. Nitko ne preispituje prosudbu Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja o postojanju recesije 2001. iako dva kvartala negativnog rasta BDP-a te godine nisu bila uzastopna. Isto tako, svi prihvaćaju da je, sve donedavno, najduža dosad zabilježena gospodarska ekspanzija u SAD-u bila desetogodišnje razdoblje (120 mjeseci) od ožujka 1991. do ožujka 2001.

Nitko ne pokušava tvrditi da je ekspanzija zapravo trajala do prosinca 2007. (201 mjesec) zato što dva kvartala negativnog rasta u 2001. nisu bila uzastopna. Kad bi bilo tako, ne bi se više moglo tvrditi da je upravo završena ekspanzija u trajanju 128 mjeseci najduža dosad zabilježena gospodarska ekspanzija u SAD-u.

Kada je počela recesija?

Leće kroz koje gleda Nacionalni ured za ekonomska istraživanja također su bile važne u njegovoj kronologiji takozvane Velike recesije. Kad je odbor proglasio da je recesija počela s vrhuncem u prosincu 2007., procjene vlade SAD-a još su uvijek pokazivale da je službeni izmjereni BDP bio viši u prvom i drugom kvartalu 2008. nego u zadnjem kvartalu 2007.

Priopćenje Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja o početku recesije bilo je pozdravljeno jer se smatralo da je došlo s velikim zakašnjenjem. Međutim, da je tu bilo primijenjeno pravilo dva kvartala, trebalo bi čekati još jednu godinu i pol do ključnog ažuriranja podataka Ureda za ekonomske analize.

U usporedbi s manje mehaničkim pristupom Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja, postoje argumenti za i protiv pravila dva kvartala. Jedna prednost je da se čini da je jednostavna, transparentna i automatska procedura objektivnija od odluka odbora neizabranih, neodgovornih akademskih ekonomista. Međutim, najveći nedostatak je da sve dok su statistički podaci o BDP-u podložni naknadnoj reviziji, mogu iziskivati retroaktivnu reviziju cikličkih prekretnica.

Primjerice, recesija između 2011. i 2012. u Velikoj Britaniji bila je naknadno izbrisana iz evidencije kad su službeni podaci o BDP-u ažurirani u lipnju 2013. Sve tvrdnje političara, istraživača i ostalih o recesiji 2012. bile su proglašene lažnima, iako su svojevremeno bile izrečene u dobroj volji.

Iz tog razloga, prije određivanja datuma dna i vrhunca, Nacionalni ured za ekonomska istraživanja čeka sve dok nema prilične sigurnosti da u budućnosti neće trebati revidirati proglašenje nakon unosa datuma u službenu kronologiju.

Ima već dovoljno ostalih promatrača koji pokušavaju procijeniti izglede za recesiju poput ove aktualne u realnom vremenu. Prioritet Odbora Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja nije biti najbrži, već biti definitivan.

Komentirajte prvi

New Report

Close