Radi se o 100-tinjak milijuna eura za Sloveniju, a ne brizi za zdravlje u BiH

Autor: Darko Bičak , 19. travanj 2023. u 22:00
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Više kontroverzi od rada NE Krško, u Hrvatskoj i regiji, izaziva odlagalište otpada. Slovenija, nekad izravno, a povremeno preko BiH, lobira da Hrvatska odustane od vlastitog skladišta.

Uslijed energetske krize koja trese Europu rade se nove energetske strategije, ili se revidiraju stare.

Zelena tranzicija bazirana na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije je i dalje u fokusu, no iako je i prije ruske invazije na Ukrajinu EU revidirala svoj Zeleni plan s uvođenjem plina kao prijelaznog energenta i iznenađujućeg statusa nuklearne energije kao ekološke i prihvatljive, rat na Istoku i nova geopolitička realnost dali su nuklearnoj energiji status kakav nije imala barem od 1986. i prve poznate velike nuklearne havariju, one u Černobilu.

Jedni gase, drugi grade
Situacija s nuklearkama u Europi pomalo je šizofrena: Njemačka je upravo zaustavila posljednje tri NE koje su još bile operativne, a Švicarska to planira. Istodobno, Francuska, Velika Britanija, Finska upravo puštaju u rad nove nuklearke, Hrvatska i Slovenija kreću u gradnju novog reaktora, a neke zemlje koje do sada nisu imale NE, poput Poljske, kreću u gradnju nuklearki. U konačnici, potez Njemačke je ovog tjedna kritizirala i heroina Zelenih, Greta Thunberg jer smatra NE manjim zlom od izvjesne revitalizacije elektrana na ugljen.

U Hrvatskoj pitanje nuklearne energije nikad nije bilo nešto posebno kontroverzno niti je bilo rasprava za odustajanje od Krškog. Za razliku od Slovenije koja iz NE Krško dobiva 40% ukupne električne energije, za Hrvatsku je taj udio 17%, no svejedno predstavlja strateški i sigurni energetski izvor.

U Sloveniji je već pokrenuta procedura za gradnju drugog reaktora u Krškom, a u našoj zemlji se uglavnom svi slažu da i mi moramo sudjelovati. Postojeći reaktor ima instaliranu snagu 700 MW, a novi bi trebao imati 1100 MW. Za usporedbu, upravo otvorena NE Olkiluoto 3 u Finskoj ima reaktor snage 1600 MW, što ga čini najvećim u Europi, a najveća nuklearka u Europi je Zaporožje u Ukrajini koja ima šest reaktora ukupne snage 5700 MW.

Znatno više od NE Krško, u Hrvatskoj, a i regiji, kontroverzi izaziva odlagalište otpada. Trenutno se otpad pohranjuje u priručnom skladištu u Krškom, koje je u proteklih 40-ak godina gotovo popunjeno. Od početka rada NE Krško postoji sporazum prema kojem će se i Hrvatska i Slovenija, zasebno pobrinuti za trajno skladištenje otpada.

Sada obje zemlje imaju vlastite projekte, a situacija je postala bizarna jer postoji značajan pritisak iz Slovenije, nekad izravno, a povremeno preko Bosne i Hercegovine, da Hrvatska odustane od projekta Centra za zbrinjavanja radioaktivnog otpada (RAO) u Čerkezovcu na Trgovskoj gori te da nastavi odlagati otpad u zajedničko skladište koje Slovenija gradi u blizini Krškog.

Situacija je možda bizarna samo na prvi pogled i za neupućene promatrače koji ne mogu shvatiti zašto bi se otpad skladištio, u vrlo sigurnom skladištu napravljenom po najstrožim standardima EU, u gusto naseljenom području u blizini Zagreba i Ljubljane u čijem krugu od 50-ak km živi dva milijuna ljudi, a ne na Banovini gdje živi desetak tisuća ljudi?

Razlog je, naravno, novac! Skladište, ili skladišta, će se u svakom slučaju graditi uz izdašnu pomoć europskih fondova, no pitanje je troškova njihova korištenja. Procjene su da bi Hrvatska korištenjem slovenskog skladišta, umjesto vlastitog, u očekivanom vijeku nuklearke Slovencima trebala platiti 100-tinjak milijuna eura.

Čerkezovac kao Pelješki most
Zanimljivo je da su se posljednjih dana u lobiranje za novo skladište nuklearnog otpada uključili i najviši dužnosnici susjednih zemalja. Slovenski premijer Robert Golob je u intervjuu Al Jazeri izjavio da se protivi gradnji hrvatskog skladišta u Čerkezovcu te da smatra da bi puno bolja opcija bila zajedničko, slovensko, skladište kod Krškog.

Istodobno je najavljen i njegov dolazak u svibnju u Zagreb gdje će ovo biti jedna od glavnih tema. Usporedno s tim je pokrenuta i žestoka kampanja vlasti u BiH, od državne, regionalne do kantonalne i lokalne gdje se traži od Hrvatske i EU da se odustane od tog projekta.

Upada u oči da u BiH u pravilu RAO Čerkezovac nije bio tema do nedavno kada ga je počela potencirati isprva Slovenija, a onda i ekološke udruge iz sjeverozapadne Bosne (koje su po prirodi stvari na ovim prostorima uvijek i svugdje protiv bilo kakvog projekta) pa sada to postaje i redovna tema beha ministara.

Situacija podsjeća na Pelješki most gdje je, uglavnom iz unutarnjopolitičkih i populističkih motiva, taj projekt u BiH proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Bilo je jasno tada, kao što je i danas, da se radi o važnom hrvatskom infrastrukturnom projektu koji nije nikakva prijetnja BiH i njenim “vitalnim nacionalnim interesima” ili bilo kome drugom.

Situacija je gotovo identična i s RAO Čerkezovac, osim što tu postoji i dodatni interes Slovenije te, izvjesno, i njihovih lobista koji će učiniti sve da 100-tinjak milijuna eura potencijalnog prihoda ipak ostane u Deželi.

Stoga, iako bi bilo neozbiljno tvrditi da se radi o zelenom i 100% bezopasnom objektu, jasno je da se moraju u obzir uzeti svi rizici i benefiti te donijeti najbolja odluka bez obzira na lobiranja i motive susjeda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close