Orbánovo nepoštivanje vladavine prava i podrška Putinu testirala je strpljenje EU

Autor: Zsuzsanna Szelenyi , 08. siječanj 2023. u 22:00
Dugo je godina Orbán hodao po tankoj liniji između zapadnih saveznika i autokratskih vlada/Reuters

U svega nekoliko godina, promijenio je stranku Fidesz u skladu s protukomunističkim, nacionalističkim i samosvjesno kršćanskim idejama.

Kraj 2022. označio je novi sukob u trenutnoj borbi Mađarske i EU u kojem europski vođe blokiraju oko 5,8 milijardi dolara sredstava za oporavak od posljedica COVID-19 zbog propadanja demokracije u zemlji pod vlašću Viktora Orbana i njegove vladajuće stranke Fidesz.

Do odluke je došlo nakon godina upozoravanja međunarodnih civilnih društvenih skupina o organiziranim gušenjima rada političkih protivnika, novinara, sveučilišta, nevladinih organizacija i neovisnih medija od strane države, kao i rastućeg vala zabrinutosti među članovima EP o smjeru u kojem ide Mađarska.

No, kako smo došli do ove točke? Trenutka kada je, unatoč prethodnom oklijevanju, EU odlučno intervenirala u politiku jedne od svojih 27 zemalja članica.

Pogled na stranku
Za odgovor moramo istražiti Orbánovu stranku Fidesz, koja se dugo odricala principa kojih se držala nakon osnutka, kao pokret otpora komunističkoj vladavini.

Kao studenticu sveučilišta koja je živjela u Budimpešti krajem osamdesetih – koja je odgojena u antikomunističkoj tradiciji – privuklo me je obećanje političke slobode koje je utjelovila Federacija mladih demokrata (Fidesz).

Oduševljeno sam se pridružila stranci i stajala pored Viktora Orbána tijekom izbora 1990. – prvog slobodnog glasovanja u Mađarskoj od početka komunizma. Fidesz je, kad je prvi put ušao u Nacionalni parlament Mađarske, bio predan principima liberalne demokracije i centrističke politike.

Međutim, tenzije unutar stranke postale su očite od samog početka. Postojali su pokušaji da se stranka odvuče udesno, uz vjerovanje da bi joj to poboljšalo izglede na izborima. Liberalni centristi koji su se držali osnivačkih principa stranke postali su sve više kontroverzna manjina i predmet ponižavajućih verbalnih napada.

Izbor Orbána za predsjednika stranke Fidesz 1993. označio je prekretnicu. Iste te godine Fidesz je bio upetljan u veliki financijski skandal u kojem su stotine milijuna mađarskih forinti iz fondova stranke investirane u tvrtke povezane s Orbánovim prijateljem i financijskim savjetnikom, Lajosem Simicskom. Ova je epizoda otkrila financijske mućke koje će postati dio Orbánovog stila vladanja.

Skandal je bio prijelomna točka za liberale poput mene. Kad smo mi otišli, Orbánu su odvezane ruke za promjenu izgleda Fidesza u stranku desnog krila, jer je vjerovao da bi ona mogla ispuniti političku vakuum na desnoj strani. U nekoliko godina, promijenio je stranku u skladu s protukomunističkim, nacionalističkim i samosvjesno kršćanskim idejama.

U sljedećim desetljećima svjedočila sam kako je Orbánova autokratska transformacijska moć inspirirala konzervativne i nove radikalne političare s desnog krila u Europi i izvan nje. Tijekom vremena na vlasti, Orbán je sustavno narušio demokratske institucije, od promjene ustava i zakona o izborima, do zaprječavanja rada demokratske države i neovisnog sudstva.

On je osigurao podršku nove i odane državne poslovne elite preusmjeravanjem milijardi iz EU fondova u njihove tvrtke. Ovi će financijski transferi njegovu stranku održati na vlasti još desetljećima.

Orbán je politički kameleon na međunarodnoj pozornici, uspio je održati dovoljno jake odnose s europskim vođama kako bi održao dotok EU fondova, a u isto je vrijeme promovirao protueuropsku retoriku i sukobljavao se s institucijama EU.

Postao je najglasniji pristaša Rusije u EU od ilegalne invazije na Ukrajinu, potpisujući novi ugovor za naftu s Rusijom u srpnju i protiveći se paletu pomoći za Ukrajinu. Njegovo približavanje Kremlju odgovara njegovoj geopolitičkoj analizi da je došao kraj eri zapadne dominacije.

Istovremeno s kovanjem saveza s Vladimirom Putinom i Xi Jinpingom u inozemstvu, kod kuće je promijenio povijest zemlje kako bi se promijenila ostavština Mađarske uloge u dva svjetska rata i u antistaljinističkoj revoluciji 1956. Neprekidna kampanja blaćenja liberalnih zapadnih organizacija, proeuropskih opozicijskih stranaka i kritičnih nevladinih organizacija za cilj ima radikalizaciju nacionalističke baze Fidesza.

Stotine milijardi eura socijalne pomoći usmjerene su u mađarska kućanstva kako bi se osigurala potpora stranci. Ovi su se čimbenici sjedinili kako bi mu pomogli da osigura pobjedu na travanjskim izborima.

Rupa u strategiji
No, rat u Ukrajini pokazao je rupe u Orbánovoj strategiji. Ugađanjem autokratima diljem svijeta, čvrsto je stao na put stalno rastućeg radikalizma.

Ojačao je svoju podršku Putinu kako položaj Rusije u sukobu postaje sve manje održiv. Njegova odluka da se osloni na skupu rusku naftu ugrozila je energetsku sigurnost zemlje, a postoji i mogućnost da će doći do nekontroliranog rasta inflacije. U međuvremenu, Mađarska i dalje ovisi o EU fondovima, čak i više nego prije.

Orbánovo nepoštivanje vladavine prava i njegova podrška Putinu testirala je strpljenje EU do točke pucanja. Očekujte dugotrajno hrvanje između blokade i njenog prvog domaćeg autokrata. Dugo je godina Orbán hodao po tankoj liniji između zapadnih saveznika i autokratskih vlada i uspijevao proći sa svojim strategijama podjele. Rat u Ukrajini mogao bi dovesti do kraja njegovih makinacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close