Nakon veta na proračun, EU se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj

Autor: George Soros , 23. studeni 2020. u 22:00
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Način na koji Europska unija odgovori na izazove koje su postavili Orbán i Kaczyński odredit će hoće li ona preživjeti kao otvoreno društvo odano vrijednostima na kojima je utemeljena.

Mađarska i Poljska uložile su veto na predloženi sedmogodišnji proračun Europske unije, u iznosu od 1,15 bilijuna eura i 750 milijardi eura Europskog fonda za oporavak. Iako ove dvije zemlje imaju najviše koristi od proračuna, njihove se vlade nepopustljivo protive uvjetu vladavine zakona koji je EU prihvatila po nalogu Europskog parlamenta. Znaju da narušavaju vladavinu prava na nečuven način i ne žele platiti posljedice.

Nije toliko apstraktni koncept vladavine prava ono čemu se mađarski premijer Viktor Orbán, i u manjem opsegu poljski vladar Jarosław Kaczyński, protive. Za njih, vladavina prava predstavlja praktična ograničenja osobne i političke korupcije. Veto je očajničko kockanje dva serijska prekršitelja. To je, u isto vrijeme, nikad viđen korak do kojeg je došlo dok Europa stenje pod opasnim porastom slučajeva Covida-19, a koji je zbunio predstavnike zemalja članica Europske unije. No kad je šok malo prošao, detaljnija analiza otkrila je da postoji način za zaobilaženje veta.

Mađarski sustav kleptokracije

Zakon o vladavini prava je prihvaćen. U slučaju da ne dođe do sporazuma o novom proračunu, stari proračun koji ističe na kraju 2020., produžava se na godišnjoj razini. Mađarska i Poljska neće primati nikakve isplate iz ovog proračuna jer njihove vlade narušavaju vladavinu prava.

Slično tome, fond oporavka, nazvan Sljedeća generacija EU, može se implementirati primjenom postupka pojačanje suradnje, kako je predložio Guy Verhofstadt. Ako EU krene tim putem, moguće je zaobići veto Orbán-Kaczyński. Pitanje je može li EU, pod mogućim vodstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, dogovoriti političku odluku.

Predano podržavam EU, kao model otvorenog društva izgrađenog na vladavini prava. Kako sam mađarsko – židovskih korijena, osobito sam zainteresiran za situaciju u Mađarskoj, gdje sam kao filantrop aktivan više od 30 godina.

Orbán je u Mađarskoj stvorio kompleksan sustav kleptokracije, kako bi mogao opljačkati zemlju. Iznos bogatstva koje je priskrbio svojoj obitelji i prijateljima teško je procijeniti, ali mnogi od njih postali su neizmjerno bogati. Orbán sada koristi novi val pandemije Covida-19 kako bi dopunio mađarski Ustav i izborni zakon (još jednom) i kako bi postao doživotni premijer prema Ustavu. To je tragedija za mađarski narod.

Navest ću nekoliko primjera kako je Orbán opljačkao Mađare. Prenio je ogromne iznose javnog novca u privatne zaklade koje on neizravno nadzire. Pametnim ustavnim trikom, Orbán sada trajno uklanja ta sredstva iz javnog područja. Za njihov povratak mađarskom narodu potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu. Iznos o kojem govorim je blizu 2,8 milijardi dolara.

U nizu nepoštenih transakcija kompanije bliske Orbánu kupile su više od 16.000 respiratora, za gotovo milijardu američkih dolara, što daleko premašuje broj kreveta za intenzivnu njegu i medicinskog osoblja koje bi njima moglo upravljati. Analiza podataka o međunarodnoj trgovini pokazuje da je u EU Mađarska najviše platila za respiratore iz Kine, u jednom trenutku plaćajući 50 puta više od Njemačke.

Jedna od tih kompanija dostavila je i narudžbu iz Slovenije, čiji je premijer Janez Janša bliski Orbánov suradnik. Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) treba istražiti je li EU oštećena. Nedavni ugovor za rusko cjepivo, koji će Mađarsku učiniti prvom europskom zemljom koja će ga koristiti, treba pomno istražiti.

Potpuni nadzor informacija

U isto vrijeme, Orbán pokušava izbjeći odgovornost za ove postupke i poduzeti korake za sprečavanje ponavljanja lokalnih izbora iz 2019., kad je njegova stranka Fidesz izgubila lokalnu vlast u Budimpešti i drugim velikim gradovima. On daje sve od sebe kako bi Budimpešti uskratio financijska sredstva, ulažući veto na aplikaciju koju je grad uputio kako bi posudio novac od Europske investicijske banke za kupovinu novih vozila javnog prijevoza koja omogućavaju održavanje socijalne distance. Budimpešta će sada izgledno imati manjak od 290 milijuna dolara u proračunu za 2021. Slični uvjeti vladaju i u drugim gradovima u kojima lokalnu vlast ne kontrolira Fidesz.

Mađarska opozicija hrabro pokušava izazvati Orbána slaganjem zajedničke liste kandidata za opće izbore 2022. Ali šanse za njihov uspjeh ograničene su jer Orbán u kratkom vremenu može promijeniti pravila, kako je to učinio već nekoliko puta.

Prikladno, Orbán planira predložiti posljednje promjene izbornog zakona tijekom divljanja pandemije, dok je u Budimpešti na snazi policijski sat, a njenim ulicama patrolira vojska.

Usto, Orbán ima gotovo potpuni nadzor izvan gradova, gdje živi većina stanovništva. On kontrolira informacije koje primaju, a glasovanje u većini sela nije tajno. Praktično ne postoji način za pobjedu oporbe.

Može pomoći samo Europska unija. Sredstva EU, na primjer, treba usmjeriti lokalnim vlastima, gdje u Mađarskoj još vlada demokracija, za razliku od nacionalne razine.

EU si ne može priuštiti pristajanje na kompromis u smislu odredbi vladavine prava. Način na koji ona odgovori na izazove koje su postavili Orbán i Kaczyński odredit će hoće li preživjeti kao otvoreno društvo odano vrijednostima na kojima je utemeljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close