Kroz ESOP model možemo zadržati i tvrtke i radnike u Hrvatskoj

Autor: Suzana Varošanec , 25. svibanj 2023. u 13:47
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Po novim poreznim pravilima ovaj model brzo bi mogao zaživjeti i pronaći mjesto u opcijskim planovima koji se kroje za nagrađivanje vrijednih i bitnih zaposlenika.

Sve ono pozitivno što dolazi na valu najave novog rješenja, u sklopu aktualnog zahvata u sustav oporezivanja dohotka, a predstavlja velik porezni poticaj i to doslovno u zadnji čas, nije lako opisati.

Ukratko, usred klimaksa migracije sjedišta tvrtki izvan Hrvatske u pojedinim sektorima (poslovanje ostaje ovdje), a specifično se tiče IT sektora i novih visokotehnoloških igrača koji rastu unutar startup ekonomije, fiskus se konačno aktivirao.

Dakle postoji problem, ali i rješenje kao odgovor na goruće potrebe poslovnog sektora. To će otključati primjenu ESOP modela – vlasništva dionica zaposlenika, s potencijalnim implikacijama na investicijskom planu.

Motivacijski faktor
Ministarstvo financija odlučilo je povući svoj novi potez i u navedenom kontekstu za to je pravi naziv – reforma. Riječ je o izjednačavanju u poreznom režimu opcijskog nagrađivanja zaposlenika u najčešćim oblicima društava kapitala, dioničkim društvima i društvima s ograničenom odgovornošću.

Nakon što stupi na snagu porezno poticajni oblik dugoročnog nagrađivanja zaposlenika sudjelovanjem u kapitalu, a time i u dobiti društava, čime se potvrđeno u svjetskoj praksi jamči njihov ostanak u kompaniji, može se očekivati da će doći do sve većeg učešća radničkog dioničarstva. Po novim poreznim pravilima ovaj model brzo bi mogao zaživjeti i pronaći mjesto u opcijskim planovima koji se kroje za nagrađivanje vrijednih i bitnih zaposlenika.

Ne isključuje se ni mogućnost da će ESOP po gabaritima primjene, uslijed kretanja na tržištu rada zbog velike potražnje u pojedenim sektorima i manjka visokokvalificiranih radnika, biti veliko, pozitivno iznenađenje.

Moguće i s efektima koji će se u končanici odraziti i na tržište kapitala, kao motivacijski faktor za daljnje razvojne i transformacijske procese, ovisno o potrebama, rastu i razvoju pojedinih biznisa. Pored toga, pravi procvat ESOP-a u Hrvatskoj u narednom razdoblju jednim dijelom se povezuje uz mogućnost privlačenja poduzetnika iz regije, jasno uz sve ostalo što znače EU integracije.

Sve u svemu, posrijedi je jedan novi proces s razvojnim nabojem, pa s primjenom u praski kreće utakmica za najbolje radnike na velikom terenu, unutar dominantnog oblika organiziranja poslovanja kroz doo čiji je udio iznad 98 posto. U tom velikom bazenu poduzetništva iskristalizirat će se u kojim sektorima će biti zanimljiva nova porezna pogodnost.

Kroz ulogu opcijskih planova u uvjetima manjka visokokvalificiranih radnika i pored činjenice da su plaće u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje su i dalje više opterećene javnim davanjima (zbog čega mobilniji i lako zapošljivi lako odlaze u inozemstvo), to može biti mehanizam i za njihovo zadržavanje i za privlačenje novih kreativnih snaga.

Međutim, već sad je jasno da opcijske planove i nagrade u udjelima na krilima porezne reforme ministra financija Marka Primorca, kao vrijedan alat s velikim olakšanjem očekuju upravo poduzetnici u IT sektoru i startup ekonomiji.

Naročito je to važno za tvrtke koje po brzim stopama rastu – to su vrijednosti od 30 posto pa naviše na godišnjoj razini, a stvaraju novu vrijednost i imaju strateški interes osigurati i motivirati sve svoje unutarnje resurse na ‘entu’ za sljedeću fazu uzleta. Nastupaju u međunarodnoj utakmici, pa tako ne mali broj već prepoznatljivih tvrtki, ali i svi oni koji u njima sudjeluju u razvoju u biti već migriraju kroz nova sjedišta, na lokacije gdje je ESOP jednostavno i bez porezne presije moguće provesti: dakle zlata vrijedni programeri odlaze, dok s duge strane i same tvrtke prebacuju sjedište izvan Hrvatske.

London i Dablin sve češće su njihove adrese pa se te lokacije koriste za razvoj poslovanja, kao i SAD gdje se za mnoge nalaze tvrtke majke. Svatko tko želi razvijati svoj projekt kroz nove investicije i za to mu je potreban ESOP program, trenutno nema hrvatsku alternativu.

Rasterećivanje vlasnika
Vlasništvo kroz udjele s kojim zaposlenici raspolažu ostvaruje se tamo gdje su bolji uvjeti, iako to znači da će se ovdje nastaviti njihov radni angažman. S navedenom poreznom promjenom sve to se stubokom može pomijenjati, jer je za brzorastuće IT tvrtke, isto vrijedi i za startup tvrtke, poanta u tome da Hrvatska ima porezno zakonodavstvo koje je konkurentno.

Opcijsko nagrađivanje je u tome bitna karika, jer tvrtke rastu brzo, a kako dolazi do povećanja vrijednosti onaj subjekt koji je organiziran kao doo i želi zaposlenicima dati jedan udjel, zapravo ima poreznu prepreku jer je taj primitak tretira kao plaća u naravi. Na to se plaćaju porezi i doprinosi, pa je to neisplativo za vlasnike.

Za razliku od toga, primjerice u Velikoj Britaniji kod toga nema nikakvih izdataka i sve se rješava brzo i efikasno registracijom prebacivanja udjela. ESOP je utoliko karta s kojom se ostaje, koju će moći svi koji to žele i ovdje na isti način odigrati, što znači da tvrtke više neće morati na navedeni način migrirati, a niti programeri koji su traženi ako im se nudi 1 posto tvrtke koja može narasti i na 100 milijuna eura vrijednosti što je slučaj vani, imat će razlog zašto ovdje ostati.

Ima i onih koji misle da Hrvatska ima potencijal da postane centar u našoj regiji. Lokacija kao regionalno središte za investitore iz regije, za svoje holding kompanije od kojih bi država ostvarivala svoje prihode u sustavu poreza na dobit.

A sve to donosi dodatne poslove za niz djelatnosti, kojima rastu poslovi, od revizora, računovođa i odvjetnika do najma poslovnih prostora. Taj trend dolaska, a ne odlaska iz Hrvatske, moguće će potaknuti ESOP i opcijski planovi u povoljnijem poreznom režimu koji financijski rasterećuje vlasnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close