Klimatsko vodstvo s juga: Kolumbija i Kenija aktivni su globalni lideri

Autor: Omar Andrés Camacho , 03. travanj 2024. u 22:00
Foto: Reuters

Afrika i Latinska Amerika s velikim potencijalom obnovljivih izvora energije imaju središnju ulogu u ispunjavanju svjetskih ambicija u pogledu nulte neto stope emisija.

Prošlog je mjeseca u Parizu održan ministarski skup Međunarodne agencije za energiju, dok je Afrička unija, koja se nedavno pridružila skupini G20, održala godišnji summit u Adis Abebi.

Oba su skupa prepoznala hitnu potrebu za ispunjavanjem obveza preuzetih na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP28) održanoj u prosincu u Dubaiju, prije svega za utrostručenje instaliranih kapaciteta obnovljive energije do 2023. Ali predstoje nam značajni izazovi.

Na konferenciji COP28 utvrđene su mnoge mjere ključne za postizanje nulte neto stope emisija do 2050. Osim naglog povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije, to uključuje udvostručenje stope poboljšanja energetske učinkovitosti do 2030., postupno ukidanje “nesmanjene” uporabe fosilnih goriva i pružanje financijske potpore zemljama u razvoju dok rade na proširenju pristupa energiji i unaprjeđenju gospodarskog razvoja.

Pomažu i susjedima
Afrika i Latinska Amerika imaju središnju ulogu u ispunjavanju svjetskih ambicija u pogledu nulte neto stope. Obje regije mogu se pohvaliti velikim potencijalom obnovljive energije zahvaljujući ogromnim resursima solarne energije, energije vjetra, vodnim i geotermalnim resursima. Njihovim iskorištavanjem, Afrika i Latinska Amerika mogu brzo napredovati u smanjenju emisija ugljika, poboljšanju pristupa energiji i poticanju održivog gospodarskog rasta.

Kenija afrički lider

Kenija je povećala udio obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji električne energije na nevjerojatnih 94%. Njezin je geotermalni sektor postigao izvanredan rast.

Naše zemlje, Kolumbija i Kenija, već čine značajne korake prema čišćem energetskom miksu. Iako Kolumbija ima ogromne rezerve nafte i plina, njezina proizvodnja hidroenergije ima gotovo 70% udjela u proizvodnji električne energije.

Vlada se zalaže za daljnje povećanje udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu do 2030. Iskorištavanjem vjetra, sunca, biomase i geotermalne energije Kolumbija može diverzificirati svoj portfelj obnovljivih izvora energije i dodatno smanjiti oslanjanje na fosilna goriva.

Kolumbija također poduzima izravne mjere kako bi ubrzala postupno ukidanje fosilnih goriva. Vlada je nedavno najavila zabranu izdavanja novih dozvola za istraživanje nafte i plina i navijestila svoju nakanu uhvatiti se u koštac s negativnim učincima vađenja fosilnih goriva. Tim će se mjerama ne samo suzbiti emisije ugljika, već će se pomoći i u zaštiti osjetljivih ekosustava te zemlje i bogate biološke raznolikosti.

Što se Kenije tiče, ona se ističe kao priča o uspjehu obnovljive energije u Africi. Koristeći se golemim geotermalnim resursima, vjetroelektranama, solarnim i hidroelektranama, Kenija je povećala udio obnovljivih izvora energije u svojoj proizvodnji električne energije na nevjerojatnih 94%.

Njezin je geotermalni sektor postigao izvanredan rast, što ga čini vodećim afričkim proizvođačem geotermalne energije. A sada, Kenija pomaže susjedima, Etiopiji i Džibutiju, da iskoriste i vlastite geotermalne resurse.

Solidarnost na djelu
Napredak Kenije podupiru vladini napori za provedbu politika potpore i stvaranje poticajnog okruženja za privatna ulaganja. Pristup kenijske vlade usmjeren na budućnost nije rezultirao samo proširenim pristupom energiji za njezine građane.

Također je otvorila radna mjesta i lokalne industrije, čime se unaprijedio gospodarski razvoj i otvorile mogućnosti za suradnju s drugima. Kenija je jedan od osnivača partnerstava za povećanje brzine razvoja obnovljivih izvora energije u Africi, inicijative čiji je cilj jačanje energetske tranzicije u afričkim zemljama, uz potporu Danske, Njemačke i UAE-a.

Postignuća Kolumbije i Kenije trebalo bi istaknuti i proslaviti kako bi se druge zemlje motivirale i vodile u vlastitoj tranziciji na čistu energiju. Primjerice, one s resursima fosilnih goriva moraju slijediti primjer Kolumbije u ograničavanju istraživanja nafte i plina. Ali Kolumbija i Kenija nisu samo pasivni modeli koje drugi trebaju slijediti; one su također aktivni globalni lideri.

Ako njihova tranzicija na čistu energiju već nije jasno istaknula svoje obveze, njihova nedavna odluka da se pridruže Beyond Oil & Gas Allianceu – međunarodnoj koaliciji vlada i partnera koji rade na olakšavanju postupnog ukidanja fosilnih goriva – trebala bi poslužiti toj svrsi.

Ipak, financiranje je ključno kako bi svijet ostvario svoje ambicije u pogledu čiste energije. Niska ulaganja u Africi velik su izazov. Nedavno izvješće BloombergNEF-a pokazuje da je 2021. samo 0,6% (2,6 milijardi dolara) od 434 milijarde dolara uloženih u projekte obnovljive energije otišlo u afričke zemlje. Hitno je potrebno naglo povećati tokove financiranja iz bogatih zemalja u sektore čiste energije u Africi i Latinskoj Americi.

Osim izravne financijske potpore bogatih zemalja, globalni financijski sustav, uključujući MMF i multilateralne razvojne banke, mora se hitno reformirati kako bi bio pravedniji i učinkovitiji. Tek tada se tim sustavom može osigurati dovoljno financijskih sredstava za zadovoljavanje rastućih potreba gospodarstava u razvoju.

Na konferenciji COP28, globalni jug pokazao je solidarnost i predanost suradnji. Razmjenom znanja i najboljih praksi, gospodarstva u razvoju mogu drastično ubrzati prelazak na čistu energiju. No, ako svijet želi uspjeti u toj borbi, ključno je odvažno djelovanje kako bi se osiguralo odgovarajuće financiranje.

© Project Syndicate 2024.

Koautorica članka je Soipan Tuya, tajnica kabineta kenijskog Ministarstva okoliša, klimatskih promjena i šumarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close