Kako je Plenković sam sebe upucao u koljeno

Autor: Ana Blašković , 29. kolovoz 2019. u 09:21
Ilustracija: Getty Images

Baražnu vatru sindikalnih zahtjeva za većim plaćama, koju su neposlušno podržali ministrica Blaženka Divjak i kolega joj Milan Kujundžić, predsjednik Vlade Andrej Plenković može zahvaliti jedino sebi i svojim uvjetima u najnovijim poreznim promjenama.

Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne sindikata!", odrezao je frustrirano Andrej Plenković na prvoj sjednici kabineta nakon ljetne stanke.

Naravno, ribanje je išlo na adresu ministra Kujundžića i Divjak jer su otvoreno podržali sindikate koji traže veće plaće u zdravstvu i školstvu. I dok je Plenković frustriran jer mu Vladu non-stop tresu afere, unutar stranke traje obračun s tvrdolinijašima u očekivanju izbora (predsjedničkim ove, stranačkim i parlamentarnim iduće godine), baražnu vatru zahtjeva za većim plaćama može zahvaliti jedino – sebi. 

Četvrti krug porezne reforme s kojim će se Plenković pohvaliti da je težak 3,75 milijardi kuna, zbog vlastite taštine polako, ali sigurno pretvara mu se u veličanstveni pucanj u vlastito koljeno. Premda je svakom razumnom jasno da rošade unutar fiskalne politike mogu biti tek dio slagalice puno šire ekonomske politike, u mandatu ove Vlade sve reforme svele su se na prčkanje po poreznom sustavu. A onda kada sam premijer tvrdoglavo ostane pri smanjenju opće stope PDV sa 25 na 24 posto, unatoč zazivima stručnjaka, pa i zelenom svjetlu koalicijskih partnera, da potez ne donosi ništa osim što iz proračuna izbija milijarde kuna, kako to nazvati? 

Kalkulirao, kalkulirao…
Plenković je kalkulirao i kalkulirao pa iskalkulirao. Možda da mu se ne prigovori kako se ne drži HDZ-ovog slogana iz spota "Vjerodostojno" (eto ti vraga, snimanog u odvjetničkom uredu Šavorić poznatog iz afere Borg) zubima se zadržao za taj jedan postotni bod i zadao ga ministru financija Zdravku Mariću kao "conditio sine qua non". Potom je uslijedila drugačija vrsta baražne vatre, lobiranje sa svih strana. Među najglasnijima bili su ugostitelji koji su kumili da će ih loša sezona otjerati u propast, a da bi s manjim PDV-om, jasno, samo je pitanje dana, podigli plaće i investirali milijarde.

  To je dijelom podržala znanstvena zajednica, ili znanstvena prostitucija kako je ljutito ustvrdio član radne skupine za poreznu reformu Željko Lovrinčević u Večernjem listu. Napokon, uza sve se digla graja o lošoj sezoni (koja se pokazuje potpuno promašenom) pa je Vlada podlegla pritisku i najavila rezanje PDV-a sa 25 na 13 posto ugostiteljima za pripremu i usluživanje hrane.  Kad su plaće u pitanju, i tu Plenković plaća cijenu svog kalkuliranja. Od diranja poreza na dohodak nema ništa, niti od ukidanja najviše stope od 36 posto (koje bi značilo dizanje najviših plaća za, u pravilu, najobrazovaniju radnu snagu) niti od dizanja neoporezivog odbitka. 

Žetončići u Saboru
Oba su posljedica političkog kalkuliranja. Porez na dohodak primitak je lokalnih jedinica pa bi veće plaće za radnike značile rezanje prihoda lokalnim moćnicima, najviše Milanu Bandiću u Gradu Zagrebu. A kako Miki ima u Saboru svoje "žetončiće" kojima drži glasove Vladi, jasno je zašto je Plenković izabrao Bandića umjesto radnika. U vrlo prozirnoj maniri to je loše zamaskirano rasterećenjem plaća mladih do 30 godina, siguran potez koji neće ugroziti potporu u Saboru, ali ni donijeti bogznašto veće plaće mladima, osim izgovora poslodavcima da se bace u kreativne računice na plaćama.

Četvrti krug porezne reforme širom je otvorio vrata poslodavcima za kreacije dajući im veću lepezu neoporezivih primitaka (koje na papiru zvuče zgodno, a u praksi kompliciraju sustav i pozivaju na izbjegavanje plaćanja doprinosa i dodatno urušavanje zdravstvenog i mirovinskog sustava).

Kad sindikati uzmu u obzir prelijevanje milijardi u džepove maloprodajnih lanaca (najveći dio smanjenja PDV-a ide njima), stotine milijuna hotelijerima čije si usluge može priuštiti uski sloj gostiju među kojima su glavnina stranci, političko podilaženje za nekoliko ruku u Saboru nauštrb radnika, i priliku poslodavcima za poreznu evaziju pod pokroviteljstvom države, treba li čuditi baražna vatra zahtjeva za većim plaćama? Plenković je kalkulirao i kalkulirao pa naposljetku iskalkulirao. Samo mu se računica pokazala promašenom, a četvrti krug porezne reforme pretvorio u pucanj u vlastito koljeno. A to može zahvaliti samo sebi. 

Komentari (7)
Pogledajte sve


Ova ideja o neoporezivanju plaća ovih ispod 30 je potpuno promašena. To bi značilo u trenutku kad navrše 30 plaće će im svima automatski značajno pasti. A tek to bi onda bio savršen izgovor ali i trenutak za traženje posla vani nakon par godina iskustva nakupljenih u Hrvatskoj. Vlada misli na sve a najviše na to kako potaknuti mlade na iseljevanje.

Najgora stvar je u tome što će tom retardiranom mjerom početnik imati maltene istu plaću kao radnik s 10 godina staža i iskustva! Koji je motiv tom radniku s iskustvom da se i dalje trudi i školuje kad će imati istu plaću kao početnik koji tek počinje raditi?!? Osim toga, taj početnik će se kroz tih 10 godina obučiti i naučiti raditi, a onda kad mu olakšice prestanu će se lijepo pokupiti i tako školovan o našem trošku i nakon 10 godina korištenja beneficija na plaću, otići u najboljim godinama raditi van!
E da, ima još jedna stvar-tko priječi poslodavcu da radniku početniku da manju bruto plaću pa će mu plaća i dalje biti ista bez obzira na ovu poreznu mjeru?!
Može li se usvojiti gl.uplja porezna mjera od ove???


Eh da, teško je mu donositi neke konkretne i potrebne odluke, a da se ne zamjeri jednoj od svojih glasačkih skupina. Hdz i ostali mogu pasti tek onda kad se počnu okretati sami protiv sebe.
ista stvar je i s SDPom

Samo naprijed.
A uskoro stiže još jedna važna reforma.
Promjena datuma dana državnosti.

Eh da, teško je mu donositi neke konkretne i potrebne odluke, a da se ne zamjeri jednoj od svojih glasačkih skupina. Hdz i ostali mogu pasti tek onda kad se počnu okretati sami protiv sebe.

New Report

Close