Izazov za vlade je ponovno izgraditi povjerenje i povećati produktivnost

Autor: Eswar Prasad , 01. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Čak i dok inflacijski pritisci jenjavaju, geopolitičke napetosti, strukturni čimbenici i visoke razine duga uzeli su danak u povjerenju kućanstava i poduzeća diljem svijeta.

Svjetsko gospodarstvo gubi zamah jer se njegovi glavni motori rasta usporavaju, a stjecište kratkoročnih čimbenika i dugoročnih ograničenja – uključujući geopolitičke napetosti, visoke razine javnog duga i starenje stanovništva – počinju nagrizati.

Najnoviji podaci indeksa Brookingsa i Financial Timesa za praćenje globalnog gospodarskog oporavka (TIGER) pokazuju da gospodarska aktivnost posvuda slabi. Unatoč relativno povoljnim rezultatima na financijskim tržištima ranije ove godine, povjerenje potrošača i poduzeća doživjelo je velik udarac.

Gospodarstvo gubi snagu
Dok Sjedinjene Američke Države i dalje bilježe stabilan rast BDP-a, druga napredna gospodarstva nalaze se u kukavnom stanju, suočena s lošim izgledima za rast ili čak na rubu recesije. Gospodarstva s tržištima u nastajanju općenito su u boljem stanju, a Kina pokazuje neke znakove stabilizacije, dok Indija nastavlja s napretkom.

Njemačka teško pogođena

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, bilježi neznatan rast, teško pogođena slabom vanjskom potražnjom i sve većom konkurencijom stranih proizvođača.

Američko gospodarstvo pokazalo se iznimno otpornim, prebrodivši visoke kamatne stope, sve veći državni dug, političku disfunkciju i druge izazove. Potrošnja kućanstava i otvaranje radnih mjesta i dalje su snažni, premda usporenim tempom. U svoju korist, američke Federalne rezerve oporavile su se od prvobitnog posrtaja i sada ukroćuju inflaciju bez dovođenja zemlje u recesiju.

Međutim, napetosti počinju izlaziti na vidjelo, posebice na financijskim tržištima, a zamah gospodarstva u kasnom ciklusu gubi na snazi. Eurozona se prilagodila negativnim prelijevanjima iz rata u Ukrajini, a inflacijski pritisci smanjili su se u Uniji, iako će predanost Europske središnje banke ispunjenju inflacijskog cilja održati monetarne uvjete strogima.

Međutim, rast je i dalje neujednačen, a neka od temeljnih i perifernih gospodarstava nailaze na poteškoće. Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, bilježi neznatan rast, teško pogođena slabom vanjskom potražnjom i sve većom konkurencijom stranih proizvođača. Italija je u sličnom teškom položaju, dok je Francuska prošla neznatno bolje. S druge strane, Grčka i Španjolska, ojačane su domaćom potražnjom i preporodom turizma.

Rast u Ujedinjenom Kraljevstvu prigušen je sukobima na tržištu rada i povećanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija. A japansko gospodarstvo potaknuto je deprecijacijom jena, dok je domaća potražnja i dalje suzdržana. Izgleda da je japanska središnja banka tolerantna prema slaboj valuti i inflaciji iznad cilja, što će i dalje podupirati rast.

Kinesko gospodarstvo pokazalo je znakove stabilizacije zbog fiskalnih i monetarnih poticajnih mjera namijenjenih jačanju tržišta nekretnina. Za sada je izbjegnuta deflacija potrošačkih cijena, iako domaća potražnja i dalje pada, a i izvoz bilježi pad.

Međutim, pad u sektoru nekretnina, koji ima znatan udio u kineskom BDP-u i bogatstvu kućanstava, izazvao je ozbiljnu zabrinutost i povećao financijske rizike. Povjerenje privatnog sektora palo je, što je naštetilo potrošnji kućanstava, kao i ulaganjima.

S obzirom na to da je sektor nekretnina i dalje u neizvjesnosti unatoč potpori vlade te da smanjenje radne snage i geopolitičke napetosti samo povećavaju neizvjesnost, održavanje rasta čak i u rasponu od 4-5% bit će izazov u budućnosti.

Indija raste najbrže
U međuvremenu, Indija je učvrstila svoj status najbrže rastućeg velikog svjetskog gospodarstva, ojačanog snažnim izvozom i domaćim ulaganjima.

Zemlja ima koristi od mlade i sve veće radne snage, uredne fiskalne i monetarne politike i povećanja učinkovitosti od digitalizacije. Štoviše, Indija je u dobroj poziciji da iskoristi promjene u globalnim trgovinskim i investicijskim obrascima potaknute geopolitičkim prestrojavanjima i već je privukla znatan strani kapital.

Međutim, visoka razina javnog duga, neodgovarajuća (iako poboljšana) infrastruktura i nepotpune reforme tržišta rada, bankarstva i javnog upravljanja mogle bi otežati ostvarivanje tog potencijala.

Brazil i Meksiko također su svijetle točke, budući da su pad inflacije i rast izvoza povećali njihove izglede, dok Nigerija i dalje bilježi solidne rezultate. Rusija je izdržala sankcije Zapada nakon invazije na Ukrajinu i, unatoč velikom opterećenju koje je rat donio njezinom gospodarstvu, ostvaruje nizak rast, potaknut uglavnom izvozom energije.

Zaoštrene geopolitičke napetosti i strukturni čimbenici kao što su nepovoljna demografska slika i visoke razine duga negativno su utjecali na povjerenje kućanstava i poduzeća diljem svijeta i umanjili potražnju privatnog sektora.

Utvara visoke inflacije se povlači, iako je prerano proglasiti pobjedu. Izazov za vlade širom svijeta je ponovno izgraditi povjerenje i povećati produktivnost učinkovitom upotrebom fiskalne politike i poduzimanjem mjera za poboljšanje funkcioniranja tržišta rada, proizvoda i financijskih tržišta. To je i dalje ključ za vraćanje globalnog oporavka u normalu. 

© Project Syndicate 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close